ΚΕΠΑ: Τέσσερις αλλαγές στην λειτουργία τους που αλλάζουν την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία

Τέσσερις βασικές αλλαγές, στη λειτουργία των ΚΕΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός εργασίας Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, σε ειδική εκδήλωση για την μεταρύθμιση.

Οι τέσσερις αλλαγές, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, είναι οι εξής:

«Πρώτον, καταργούνται οι αλλεπάλληλες επισκέψεις στα ΚΕΠΑ. Μέχρι χθες, απαιτούνταν τρεις με τέσσερις επισκέψεις στα ΚΕΠΑ για να μπορέσει ο πολίτης να πιστοποιήσει την αναπηρία του. Σήμερα, απαιτείται μια μόνο επίσκεψη την ημέρα της εξέτασής του από την επιτροπή γιατρών. Όλα τα υπόλοιπα θα γίνονται ηλεκτρονικά.

Δεύτερον, δημιουργείται η ενιαία ιατρική γνωμάτευση για την αναπηρία, η οποία θα ισχύει για όλες τις επιμέρους παροχές της πολιτείας σε αναπήρους συμπολίτες μας. Ως παροχές θεωρούνται τα επιδόματα αναπηρίας, η σύνταξη αναπηρίας, το εξωιδρυματικό επίδομα, κ.ά..

Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια: Μέχρι χθες, για κάθε παροχή της Πολιτείας, προβλέπονταν ξεχωριστές αιτήσεις που οδηγούσαν σε ξεχωριστές εξετάσεις και γνωματεύσεις.

Με τη νέα διαδικασία, μια μόνο εξέταση και μια μόνο γνωμάτευση γιατρών αρκεί, προκειμένου να εκδοθεί η ενιαία ιατρική γνωμάτευση. Ο ασφαλισμένος θα λαμβάνει πρώτα ηλεκτρονικά την ενιαία ιατρική γνωμάτευση και, στη συνέχεια, θα κάνει αίτηση στον ΕΦΚΑ, στον ΟΠΕΚΑ, κλπ, για τη λήψη της παροχής.

Με τη νέα διαδικασία, οι πολίτες που δικαιούνται περισσότερες από μία παροχές, μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ενιαία γνωμάτευση, γλιτώνοντας επιπλέον χρόνο και αποφεύγοντας την ταλαιπωρία.

Τρίτον, καταργείται το παράβολο των 46 ευρώ. Είναι ενδεικτικό πως, την τελευταία πενταετία, το εν λόγω παράβολο κατέβαλαν πάνω από 250.000 πολίτες, που ήθελαν να πιστοποιηθούν από ΚΕΠΑ.

Τέταρτον, τίθεται σε λειτουργία η Εθνική Πύλη Αναπηρίας και συγκεντρώνονται σε αυτή σταδιακά όλες οι λειτουργίες που ενδιαφέρουν τα άτομα με αναπηρία».

enikos.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΤουρίστες πήγαν σε μπαρ και πλήρωσαν με… φωτοτυπίες χαρτονομισμάτων
Επόμενο άρθροΑσίγαστη η οργή στο Ιράν: Ανεβαίνει συνεχώς ο αριθμός των νεκρών

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΚΕΠΑ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΩΣ ΣΗΜΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΠΑΡΑΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ (ΟΤΙ ΔΗΛΑΔΗ ΔΕ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ). ΑΠΟ ΧΘΕΣ ΠΡΟΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΚΕΠΑ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΩΧΝΟΥΝ (ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝ) ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΦΑΣΗ ΟΤΙ ΠΛΕΟΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΑ ΚΕΠ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ