Κέικ βανίλιας με παντζάρι

κέικ-βανίλιας-με-παντζάρι-1376979

Για το κέικ

  • 1 παντζάρι, βρασμένο
  • 40 γρ. ελαιόλαδο, + έξτρα για τη φόρμα
  • 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό light
  • 4 κρόκους, από μέτρια αβγά
  • 2 βανιλίνες
  • χυμό λεμονιού, από 1/2 λεμόνι
  • ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
  • 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., + έξτρα για τη φόρμα
  • 120 γρ. μέλι
  • 4 ασπράδια, από μέτρια αβγά
  • 1 πρέζα αλάτι

Για την κρέμα γιαουρτιού

  • 250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό light
  • 30 γρ. μέλι
  • 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας

Για τη σύνθεση

  • 100 γρ. μύρτιλα (blueberries)
  • 100 γρ. σμέουρα (raspberries)

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150° C στον αέρα.
  • Βάζουμε στον πολυκόφτη το βρασμένο παντζάρι, το ελαιόλαδο, και χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να πολτοποιηθεί το παντζάρι.
  • Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το πολτοποιημένο παντζάρι, το γιαούρτι, τους κρόκους, τις βανιλίνες, το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλεύρι, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους.
  • Βάζουμε σε ένα μικρό μπολ το μέλι.
  • Μεταφέρουμε το μπολ στον φούρνο μικροκυμάτων για 30 δευτερόλεπτα στα 800 watt, μέχρι να ζεσταθεί και να γίνει πιο ρευστό.
  • Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια, το αλάτι, χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αρχίσει να γίνεται η μαρέγκα.
  • Προσθέτουμε το μισό μέλι και χτυπάμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να γίνει μια ελαφριά μαρέγκα.
  • Προσθέτουμε το υπόλοιπο μέλι και χτυπάμε για ακόμα 1-2 λεπτά, μέχρι να γίνει μια σφιχτή μαρέγκα. Προσοχή! Δεν βάζουμε όλο το μέλι σε μία δόση γιατί δεν θα φουσκώσει η μαρέγκα.
  • Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ, ρίχνουμε το 1/3 της μαρέγκας μέσα στο μπολ με το μείγμα του αλευριού, και ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθεί η μαρέγκα στο μείγμα.
  • Προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα και ανακατεύουμε προσεκτικά με τη μαρίζ με απαλές κυκλικές κινήσεις μέχρι να ομογενοποιηθεί και η υπόλοιπη μαρέγκα στο μείγμα.
  • Χρησιμοποιούμε μαρίζ γιατί βοηθάει στο να μην πέσει ο όγκος του μείγματος.
  • Αλείφουμε με ελαιόλαδο μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 20 εκ. και την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
  • Τινάζουμε το περιττό αλεύρι και ρίχνουμε μέσα στη φόρμα το μείγμα του κέικ.

    Ψήνουμε στον φούρνο για 45-55 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα το κέικ και να ψηθεί καλά μέχρι μέσα. Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί εσωτερικά τρυπώντας το με μια οδοντογλυφίδα. Αν η οδοντογλυφίδα βγει καθαρή, το κέικ είναι έτοιμο. Προτιμούμε οδοντογλυφίδα ώστε να μην πέσει ο όγκος του κέικ. Όσο μεγαλύτερη είναι η επιφάνεια του εργαλείου που χρησιμοποιούμε για να ελέγξουμε το κέικ π.χ. μαχαίρι, τόσο ευκολότερα θα πέσει ο όγκος του.

  • Αφαιρούμε τη φόρμα από τον φούρνο και την τοποθετούμε πάνω σε μια σχάρα μέχρι να κρυώσει τελείως το κέικ.

Για την κρέμα γιαουρτιού

  • Βάζουμε σε ένα μικρό μπολ το γιαούρτι, το μέλι, το εκχύλισμα βανίλιας, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους.

Για τη σύνθεση

  • Βάζουμε πάνω από το κέικ την κρέμα γιαουρτιού και την απλώνουμε με ένα κουτάλι σε όλη την επιφάνειά του.
  • Τοποθετούμε τα blueberries και τα raspberries πάνω από την κρέμα γιαουρτιού.
  • Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

akispetretzikis.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook