Κέικ βανίλιας με γιαούρτι
Συνταγή για εύκολο και πεντανόστιμο κέικ βανίλιας με γιαούρτι. Το απόλυτο συνοδευτικό για τον καφέ σας αλλά και το τέλειο σνακ για το γραφείο ή το σχολείο!
Συστατικά
- 250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου + έξτρα για το άλειμμα της φόρμας
- 250 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 4 αυγά, μεσαία, σε θερμοκρασία δωματίου
- ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
- 150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 350 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, + έξτρα για το πασπάλισμα της φόρμας
Για το σερβίρισμα
- άχνη ζάχαρη
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
- Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη, και χτυπάμε με το φτερό ή το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει το μείγμα. Ενδιάμεσα σταματάμε το μίξερ, παίρνουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης ό,τι έχει μείνει στα τοιχώματα του κάδου, και ξαναχτυπάμε.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά. Περιμένουμε να απορροφηθεί το πρώτο πριν ρίξουμε το επόμενο.
- Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ, προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, το γιαούρτι, το εκχύλισμα βανίλιας και το αλεύρι, και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση διαμέτρου 23 εκ.
- Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα και το απλώνουμε ομοιόμορφα με μια κουτάλα.
- Μεταφέρουμε τη φόρμα στον φούρνο και ψήνουμε για 1 ώρα. Μπορούμε να δούμε αν το κέικ έχει ψηθεί, τρυπώντας το με μια οδοντογλυφίδα, και αν αυτή βγει καθαρή το κέικ είναι έτοιμο.
- Αφαιρούμε το κέικ από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει 5-10 λεπτά πριν το ξεφορμάρουμε.
- Ξεφορμάρουμε το κέικ και το αφήνουμε πάνω σε μια σχάρα για 30-60 λεπτά μέχρι να κρυώσει εντελώς.
- Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.