Καζακστάν: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες Ελλήνων που ζουν στη χώρα – «Όλα σπάσανε, γυρίζουν με όπλα» | Video

καζακστάν-συγκλονίζουν-οι-μαρτυρίες-1352521

Το Καζακστάν, η μεγαλύτερη χώρα της κεντρικής Ασίας, συγκλονίζεται από ένα κύμα διαμαρτυριών που ξέσπασε την Κυριακή στην επαρχία, έπειτα από αύξηση των τιμών των καυσίμων προτού εξαπλωθεί σε άλλες πόλεις και κυρίως στην Αλμάτι, όπου οι διαδηλώσεις εκτραχύνθηκαν με το ξέσπασμα χαοτικών και φονικών επεισοδίων.

Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί δεκάδες νεκροί και πάνω από χίλιοι τραυματίες, ενώ στην πρωτεύουσα, χάος επικρατεί μέχρι και σήμερα, που ο πρόεδρος του Καζακστάν Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ απέρριψε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τους διαδηλωτές και έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίγουν πυρ χωρίς προειδοποίηση εναντίον των «οπλισμένων συμμοριτών» που προκαλούν τις ταραχές.

Το OPEN μίλησε με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας στο Καζακστάν, οι οποίοι μίλησαν για την κατάσταση που επικρατεί τώρα αλλά και όσα έζησαν το 24ωρο των βίαιων διαδηλώσεων.

Ο Γιάννης Καϊσίδης, εκπρόσωπος της νεολαίας των Ελλήνων του Καζακστάν δήλωσε:

«Μένουμε στο σπίτι, δεν κυκλοφορούμε, γιατί η βοήθεια που έχει έρθει από άλλες χώρες δεν θα ξέρουν αν είσαι απλός άνθρωπος ή άνθρωπος που είσαι με τους «βάρβαρους», δηλαδή γι αυτό μπορεί να σε πάρουν κι εσένα στη φυλακή, έτσι είπαν»

«Το μάθαμε από τις ειδήσεις ότι είχαν ανεβάσει τις τιμές στο γκάζι και από αυτό βγήκε τέτοια κατάσταση. Αλλά τώρα μας λένε ότι ανεβάσανε επίτηδες τις τιμές ούτως ώστε οι άνθρωποι να ξεσηκωθούν.»

Η Αλεξάνδρα, Ελληνίδα και κάτοικος της χώρας λέει:

«Όλα σπάσανε, ολα σπάσανε. Με όπλα γυρίζουν, με όπλα αυτοί οι τρομοκράτες»

Ο Παύλος Θεοδωρίδης, επίτιμος πρόεδρος των Ελληνικών του Καζακστάν είπε:

«Και σήμερα ακόμη δεν δουλεύει το ιντερνετ, τα σταθερά ναι , τα κινητά όχι. Η τηλεόραση δεν λέει πολλά, κάποιες τηλεοράσεις δεν δουλεύουν.

Δείτε τις δηλώσεις τους στο βίντεο:

Πηγή: real.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook