Καυσόξυλα και πέλλετ: Ποιες επιχειρήσεις πρέπει να δηλώσουν το απόθεμά τους – Τι αναφέρει το ΦΕΚ

καυσόξυλα-και-πέλλετ-ποιες-επιχειρήσ-1548540

Τη διαδικασία υποβολής δήλωσης αποθεμάτων σε καυσόξυλα παντός είδους, πέλλετ, μπρικέτες και προσάναμμα (δαδί) περιγράφει η απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.

Η καταγραφή αποσκοπεί αφενός στην εποπτεία της αγοράς ως προς την επάρκεια των προϊόντων και αφετέρου στην παρακολούθηση των αποθεμάτων σε συνδυασμό με την τιμή πώλησής τους, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας και αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

Σημειώνεται ότι η προθεσμία αρχικής δήλωσης των αποθεμάτων είναι διάρκειας 3 εργάσιμων ημερών από την δημοσίευση της απόφασης ( στις 20 Οκτωβρίου 2022) και θα επικαιροποιείται μία φορά τουλάχιστον κάθε 5 εργάσιμες ημέρες. Η σχετική υποχρέωση ισχύει μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2022.

Αναλυτικά:

Η υποχρέωση δήλωσης αποθεμάτων αφορά στα εξής είδη: καυσόξυλα παντός είδους (κωνοφόρων, οξυάς, καστανιάς, πλατάνου, λεύκης, δρυός και λοιπών πλατύφυλλων, άλλα καυσόξυλα) πέλλετ, μπρικέτες και προσάναμμα (δαδί).

Υπόχρεοι της δήλωσης αποθεμάτων είναι όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, εισαγωγή, εμπορία, χονδρική και λιανική πώληση, μεσιτεία, διακίνηση, διανομή και αποθήκευση των παραπάνω ειδών εφόσον:

α) Για κάθε είδος,το απόθεμα υπερβαίνει τα 100 κυβικά μέτρα χύδην ή στοιβακτού,

β) για πέλλετ και μπρικέτες το απόθεμα υπερβαίνει τα 30.000 κιλά,

γ) για προσάναμμα (δαδί), το απόθεμα υπερβαίνει τα 10.000 κιλά.

Ποια στοιχεία υποβάλλονται

Οι υπόχρεοι δηλώνουν την ποσότητα των αποθεμάτων ανά είδος, σε κυβικά μέτρα χύδην ή κυβικά μέτρα στοιβακτού ή κιλά ανάλογα με το είδος και με τον τρόπο αποθήκευσής του. Η ποσότητα του αποθέματος στρογγυλοποιείται στην αμέσως μεγαλύτερη ακέραιη μονάδα μέτρησης.

Οι υπόχρεοι δηλώνουν επιπλέον την κατηγορία που ανήκει η επιχείρηση, τα στοιχεία επικοινωνίας (επωνυμία, διακριτικός τίτλος, έδρα, αριθμός τηλεφώνου, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και στοιχεία επικοινωνίας του νόμιμου εκπροσώπου), τη διεύθυνση του χώρου ή των χώρων αποθήκευσης των ειδών.

Αν υπάρχουν περισσότερα του ενός σημεία αποθήκευσης των αποθεμάτων, η δήλωση γίνεται συγκεντρωτικά σε επίπεδο επιχείρησης και ειδικά για τις επιχειρήσεις που έχουν περισσότερα από 5 υποκαταστήματα, η δήλωση μπορεί να γίνεται συγκεντρωτικά σε επίπεδο επιχείρησης.

Διαδικασία δήλωσης αποθεμάτων

Οι υπόχρεοι πρέπει να εισέλθουν στην ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα απευθείας, μέσω του συνδέσμου https://supplies.businessportal.gr, είτε μέσω της κεντρικής ιστοσελίδας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (http://www.mindev.gov.gr/), στην οποία θα επιλέξουν τον σύνδεσμο: «Δήλωση Αποθεμάτων Ξυλείας και Στερεών Καυσίμων». Μπορούν όμως να συνδεθούν με την εφαρμογή και ως εξής:

α) Οι επιχειρήσεις που είναι υπόχρεες εγγραφής στο ΓΕΜΗ με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης της επιχείρησης στο ΓΕΜΗ,

β) οι επιχειρήσεις που για οποιοδήποτε λόγο δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης στο ΓΕΜΗ με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης στο TAXIS.

Πότε γίνεται επικαιροποίηση

Μετά την αρχική δήλωση των αποθεμάτων, υπάρχει υποχρέωση επικαιροποίησής της μία φορά, τουλάχιστον, κάθε 5 εργάσιμες ημέρες και κάθε νεότερη δήλωση αποθεμάτων θα πρέπει να απέχει χρονικά από την προηγούμενη δήλωση τουλάχιστον μία ολόκληρη ημέρα.

Οι υπόχρεοι που παραλείπουν να δηλώσουν τα αποθέματά τους εντός της προθεσμίας θεωρείται ότι έχουν κάνει δήλωση μηδενικού αποθέματος και μπορούν να υποβάλουν νεότερη δήλωση αποθεμάτων μόνο εφόσον έχει παρέλθει τουλάχιστον μία ολόκληρη ημέρα από την πάροδο των παραπάνω προθεσμιών.

Ενδεχόμενη αύξηση των αποθεμάτων από την τελευταία εμπρόθεσμη δήλωση, εφόσον δεν έχει παρέλθει τουλάχιστον μία ολόκληρη ημέρα από αυτήν, θα πρέπει να τεκμηριώνεται πλήρως με νόμιμα φορολογικά παραστατικά.

Σημειώνεται ότι η υποχρέωση δήλωσης αποθεμάτων ισχύει μέχρι την 30η Δεκεμβρίου 2022.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στα πρόστιμα, για τη μη συμμόρφωση των υπόχρεων προβλέπεται:

  • Η κατάσχεση των μη δηλωθέντων αποθεμάτων των ειδών
  • η επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους: 1.000 ευρώ, σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης αποθεμάτων αξίας έως 10.000 ευρώ, 1.000 έως 100.000 ευρώ, σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης αποθεμάτων αξίας από 10.001 έως 500.000 ευρώ και 100.000 ευρώ, σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης αποθεμάτων αξίας μεγαλύτερης από 500.000 ευρώ.

Σε όποιον παρεμποδίζει ή παρακωλύει τον έλεγχο με οποιονδήποτε τρόπο επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο έως 50.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης, με την επιφύλαξη της επιβολής ποινικών κυρώσεων από τα αρμόδια δικαστήρια.

Διάθεση κατασχεμένων αποθεμάτων

Τα αποθέματα των ειδών που κατάσχονται στο πλαίσιο της επιβολής διοικητικής κύρωσης μπορούν να διατίθενται με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη θεραπεία άμεσης κοινωνικής ανάγκης ή την εκπλήρωση κοινωφελούς σκοπού ή τη διενέργεια δράσεων φιλανθρωπικού χαρακτήρα.

enikos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook