Καύσωνας στον Καναδά: Μέσα σε 20 λεπτά η πόλη Λίτον εξαφανίστηκε από τον χάρτη | Photos + Video

καύσωνας-στον-καναδά-μέσα-σε-20-λεπτά-η-π-1246292

Η απόλυτη καταστροφή που βίωσε τα προηγούμενα 24ωρα το μικρό χωριό Λίτον, στη νότια Βρετανική Κολούμπια του Καναδά από τις φωτιές και τις υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες που «χτύπησαν» την κάθε δομή του, αποτυπώνεται χαρακτηριστικά τόσο από τις εικόνες και τα βίντεο που κυκλοφορούν, όσο και από τις καταγραφές των αξιωματούχων.

Συνολικά, το Λίτον «υπέφερε» από 62 νέες φωτιές μέσα σε 24 ώρες (από την Τετάρτη μέχρι την Πέμπτη), οι οποίες είχαν σαν συνέπεια ένα ζευγάρι 60χρονων να χάσουν τη ζωή τους, καθώς δεν πρόλαβαναν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, όταν δόθηκε εντολή για μαζική εκκένωση.

Πέρα από τους, περίπου, 250 κατοίκους που είχαν σπίτια και περιουσίες μέσα στο Λίτον και κατάφεραν να φύγουν γρήγορα από το χωριό, πριν παραδοθεί στις φλόγες, ο τοπικός βουλευτής Μπραντ Βις ανέφερε πως άλλα περίπου 1.000 άτομα, που ζούσαν στα περίχωρα, υποχρεώθηκαν να αφήσουν τις περιουσίες τους και να αναζητήσουν ασφαλή καταφύγια και δομές φιλοξενίας.

«Το 90% του χωριού έχει καταστραφεί» δήλωσε την Πέμπτη ο Βις, περιγράφοντας το μέγεθος της καταστροφής, ενώ ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας του Καναδά, Μάικ Φάρνγουορθ πρόσθεσε πως τα περισσότερα σπίτια, δημοτικά κτίρια, καθώς και το τοπικό νοσκομείο του Λίτον, που βρίσκεται 260 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Βανκούβερ, έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Το Λίτον πριν και μετά την καταστροφική φωτιά

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό έκανε γνωστό πως μια ομάδα αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών θα μεταβεί στην περιοχή για την παροχή βοήθειας, ενώ ο υπουργός Άμυνας της χώρας, τόνισε πως «οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να βοηθήσουν τους κατοίκους να κάνουν τα επόμενα βήματα». Παράλληλα, μια κοινωνική οργάνωση από το Νιού Ουέστμινστερ ανακοίνωσε την έναρξη καμπάνιας με στόχο τη συγκέντρωση 200.000 δολαρίων, που θα καλύψουν μέρος των αναγκών των κατοίκων του Λίτον.Η καταστροφική φωτιά ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης,

με τον δήμαρχο Γιαν Πόλντερμαν να αναφέρει πως ξεκίνησε να βλέπει λευκό καπνό στη νότια πλευρά του χωριού. «Μέσα σε 15 με 20 λεπτά, όλο το Λίτον είχε παραδοθεί στς φλόγες» πρόσθεσε ο Πόλντερμαν. Για τον ελάχιστο χρόνο που είχε στη διάθεσή του ώστε να αντιδράσει, μίλησε κι ένας κάτοικος του χωριού: «Είχαμε μόλις 20 λεπτά στη διάθεσή μας. Βάλαμε ότι βρήκαμε μέσα στο αυτοκίνητο – κουβέρτες και ελάχιστα ρούχα – και φύγαμε».

Το Λίτον παρουσίασε για τρεις διαδοχκές ημέρες πριν την έναρξη της φωτιάς, ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών, με τον υδράργυρο να φτάνει την Τρίτη στο μέγιστο σημείο του, στους 49,6 βαθμούς Κελσίου. Η φωτά στο συγκεκριμενο χωριό ήτα μια από τις άνω των 70 που έκαιγαν από την Τετάρτη προς την Πέμπτη σε ολόκληρη τη Βρετανική Κολούμπια, ενώ ως το πρωί της Παρασκευής ο αριθμός τους είχε ανέβει στις 110.

protothema.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook