Καύσωνας: Ο υδράργυρος σήμερα έδειξε έως και 41,4 βαθμούς Κελσίου – Πού καταγράφηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες

καύσωνας-ο-υδράργυρος-σήμερα-έδειξε-έ-898730

«Κόκκινο» χτύπησε ο υδράργυρος σήμερα Κυριακή λόγω του καύσωνα στη χώρα, με την υψηλότερη θερμοκρασία να καταγράφεται στα Δίδυμα Αργολίδας και στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας με 41,4 βαθμούς Κελσίου.

Οι οκτώ υψηλότερες θερμοκρασίες στη χώρα, σύμφωνα με το δικτύο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, καταγράφηκαν στον πίνακα που ακολουθεί.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες στην Αττική σημειώθηκαν στον Ασπρόπυργο (40.4 C) και στα Πατήσια (39.9 C)

Ο καύσωνας «διαρκείας» έφερε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες ήδη από αυτό το Σαββατοκύριακο οι οποίες θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Η σημερινή μέρα και η Δευτέρα θα είναι οι πιο δύσκολες ημέρες του καύσωνα με τον υδράργυρο να αγγίζει τοπικά και στους 41-42 βαμούς Κελσίου, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο.

Οι θερμές αέριες μάζες από τη δυτική Ευρώπη και τις ακτές της βόρειας Αφρικής που κινούνται προς την Ελλάδα θα προκαλέσουν άνοδο της θερμοκρασίας κυρίως στη δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα, καθώς και στα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

«Έχουμε ήδη καταλάβει την απότομη άνοδο της θερμοκρασίας για τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, φαίνεται ότι η Κυριακή και η Δευτέρα θα είναι οι πιο δύσκολες μέρες του καύσωνα με τον υδράργυρο τοπικά να αγγίζει και στους 41-42°C σε περιοχές ευπαθείς στη ζέστη και μακριά από τις θάλασσες.

Έως και την επόμενη Παρασκευή (για 1 εβδομάδα τουλάχιστον) θα επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα. Υπάρχει αυξημένη πιθανότητα ο καύσωνας να παραταθεί, όμως αυτό είναι κάτι που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη.

Προσοχή στις πυρκαγιές, διότι παρόλο που δεν θα έχουμε θυελλώδεις ανέμους, μέσα στο Αιγαίο θα πνέει ένα μελτέμι 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ στα Δωδεκάνησα, ενώ στα ανατολικά ηπειρωτικά οι εντάσεις των ανέμων δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ. Όμως, οι τόσο υψηλές θερμοκρασίες και ο παρατεταμένος καύσωνας θα αυξήσει την πιθανότητα και πάλι για ενδεχόμενες πυρκαγιές» αναφέρει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook