Καύσωνας: Από τον χλευασμό της αργίας τη Δευτέρα (του Τσίπρα) στα νέα μέτρα της κυβέρνησης

καύσωνας-από-τον-χλευασμό-της-αργίας-τ-1240263

Το χρονικό της κυβίστησης ΝΔ για τα μέτρα κατά του καύσωνα

Η πρώτη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας όταν ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε έκκληση να ληφθούν μέτρα προστασίας των πολιτών τις ημέρες του καύσωνα, ήταν να τον λοιδορήσει.

Ειδικότερα, στις 29 Ιουλίου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επικοινώνησε με τον διευθυντή και πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθηγητή Μανώλη Πλειώνη, με τον οποίον συζήτησε το φλέγον ζήτημα του καύσωνα.

Ο κ. Τσίπρας προειδοποίησε την Πολιτεία και ζήτησε ν’ ακούσει τους ειδικούς σημειώνοντας ότι «τα μεγάλα αστικά κέντρα θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα και ενδεχομένως να χρειαστεί τις κρίσιμες εργάσιμες μέρες και ιδίως την προσεχή Δευτέρα, να κηρυχθεί αργία, ώστε να μείνει προστατευμένος ο πληθυσμός».

Δεν άργησαν τα χλευαστικά σχόλια εκ μέρους κυβερνητικών στελεχών.

«Ο επερχόμενος καύσωνας, όπως προβλέπουν οι επιστήμονες, θα αποτελέσει μια δοκιμασία για όλους. Η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή σε όλες τις υπηρεσίες, να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνέπειών του κι έχει θέσει σε επιφυλακή κρίσιμους τομείς της κρατικής μηχανής.

Αποτελεί, όμως, ταυτόχρονα και ένα τεστ πολιτικής σοβαρότητας, στο οποίο ξανά δεν πιάνει τη βάση ο κ.Τσίπρας, ο οποίος ζητάει… να κηρυχθεί αργία η Δευτέρα. Γιατί όχι μόνο η Δευτέρα; Και με ποια καιρικά φαινόμενα θα κηρύσσονται αργίες; Μόνο με καύσωνα ή και με χιόνι ή με χαλάζι; Λαϊκισμός και γραφικότητα πάνε χέρι-χέρι», είπαν τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Κύκλοι της Κουμουνδούρου ανταπάντησαν στα εμπαικτικά σχόλια των στελεχών τη ΝΔ, εκφράζοντας την ελπίδα τους να μην γίνουν λάθη που θα στοιχίσουν.

«Ευχόμαστε την επόμενη εβδομάδα να μην χρειαστεί για μια ακόμη φορά να επαναλάβουμε τα ίδια για τον ερασιτεχνισμό και την ανικανότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη να διαχειριστεί ένα προαναγγελθέν καιρικό φαινόμενο», επεσήμαναν οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισαν:

«Γιατί τη τελευταία φορά, δε πήραν απλά κάτω από τη βάση αλλά έδωσαν λευκή κόλλα, αφού »κατάφεραν» να αφήσουν χωρίς ρεύμα μέσα στο χιονιά σχεδόν για μια εβδομάδα τα μισά τα βόρεια προάστια».

Τέλος, στην άτυπη ενημέρωση-απάντηση προς τις κυβερνητικές πηγές, έγινε λόγος γι’ αλαζονεία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας συγκεκριμένα:

«Ωστόσο, ειλικρινά δυσκολευόμαστε να ξεχωρίσουμε αν το μεγαλύτερο πρόβλημα του κου Μητσοτάκη είναι η ανικανότητα ή η αλαζονεία που τον οδηγεί να μην ακούει κανέναν, ακόμη και τους ειδικούς, όταν αυτοί εγκαίρως του κρούουν το κώδωνα του κινδύνου για την πολιτική προστασία».

Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες και η κυβέρνηση, η οποία προ ωρών προέβαινε σε αστεϊσμούς για τις πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε παραπλήσια μέτρα για τις ημέρες του καύσωνα, ουσιαστικά αναιρώντας τον ίδιο τον εαυτό της.

Εύλογα δημιουργήθηκε το ερώτημα εάν διαρροές από την πλευρά της ΝΔ, όπως οι παραπάνω, έχουν ουσία ή γίνονται αποκλειστικά και μόνο για επικοινωνιακούς λόγους, όπως καταδεικνύει η αυτοαναίρεση που ακολούθησε.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Αλ. Τσίπρα που ξεκίνησε την πολιτική διαμάχη:

«Ενόψει του πρωτοφανούς κύματος καύσωνα που θα πλήξει τη χώρα μας τις επόμενες μέρες, επικοινώνησα με τον Διευθυντή και Πρόεδρο του ΔΣ του Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθηγητή Μανώλη Πλειώνη.

Η Πολιτεία πρέπει να ακούσει τις προειδοποιήσεις των ειδικών.

Η γνώμη τους είναι ότι τα μεγάλα αστικά κέντρα θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα και ενδεχομένως να χρειαστεί τις κρίσιμες εργάσιμες μέρες και ιδίως την προσεχή Δευτέρα, να κηρυχθεί αργία, ώστε να μείνει προστατευμένος ο πληθυσμός.

Σε κάθε περίπτωση, ο κρατικός μηχανισμός οφείλει να προετοιμαστεί έγκαιρα.

Η ΔΕΗ να μεριμνήσει άμεσα για την αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη την επικράτεια, καθώς η υπερφόρτωση του δικτύου θεωρείται δεδομένη.

Ενώ οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να φροντίσουν να διατηρούν ανοιχτούς κλιματιζόμενους χώρους για τους πολίτες.

Η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας απειλεί. Δεν υπάρχει πια καμία δικαιολογία αιφνιδιασμού. Οφείλουμε έγκαιρα να οργανώσουμε την άμυνα μας απέναντι στις συνέπειές της.

Κυρίως όμως, να δράσουμε με σχέδιο, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες που την προκαλούν».

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση:

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗΣ

Οργάνωση του χρόνου εργασίας με προγραμματισμό διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

Προγραμματισμός των εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση των εργαζομένων, κατά το δυνατόν, σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών.

Μείωση της απασχόλησης ή παύση εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους όπως είναι τα μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγικές εργασίες κ.λπ. μεταξύ των ωρών 12.00-16.00.

Διαμόρφωση κυλικείων, ή άλλων κατάλληλων χώρων για το χρόνο διαλείμματος. Οι χώροι αυτοί, ανάλογα με τις αντικειμενικές ανάγκες και δυνατότητες, να εξοπλίζονται με σύστημα κλιματισμού. Οι χώροι αυτοί θα επιλεγούν μετά από συνεργασία του εργοδότη και του Τεχνικού Ασφάλειας, Ιατρού Εργασίας και μελών ΕΥΑΕ και όπου δεν υπάρχουν των εκπροσώπων των εργαζομένων.

Παροχή πόσιμου δροσερού νερού σε θερμοκρασία 10 -15 °C.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί τυχόν θερμική καταπόνηση των εργαζομένων περιλαμβάνουν:

Χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής όπου δεν προβλέπεται χρήση κράνους προστασίας, καθώς και προστατευτικών μέσων δέρματος.

Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα.

Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση των εργασιών, όπου αυτό είναι δυνατόν.

Προγραμματισμός των εργασιών έτσι ώστε οι πλέον επιβαρυμένες (π.χ. εργασίες ασφαλτόστρωσης) να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.

Μείωση της απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12.00-16.00

Χορήγηση πόσιμου δροσερού νερού (10-15 °C).

Τι ισχύει για τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα

Εγκύκλιο με τους δημοσίους υπαλλήλους για τους οποίους δικαιολογείται η μη προσέλευσή τους στην υπηρεσία τους εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την εγκύκλιο, λόγω των συνθηκών καύσωνα με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου, θεωρείται δικαιολογημένη για όσες ημέρες διαρκεί ο καύσωνας, η μη προσέλευση στην υπηρεσία των υπαλλήλων εκείνων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και συγκεκριμένα:

Άτομα με χρόνια καρδιολογικά & αναπνευστικά νοσήματα

Καρκινοπαθείς που κάνουν θεραπεία

Άτομα με σοβαρά νευρολογικά νοσήματα, σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία

Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, ρευματοειδή αρθρίτιδα

Έγκυοι

Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, οι προϊστάμενοι μπορούν να επιτρέψουν την πρόωρη αποχώρηση των υπαλλήλων εφόσον κρίνουν ότι υφίσταται θέμα υγείας και ασφάλειας λόγω των ειδικών συνθηκών καύσωνα. Τονίζεται δε πως όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και οι φορείς του Δημοσίου οφείλουν να παρέχουν αδιαλείπτως τις υπηρεσίες τους στους πολίτες και να μεριμνούν για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Τι ισχύει για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εκδόθηκε, το υπουργείο Εργασίας καλεί τους εργοδότες να λάβουν τα απαραίτητα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα αλλά και να μειώσουν την απασχόληση τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες, δηλαδή μεταξύ 12:00 και 16:00, όπου κριθεί απαραίτητο.

Συγκεκριμένα, εφίσταται η προσοχή στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και συστήνεται μείωση της απασχόλησης ή παύση εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους όπως είναι τα μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγικές εργασίες κ.λπ. μεταξύ των παραπάνω ωρών.

Μείωση ωραρίου ή και παύση εργασιών συστήνεται και σε εργαζόμενους σε υπαίθριες εργασίες.

Δείτε την εγκύκλιο αναλυτικά

One thought on “Καύσωνας: Από τον χλευασμό της αργίας τη Δευτέρα (του Τσίπρα) στα νέα μέτρα της κυβέρνησης

  1. Κοπρίτες Συριζαίοι, οι σερβιτόροι που θα σας σερβίρουνε τους καφέδες σας την Δευτέρα να κάνουνε πληρωμένη αργία ή όχι;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook