Κατίνα Παξινού: Η μοναδική Ελληνίδα που κέρδισε Όσκαρ γύρισε την τελευταία της ταινία ενώ είχε καρκίνο

κατίνα-παξινού-η-μοναδική-ελληνίδα-πο-969563

Γεννήθηκε 17 Δεκεμβρίου το 1900 στον Πειραιά. Η Κατίνα Παξινού υπήρξε η μεγάλη ντίβα του ελληνικού θεάτρου αλλά ξεχώρισε και μέσα από τις κινηματογραφικές της συμμετοχές. Ήταν η μοναδική Ελληνίδα που τιμήθηκε με Όσκαρ. Πήρε βραβείο β’ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της ως Πιλάρ στην ταινία του 1943 “Για ποιόν χτυπά η καμπάνα“. Συμπρωταγωνιστές της ήταν ο Gary Cooper και η Ingrid Bergman ενώ για την ίδια ταινία τιμήθηκε και με Χρυσή Σφαίρα.

Το 1969 διαγνώστηκε με καρκίνο. Η ισχυρή της προσωπικότητα δεν την άφησε να το βάλει κάτω και έτσι γύρισε μια ακόμα ταινία, “Το νησί της Αφροδίτης“. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων υπέφερε από φρικτούς πόνους όμως την ολοκλήρωσε χωρίς να δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στους συμπρωταγωνιστές ή το σκηνοθέτη της. Δεν ανέφερε σε κανέναν πόσο την ταλαιπωρούσε η ασθένειά της.

Τη θεατρική σεζόν 1971-1972 έπαιζε στην παράσταση “Μάνα κουράγιο” σε σκηνοθεσία του Αλέξη Μινωτή. Ένας απαιτητικός ρόλος που με το που ξεκινούσε η παράσταση ανέβαινε στη σκηνή κουβαλώντας ένα κάρο και μάλιστα μέσα σε αυτό ήταν κάποιοι από τους ηθοποιούς του θιάσου. Η δύναμη που έδειχνε σε αυτή την παράσταση ήταν τεράστια και κανένας από τους θεατές δεν κατάλαβε ποτέ ότι ήταν καταβεβλημένη από την ασθένεια. Στη σκηνή ήταν πάντα η λαμπερη πρωταγωνίστρια αλλά στα καμαρίνια επέστρεφε στην ηλικιωμένη γυναίκα που χρειαζόταν την φροντίδα από δύο νοσοκόμες για να τα καταφέρει.

Η Κατίνα Παξινού στις πρόβες για την παράσταση “Ματωμένος Γάμος”.

Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το καλοκαίρι του 1972. Έχοντας συνειδητοποιήσει ότι η ασθένεια σύντομα θα της στερούσε τη ζωή επισκέφτηκε το χώρο που ήταν το δεύτερο σπίτι της, την Επίδαυρο. Στην επίσκεψή της αυτή στο αρχαίο θέατρο κάθισε ανάμεσα στους θεατές. Μόλις το κοινό αντιλήφθηκε την παρουσία της σηκώθηκε και ξέσπασε σε χειροκροτήματα. Οι τουρίστες, που δεν την αναγνώριζαν, αναρωτήθηκαν ποια είναι και κάποιος από τους θεατές απάντησε: “Ναι, είναι βασίλισσα. Είναι η Ατόσα (σ.σ. αυτοκράτειρα της Περσίας), είναι το μεγαλύτερο φαινόμενο της ιστορίας του ελληνικού θεάτρου”.

Ηταν το καλύτερο αντίο που μπορούσε να της χαρίσει το κοινό της. Στις 22 Φεβρουαρίου του 1973, η Κατίνα Παξινού άφησε την τελευταία της πνοή έπειτα από μακροχρόνια μάχη που έδωσε για την υγεία της.

marieclaire.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook