Καθυστερήσεις «διαρκείας» για τα ομπρελοκαθίσματα στα Χανιά – Ποιες παραλίες προχωρούν, ποιες θα μείνουν χωρίς μέχρι… Αύγουστο

καθυστερήσεις-διαρκείας-για-τα-ομπ-1040820

«Τρέχουν και δε φτάνουν» οι εργαζόμενοι στις αρμόδιες υπηρεσίες και στα Χανιά, για να προλάβουν τις δημοπρατήσεις εντός του τρέχοντος καλοκαιριού στις χρήσεις αιγιαλού και παραλίας.

Η διαδικασία για να δημοπρατηθούν εγκαίρως τα κομμάτια ακτής που δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις και τοποθετούνται ομπρελοκαθίσματα, αποδεικνύεται «αγώνας δρόμου» και οι υπηρεσίες πρέπει να ολοκληρώσουν τη γραφειοκρατία το ταχύτερο δυνατόν, ώστε να τρέξουν τους διαγωνισμούς και να οριστούν οι δικαιούχοι για τις παραλίες όλου του Νομού.

Οι Δήμοι έχουν προθεσμία μέχρι τις 15 Ιουλίου να ολοκληρώσουν τις δημοπρατήσεις, πράγμα όμως, που αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολο ελλείψει προσωπικού και χωρίς να έχουν δικαίωμα να κάνουν ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς, που επιταγχύνουν τη διαδικασία.

Αν δεν έχουν κατορθώσει να ολοκληρώσουν εγκαίρως -ήτοι έως 15 Ιουλίου, τότε τη δημοπράτηση αναλαμβάνει η Κτηματική Υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών, που θα παραλάβει τους φακέλους και θα συνεχίσει τη διαδικασία. Πράγμα που σημαίνει πως και εκεί, το βάρος που θα πέσει στο παράρτημα των Χανίων, είναι μεγάλο και θα προξενήσει ανάλογη καθυστέρηση για αρκετές περιοχές, που ίσως δεν μπουν ομπρέλες και ξαπλώστρες μέχρι και τον Αύγουστο.

Προχωράει η παραχώρηση σε Αγίους Αποστόλους, Χρυσή Ακτή

Η αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Κτηματικής Υπηρεσίας στα Χανιά, Όλγα Καζαζάκη, ξεκαθάρισε ότι η υπηρεσία πραγματοποιεί την ηλεκτρονική δημοπράτηση για τη Χρυσή Ακτή και τους Αγίους Αποστόλους, στα κομμάτια παραλίας που υπάρχουν εκεί, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται, ενδεχομένως ακόμα και μέσα στον Ιούνη.

«Περιμένουμε τις σχετικές οδηγίες από το Υπουργείο, ώστε να στείλουμε τους φακέλους από τους υποψηφίους που έχουν ενδιαφερθεί και έχουμε προ-εγκρίνει, για να γίνουν οι διαγωνισμοί ηλεκτρονικά. Αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει και με τους Δήμους, έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες και ειδικά σε ζητήματα ομορίας -που γίνεται απευθείας η παραχώρηση σε ιδιώτες- θα πρέπει να συνυπογράψουμε και εμείς τις αποφάσεις.», ανέφερε εκτός των άλλων, η κ. Καζαζάκη.

Επιπλέον χώρος για ομπρέλες στο Μαράθι 

Μόνο η παραλία στο Μαράθι, είναι εκτός της συγκεκριμένης διαδικασίας, αφού η παραχώρηση χρήσης είναι αρμοδιότητας του Λιμενικού Ταμείου Νομού Χανίων. Εκεί, για φέτος, θα ισχύει μια αύξηση 25% στα τετραγωνικά που κάνουν χρήση οι ιδιώτες για ομπρελοκαθίσματα στην παραλία, για να τηρούνται και τα μέτρα-αποστάσεις.

Όπως τόνισε ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ν.Χανίων, Δημήτρης Βιριράκης, η διαδικασία ολοκληρώθηκε φέτος σχετικά άμεσα, καθώς οι περισσότεροι ιδιώτες είχαν υπογράψει σύμβαση για 2 χρόνια.

Στο σημείο υπάρχουν 4 κομμάτια παραλίας που έχουν δημοπρατηθεί σε ιδιώτες για τη διαχείρισή τους και ένα κομμάτι που είναι του Πεδίου Βολής Κρήτης και στεγάζει τη Λέσχη Αξιωματικών.

Απευθείας παραχώρηση απλής χρήσης Αιγιαλού και παραλίας (όμοροι) από τον Δήμο Χανίων – Τι ισχύει

Ο Δήμος Χανίων ενημερώνει τους δημότες, ότι μετά τον ορισμό των τιμών και των όρων χρήσης σε παραλίες και αιγιαλού, οι επιχειρηματίες που έχουν προβολές καταστημάτων σε ακτή ή/και είναι όμοροι με άλλα τμήματα παραλίας και πέρυσι είχαν μισθώσει απευθείας κομμάτια, δύνανται και φέτος να συνάψουν νέες μισθώσεις για τις ίδιες θέσεις.

Η διαδικασία αίτησης καθώς και οι καταθέσεις δικαιολογητικών, γίνονται εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία των ενδιαφερομένων.

Αναλυτικές οδηγίες υπάρχουν στην κεντρική σελίδα του Δήμου, ακολουθώντας τον σύνδεσμο e-Υπηρεσίες (δείτε ΕΔΩ).

Ι) Οι ενδιαφερόμενοι που είχαν συνάψει μισθωτήρια απευθείας παραχώρησης έκτασης αιγιαλού και παραλίας για το έτος 2019 θα πρέπει να υποβάλλουν στο Δήμο Χανίων τα κάτωθι:

  • Υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα βεβαιώνουν τη μη κατάληψη του προς μίσθωση χώρου καθώς και την ισχύ των προϋποθέσεων της προηγούμενης παραχώρησης.
  • Aντίγραφο τοπογραφικού διαγράμματος της προηγούμενης μίσθωσης
  • Πιστοποιητικό περί μη οφειλής από το Δήμο Χανίων (αναζητείται αυτεπάγγελτα από την υπηρεσία )

ΙΙ) Για νέες συμβάσεις απευθείας παραχώρησης απλής χρήσης οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν στο Δήμο Χανίων τα κάτωθι :

  • Φορολογική ενημερότητα τελευταίου τριανταήμερου (30 ημέρες)
  • Άδεια λειτουργίας/γνωστοποίηση λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος κατά περίπτωση
  • Έναρξη δραστηριότητας στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. επιχείρησης υπαγόμενης στις επιτρεπτές χρήσεις
  • Πιστοποιητικό περί μη οφειλής από το Δήμο Χανίων (αναζητείται αυτεπάγγελτα από την υπηρεσία )
  • Υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα βεβαιώνουν τη μη κατάληψη του προς μίσθωση χώρου
  • Αποτύπωση του προς παραχώρηση χώρου με αναφορά στις συντεταγμένες του και το εμβαδόν του σε υπόβαθρο ορθοφωτοχάρτη του άρθρου 11 του ν. 4281/2014, ή σε υπόβαθρο ορθοφωτοχάρτη από την εφαρμογή «OPEN» της ΕΚΧΑ ΑΕ. ή σε απόσπασμα του τοπογραφικού διαγράμματος καθορισμού οριογραμμών αιγιαλού και παραλίας όπου αυτός υφίσταται
  • Ειδικό σήμα λειτουργίας ΕΟΤ κατά περίπτωση καθώς και Υπεύθυνη δήλωση ότι είναι σε ισχύ

Η αίτηση για εταιρείες υποβάλλεται από τον νόμιμο εκπρόσωπο της.

ΠΡΟΣΟΧΗ: οι ενδιαφερόμενοι που μεταξύ της επιχείρησής τους και του αιγιαλού – παραλίας παρεμβάλλεται δημόσια έκταση – παλαιός αιγιαλός θα πρέπει να συνυποβάλλουν και το μισθωτήριο που έχει συναφθεί με την ΕΤΑΔ ΑΕ.

Περικλής Κουκλάκης – zarpanews.gr

2 thoughts on “Καθυστερήσεις «διαρκείας» για τα ομπρελοκαθίσματα στα Χανιά – Ποιες παραλίες προχωρούν, ποιες θα μείνουν χωρίς μέχρι… Αύγουστο

  1. Ότι δεν έχει μείνει καθόλου χώρος σε Μαράθι για απλούς λουόμενους που δεν θέλουν ή δεν αντέχουν οικονομικά την χρήση ομπρελοκαθισμάτων..ούτε λόγος δεν γίνεται εεε? Ίσως γιατί ολόκληρη η παραλία η ..συγκεκριμμένη «μυρίζει»απο μακριά Μητσοτακίλα και τα ευκόλως εννοούμενα…παραλείπονται!!!!

  2. Μην ξεχνάμε και 12 ευρώ τη ξαπλωδτρσ στο Σταύρο, έχει βουηξε το tripadviser με κακες κριτικες για τη παραλια σταυρου .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook