Καθησυχαστικός ο Παπαζάχος: Καμία ανησυχία στην Ελλάδα από τον σεισμό στην Τουρκία

καθησυχαστικός-ο-παπαζάχος-καμία-ανη-1623232

Τη διαβεβαίωση ότι δεν επηρεάζει τη σεισμικότητα στη χώρα μας ο σημερινός φονικός σεισμός στην Τουρκία, δίνει, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, επισημαίνοντας πως «η μεγάλη χιλιομετρική απόσταση από το σημείο που εκδηλώθηκε η σεισμική δόνηση, το καταστεί σχεδόν αδύνατο για οποιοδήποτε ανησυχία».

Την ίδια ώρα, ο κ. Παπαζάχος δεν έκρυψε τον προβληματισμό του, αν και κατά πόσο μπορεί να επηρεαστεί από τον σημερινό σεισμό της Τουρκίας το κυπριακό τόξο. «Για το κυπριακό τόξο υπάρχει μία ανησυχία, καθώς μπορεί να προκύψει κάποια σεισμικότητα, σε βάθος χρόνου, αλλά για τον ελλαδικό δεν υπάρχει καμία», διασαφήνισε ο καθηγητής.

Όσο για τον σημερινό σεισμό των 7,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ στο Γκαζιαντέπ της Τουρκίας, ο κ. Παπαζάχος είπε πως η περιοχή δέχεται πολύ συχνά αρκετά υψηλές δονήσεις. «Το μεγάλο μέγεθος του σημερινού σεισμού δεν μπορεί να θεωρηθεί σπάνιο για την περιοχή», ανέφερε, ενώ εκτίμησε πως θα επακολουθήσουν μεγάλοι μετασεισμοί στην περιοχή, όπως και ήδη έγιναν, της τάξεως των 6,7 Ρίχτερ, λίγα λεπτά μετά την αρχική δόνηση.

«Το ρήγμα της Ανατολίας μπορεί να προκαλέσει μεγάλες μετασεισμικές δονήσεις», τόνισε ο κ. Παπαζάχος και πρόσθεσε: «πρόκειται για ρήγμα με πολύ μεγάλο σεισμικό δυναμικό, που δίνει πολύ ισχυρούς σεισμούς, που μπορεί να φτάσουν και τα 300 χιλιόμετρα απόσταση. Ιστορικά έχει δώσει τελευταία και 6,4, 6,1, και 6,3 Ρίχτερ. Στην Ελλάδα δεν έχουμε συνηθίσει σε τέτοιους σεισμούς, όμως για την περιοχή που εκδηλώθηκε σήμερα δεν μπορεί να θεωρηθούν σπάνιοι».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook