Καθηγητής του Χάρβαρντ αποκαλύπτει: Αυτά είναι τα «μυστικά» για κέρδη σε παιχνίδια τύπου ΤΖΟΚΕΡ, ΛΟΤΤΟ, ΠΡΟΤΟ

καθηγητής-του-χάρβαρντ-αποκαλύπτει-α-1363719

Τα τυχερά παιχνίδια με λαχνούς είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σε όλο τον κόσμο, με ορισμένα τζακ ποτ, όπως αυτό του Euromillions, να έχουν ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ για κάποιους υπερτυχερούς. Στην Ελλάδα, τα ποσά αυτά ξεκινούν από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες φτάνοντας μέχρι και τα 5 – 6 εκατομμύρια συνήθως, με τα πιο δημοφιλή παιχνίδια να είναι τα ΤΖΟΚΕΡ, ΛΟΤΤΟ και ΠΡΟΤΟ.

Η διαδικασία είναι απλή: Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπληρώσετε ένα -ή και παραπάνω- δελτία, επιλέγοντας τους αγαπημένους σας αριθμούς. Ποιοι, όμως, είναι οι πραγματικά «τυχεροί» αριθμοί και ποια η κατάλληλη στρατηγική για να τους επιλέξουμε;

Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα «CNBC» μίλησε με τον δρ. Μαρκ Γκλίκμα, καθηγητή Στατιστικής στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ για να βρει την απάντηση στην ερώτηση του… ενός εκατομμυρίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο μόνος αποδεδειγμένος τρόπος για να αυξήσετε τις πιθανότητες της νίκης είναι να αγοράσετε περισσότερα λαχεία, γεγονός που είναι φυσικά προφανές.

Όπως προσθέτει ο δρ. Γκλίκμα, κάθε λαχνός έχει τις ίδιες πιθανότητες νίκης ασχέτως με το πόσους έχετε αγοράσει ή εάν έχετε κερδίσει στο παρελθόν.

«Εάν αγοράσετε 5 δελτία, τότε θα έχετε τις πενταπλάσιες πιθανότητες να κερδίσετε, όμως και πάλι οι πιθανότητες είναι απειροελάχιστες», εξηγεί ο καθηγητής μαθηματικών στο πανεπιστήμιο Ντέιβιντσον της Βόρειας Καρολίνας, Τιμ Τσάρτιερ.

Από την άλλη, ο Τσάρτιερ υποστηρίζει ότι υπάρχει μια στρατηγική που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να αυξήσουμε λίγο τις πιθανότητες να κερδίσουμε περισσότερα χρήματα.

«Πρέπει να διαλέξετε τυχαίους αριθμούς και όχι τα νούμερα που θεωρείτε τυχερά, καθώς κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. Οι περισσότεροι άνθρωποι διαλέγουν τους αγαπημένους τους αριθμούς, οι οποίοι συχνά είναι ημερομηνίες. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί από τους παίκτες διαλέγουν νούμερα μεταξύ 1 και 31».

Εάν, λοιπόν, διαλέξετε αριθμούς που επιλέγονται πιο σπάνια (31 και άνω) αυτό σημαίνει πως εάν κερδίσετε, τότε ίσως δε θα χρειαστεί να μοιραστείτε το έπαθλο με πολλά άλλα άτομα.

Παράλληλα, η στρατηγική αυτή θα μπορούσε να είναι χρήσιμη και για τυχερά παιχνίδια που κληρώνονται κάθε λίγα λεπτά και δίνουν -συνήθως λιγότερα χρήματα- εάν πετύχετε 3 ή και περισσότερα νούμερα, χωρίς να τα μοιράζουν μεταξύ των παικτών που επέλεξαν τον ίδιο αριθμό.

Όπως και να ‘χει, η παραπάνω τακτική πρόκειται απλά για μια θεωρία και είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως οι πιθανότητες νίκης θα είναι πολύ χαμηλές ό,τι και να κάνουμε.

«Η συμβουλή μου είναι να μην παίζετε αυτά τα παιχνίδια περιμένοντας να κερδίσετε. Θα πρέπει να ξοδεύετε μόνο τα χρήματα που έχετε την οικονομική δυνατότητα να χάσετε», συμβουλεύει ο δρ. Λιου Λέφτον, καθηγητής Μαθηματικών στο πανεπιστήμιο της Τζόρτζια.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook