Καθηγητής Σύψας: Μπορεί να γίνουμε Ιταλία χωρίς να το καταλάβουμε

καθηγητής-σύψας-μπορεί-να-γίνουμε-ιτα-1088020

Βιώνουμε μια σαφή επιδείνωση από κάθε άποψη, με αύξηση κρουσμάτων, διασωληνωμένων, ευρεία διασπορά.

Αν οι πολίτες συνεχίσουν να επιδεικνύουν χαλαρότητα και να διασπείρουν ανελέητα τον ιό, τότε το σύστημα υγείας θα αρχίσει να νοιώθει πίεση τις επόμενες εβδομάδες, είναι το μήνυμα που στέλνει ο λοιμωξιολόγος καθηγητής Νίκος Σύψας, προσθέτοντας ότι αυτό που φοβόμασταν συνέβη στα τέλη Ιουλίου και τώρα προσπαθούμε να το μαζέψουμε. «Μπορούμε να γίνουμε Ιταλία χωρίς να το καταλάβουμε», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Σχετικά με όσους δεν πτοούνται και παρά τα μέτρα , ετοιμάζονται να στήσουν γαμήλιες τελετές με εκατοντάδες άτομα, όπως στην Κρήτη, μιλά για εντελώς απερίσκεπτες αποφάσεις και φυσικά για την περισσότερο παρά ποτέ ανάγκη αστυνόμευσης των μέτρων.

«Εγώ απλώς θα ρωτούσα τους διοργανωτές τέτοιων εκδηλώσεων τι θα συμβεί αν διασπαρεί ο ιός κατά την διάρκεια του γάμου, αν αρρωστήσουν ή και πεθάνουν κάποιοι από τους καλεσμένους; Δεν θα έχουν τύψεις σε όλη τους την ζωή»;, είναι το ερώτημα που θέτει ο κ. Σύψας.

Συνέντευξη στον Βασίλη Γεώργα από το liberal.gr

– Κάντε μας μια αποτύπωση της μέχρι τώρα κατάστασης, έχει υπερβεί ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt) το 1;

Ναι, το Rt έχει ξεπεράσει την μονάδα. Έχουμε μια σαφή επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης από κάθε άποψη. Έχουμε αύξηση κρουσμάτων, αύξηση διασωληνώσεων, πολλά κρούσματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και τα μεγάλα αστικά κέντρα, ευρεία διασπορά σε όλη την Ελλάδα και βεβαίως τα εισαγόμενα. Και για το λόγο αυτό λαμβάνονται συνεχώς νέα μέτρα μέχρις ότου αυτά να αποδώσουν, προκειμένου να δούμε κάμψη της κατάστασης.

– Σας ανησυχεί η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας;

Προς το παρόν όχι. Έχουμε λιγότερους από 20 διασωληνομένους. Ωστόσο μας ανησυχεί η αυξητική τάση, αν αυτή επιδεινωθεί τις επόμενες εβδομάδες, τότε θα αρχίσουμε να νοιώθουμε πίεση στο σύστημα υγείας.

– Ακούμε για σενάρια ότι τα κρούσματα θα μπορούσαν να φτάσουν τα 600 ή και τα 1.000 την ημέρα. Πόσο εύκολα μπορεί να ξεφύγει η κατάσταση;

Είναι 100% βέβαιο ότι η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει. Και μπορεί να γίνουμε Ιταλία, χωρίς να το καταλάβουμε. Αν οι πολίτες συνεχίσουν να επιδεικνύουν χαλαρότητα, άρα να διασπείρουν τον ιό ανελέητα, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, ασφαλώς και στην Ελλάδα μπορεί να δούμε οποιαδήποτε εικόνα. Η επιδημία μας έχει δείξει ότι δεν συγχωρά κανένα λάθος. Και έχουν γίνει πολλά λάθη όσον αφορά την διασπορά. Άρα ή θα αλλάξουμε ή θα έχουμε σημαντικότητα πρόβλημα στην Ελλάδα.

Οι πολίτες είχαν προειδοποιηθεί ότι ο ιός είναι εδώ. Και ότι θα διασπαρεί αν συνεχιστούν οι συγχρωτισμοί και η χαλαρότητα. Αλλά παρ’ όλα αυτά, πολλοί δεν πείστηκαν, ιδιαίτερα η νεολαία. Αυτό όπως ξέρετε δεν φαίνεται αμέσως, παρά μετά από δύο- τρεις εβδομάδες. Τώρα λοιπόν βλέπουμε τις συνέπειες. Τελικά αυτό που φοβόμασταν έγινε στα τέλη Ιουλίου και τώρα προσπαθούμε κάπως να το μαζέψουμε με τα νέα μέτρα.

– Αν τώρα πληρώνουμε τις «αταξίες» των τελών Ιουλίου, τούτο σημαίνει ότι στα τέλη Αυγούστου θα δούμε την χαλάρωση των αρχών του μήνα, σωστά;

Ακριβώς. Υπάρχει ένα επιδημιολογικό κενό τουλάχιστον δύο εβδομάδων, κατά τις οποίες είμαστε «τυφλοί», δεν ξέρουμε πως συμπεριφέρεται η πανδημία. Από την στιγμή που θα συμβεί ένα γεγονός μέχρι να δούμε τις επιπτώσεις περνούν 10-15 ημέρες. Ελπίζουμε στα τέλη Αυγούστου να δούμε τις επιπτώσεις των μέτρων που έχουμε λάβει την τελευταία εβδομάδα.

– Έχουν νόημα όλα αυτά τα μέτρα αν δεν αστυνομευθούν αποτελεσματικά; Διαβάζουμε για παράδειγμα για κάποιους που προγραμματίζουν γάμους και εκδηλώσεις σε διάφορα μέρη της χώρας με καλεσμένους εκατοντάδες άτομα…

Εγώ απλώς θα ρωτούσα τους διοργανωτές τέτοιων εκδηλώσεων τι θα συμβεί αν διασπαρεί ο ιός κατά την διάρκεια του γάμου, αν αρρωστήσουν ή και πεθάνουν κάποιοι από τους καλεσμένους ; Δεν θα έχουν τύψεις σε όλη τους την ζωή ; Μιλάμε για εντελώς απερίσκεπτες αποφάσεις. Όσον αφορά την αστυνόμευση για την οποία με ρωτάτε, σας θυμίζω τις πάρα πολλές αντιδράσεις που είχαν προκληθεί όταν προ μηνών είχε παρέμβει η αστυνομία σε εκδήλωση στην πλατεία του Αγ.Ιωάννη στην Αγία Παρασκευή.

Έκτοτε λοιπόν επελέγη ο δρόμος της πειθούς, ο οποίος όμως δεν απέδωσε. Όλοι οι πολίτες έχουν προειδοποιηθεί για τους κινδύνους. Δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι δεν γνώριζε και ότι πέφτει από τα σύννεφα. Ασφαλώς και χρειάζεται εφαρμογή των μέτρων.

Θέλω να πιστεύω ότι όλοι οι πολίτες αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι όταν προειδοποιούσαμε για προσοχή, δεν κινδυνολογούσαμε. Ελπίζω ότι θα υπάρξει μια αλλαγή πλεύσης όσον αφορά τους πολίτες.

– Επομένως τα μέτρα λαμβάνονται μέρα με την ημέρα, σωστά;

Έτσι ακριβώς. Προχωράμε ημέρα με την ημέρα. Αν δούμε κάπου μια ξαφνική αναζωπύρωση, τότε ασφαλώς θα παρέμβουμε περιοριστικά.

– Σχετικά με τις εκκλησίες ενόψει Δεκαπενταύγουστου, τι προβλέπεται;

Οι εκκλησίες έχουν ένα δικό τους καθεστώς. Το πρωτόκολλο για τις εκκλησίες προβλέπει περίπου ανά τέσσερα τετραγωνικά να υπάρχει και ένας πιστός ή ιερέας. Επομένως κάθε εκκλησία ξέρει ποιο είναι το μάξιμουμ των πιστών τους οποίους μπορεί να φιλοξενήσει. Από εκεί και πέρα, όπως ξέρετε, έχουν απαγορευτεί οι λιτανείες. Επίσης η Ιερά Σύνοδος έχει εκδώσει ένα δικό της πρωτόκολλο, το οποίο είναι αρκετά ικανοποιητικό και έχει αποσταλεί σε όλες τις εκκλησίες. Ελπίζουμε να τηρηθεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook