Κάθε πέρυσι και καλύτερα στα σχολεία των Χανίων: Δεκάδες κενά εκπαιδευτικών, χιλιάδες χαμένες ώρες σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια | Video + Photos

κάθε-πέρυσι-και-καλύτερα-στα-σχολεία-τ-1762486

Σε δραματικούς τόνους περιγράφουν την εικόνα στα σχολεία των Χανίων, δάσκαλοι, καθηγητές και γονείς που συμμετείχαν το μεσημέρι της Τετάρτης σε παράσταση διαμαρτυρίας στις διευθύνσεις εκπαίδευσης.

Εκατοντάδες κενά, χιλιάδες χαμένες ώρες ανά εβδομάδα και μια πρωτοφανής εγκύκλιος για την ειδική αγωγή που προβλέπει έναν δάσκαλο παράλληλη στήριξης ανά τμήμα δημιουργεί τεράστια προβλήματα στα τμήματα.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα κενά. Στα Χανιά κάθε βδομάδα που περνάει στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση μόνο, χάνονται 3.000 ώρες.« ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΛΜΕ, Χρήστος Μπέλμπας. «Η εικόνα είναι ζοφερή και εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την ανατρέψουμε« τόνισε.

«Ούτε κρύβουμε κενά ούτε δίνουμε πλασματικά νούμερα» σημείωσε από τη μεριά του ο προϊστάμενος της διεύθυνσης  δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Άκης Αμπελάς. «Την Παρασκευή μας ζητούν να δώσουμε τα λειτουργικά κενά της β’ φάσης αναπληρωτών. Έχουμε περισσότερα κενά σε κάποια σχολεία γιατί εγκρίθηκαν τα ολιγομελή και υπάρχουν περισσότερα τμήματα. Επομένως εμφανίζονται περισσότερα κενά τα οποία δεν ήταν σε γνώση μας πριν. Επίσης τώρα ήρθαν οι εγκρίσεις αδειών συναδέλφων που αδυνατούν να είναι στην τάξη, άρα θα έλεγα πως η καλύτερη αποτύπωση των κενών θα είναι τώρα στην β’ φάση» τόνισε.

Πέρυσι οι αναπληρωτές ήταν έτοιμοι 1η Σεπτεμβρίου, είχαμε κόσμο, είχαμε κάλυψη 85%-90% πέρυσι και αυτό μας έδωσε την ευχέρεια να πάμε σε επανατοποθετήσεις. Τώρα έχουμε κάλυψη 55%-60%.

Για το θέμα της παράλληλης στήριξης, σημείωσε πως όντως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, καθώς από τους 61 καθηγητές που ζητήθηκαν ήρθαν 30. Εμείς θα ξαναδηλώσουμε αυτά τα κενά που δεν ήρθαν στην α’ φάση ενώ περιμένουμε και νέες αιτήσεις. Αναγνωρίζω το πρόβλημα πρώτος ότι έχουμε αφήσει σχολεία χωρίς παράλληλη στήριξη γιατί υπάρχει ένα παιδί ενώ υπάρχουν σχολεία στην πόλη μεγάλα που έχουν πάνω από 10 ακόμα και 15 παιδιά, όπως το 7ο Γυμνάσιο Χανίων, το Γυμνάσιο Κουνουπιδιανών και άλλα μεγάλα σχολεία. Διαχειριζόμαστε την έλλειψη. Ούτε εμάς μας ικανοποιεί αυτή η κατάσταση» ανέφερε.

«Τα σχολεία βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε άθλια κατάσταση με τεράστια κενά» σημείωσε η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Μαργαρίτα Παπαμηνά, σημειώνοντας ότι «τα ζητήματα που έχουν προκύψει είναι στο πλαίσιο μιας συνολικά καταστροφικής πολιτικής για την δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση».

«Εμείς δεν διορίζουμε ανθρώπους, απλά εκτελούμε τις εντολές του Υπουργείου Παιδείας» σημείωσε από τη μεριά της η διευθύντρια πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, Χρύσα Τερεζάκη: «Περιμένουμε με αγωνία και στέλνουμε επιτακτικά το μήνυμα για επίσπευση της β’ φάσης. Προς το παρόν λειτουργήσαμε με την οδηγία του Υπουργείου ένας εκπαιδευτικός παράλληλης ανά τμήμα και όχι ανά μαθητή. Είναι η πρώτη φορά που παίρνουμε αυτήν την οδηγία» τόνισε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η διεύθυνση κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την διατήρηση της λειτουργικότητας των σχολικών μονάδων. Επίσης ιδρύθηκαν τρία νέα τμήματα στα νηπιαγωγεία σε Καλουδιανά, Νέα Κυδωνία και Αλικιανό.

«Μας κοροϊδεύουν»

«Μας στέλνουν να κάνουμε αξιολογήσεις, τις οποίες το κράτος δεν μπορεί να υποστηρίζει» σημείωσε η Αργυρώ Κογχυλάκη, μητέρα μαθητή α’ δημοτικού.

«Το παιδί μου πηγαίνει και φέτος α’ δημοτικού και μοιράζεται την παράλληλή του ενώ έχει αξιολόγηση 24ωρη για όλες τις μέρες. Πέρυσι αναγκαστήκαμε να βάλουμε και ιδιωτική, φέτος δεν έχουμε δυνατότητα» ανέφερε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook