Κατερίνα Γώγου: Η αναρχική διάθεση, η περιθωριακή συνείδηση, οι οργισμένοι στίχοι και η αυτοκτονία

κατερίνα-γώγου-η-αναρχική-διάθεση-η-πε-1546576

Είκοσι εννέα χρόνια χωρίς την Κατερίνα Γώγου συμπληρώθηκαν πριν από μερικές ημέρες. Η ποιήτρια και ηθοποιός είχε βρεθεί νεκρή στο παλιό διαμέρισμά της τον Οκτώβριο του 1993, σε ηλικία 53 ετών, ενώ η αιτία θανάτου της ήταν ένα «κοκτέιλ» αλκοόλ και χαπιών.

Η Κατερίνα Γώγου γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1940 στην Αθήνα. Έζησε με τον πατέρα της μέχρι την εφηβεία και μετά με την μητέρα της. Ο πατέρας της αν και πολύ αυστηρός, την βοήθησε να σπουδάσει υποκριτική και να κάνει τ’ όνειρό της πραγματικότητα.

Από την ηλικία των πέντε ετών έπαιζε σε παιδικές παραστάσεις κι είχε χαρακτηριστεί παιδί θαύμα. Σπούδασε υποκριτική στην Σχολή του Τάκη Μουζενίδη, ενώ στο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε το 1961 με τον θίασο του Ντίνου Ηλιόπουλου στο έργο «Ο κύριος πέντε τοις εκατό».

Το βιντεοληπτικό υλικό προέρχεται από το κανάλι στο YouTube “Χρώμα στο ασπρόμαυρο”.

Στην συνέχεια συνεργάστηκε με τον θίασο της Βίλμας Κύρου και εμφανίστηκε στα έργα «Έγκλημα στο Νείλο», «Οι γυναίκες προτιμούν τους σκληρούς».

Την περίοδο 1978-1979 συνεργάστηκε με τον θίασο Λαμπέτη-Παπαμιχαήλ στο έργο «Φιλουμένα».

Το 1952 σε ηλικία 12 ετών εμφανίστηκε στην ταινία «Ο άλλος».

Ο πρώτος κινηματογραφικός της ρόλος ήταν στην ταινία «Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο».

«…εγώ πρόσεχα την Πολυχρονοπούλου που πρόσεχε την Ξανθοπούλου που μίλαγε με την Γιαδικιάρογλου…»

Η Κατερίνα έπαιξε σε 35 ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Οι πιο γνωστές ήταν: «Δεσποινίς διευθυντής», «Μιά τρελή τρελή οικογένεια», «Η δε γυνή να φοβήται τον άντρα», «Γάμος αλά ελληνικά», «Η ψεύτρα», «Νόμος 4000», «Η ωραία του κουρέα».

Το 1977 στο φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κέρδισε το Α’ βραβείο γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «Τι βαρύ πεπόνι».

Προς το τέλος της δεκαετίας του ’70 η Κατερίνα στράφηκε στην ποίηση. Το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Τρία κλικ αριστερά» πούλησε 40.000 αντίτυπα. Οι στίχοι της ήταν γεμάτοι οργή και επαναστατικότητα. Ο τρόπος γραφής της έδειχνε έναν άνθρωπο πάρα πολύ ευαίσθητο, έναν άνθρωπο που ζει φοβερές εντάσεις.

«…εμένα οι φίλες μου είναι σύρματα τεντωμένα στις ταράτσες παλιών σπιτιών»

Η Κατερίνα χάραξε σημαντική πορεία στην νεοελληνική ποίηση κατορθώνοντας να περάσει σε συλλογικό επίπεδο τις αγωνίες της προσωπικής της ζωής.

Η βαθιά πολιτική της στάση, η αναρχική της διάθεση και η περιθωριακή συνείδησή της διαπερνούν όλο το ποιητικό της έργο που ξεκίνησε το 1978.

«…ξέρω πως ποτέ δε σημαδεύουνε στα πόδια…στο μυαλό είναι ο στόχος…το νου σου ε…»

Η Κατερίνα ήταν παντρεμένη με τον σκηνοθέτη Παύλο Τάσιο. Από τον γάμο της απέκτησε μια κόρη, την Μυρτώ. Η Μυρτώ έμπλεξε από νωρίς με τον κόσμο των ναρκωτικών.

Μάλιστα, λέγεται ότι στην προσπάθειά της να σώσει την κόρη της από τα ναρκωτικά έμπλεξε κι η ίδια με αυτά.

Από το 1991 και μετά η Κατερίνα πάλευε με τους δικούς της δαίμονες. Στο άκουσμα του θανάτου της κανείς από τους γνωστούς και φίλους δεν εξεπλάγη.

Οι περισσότεροι την είχαν «ξεγραμμένη» από πολύ νωρίτερα. Το είχε δηλώσει κι η ίδια…φεύγω γι’ αλλού, έλεγε.

Τον Οκτώβριο του 1993 η Κατερίνα βρέθηκε νεκρή στο παλιό διαμέρισμά της. Η αιτία θανάτου ήταν ένα «κοκτέιλ» αλκοόλ και χαπιών. Η Κατερίνα πέταξε για την γειτονιά των αγγέλων σε ηλικία 53 ετών.

enikos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook