Κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας: Πότε πέφτει πρόστιμο έως 30.000 ευρώ

κατάθεση-πινακίδων-κυκλοφορίας-πότε-1153366

Πρόστιμα-σοκ προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών για τους παραβάτες ιδιοκτήτες οχημάτων οι οποίοι έχουν δηλώσει ηλεκτρονικά την προσωρινή ακινησία του αυτοκινήτου τους ωστόσο εξακολουθούν να τα κυκλοφορούν παραβαίνοντας το νόμο.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsauto.gr αν σε περίπτωση ελέγχου  οι Αρχές διαπιστώσουν ότι κάποιος κάτοχος έχει καταθέσει τις πινακίδες ηλεκτρονικά και κινεί παράνομα το όχημά του τότε το πρόστιμο ανέρχεται σε 10.000 ευρώ! Ναι σωστά διαβάσατε το πρόστιμο ανέρχεται σε 10.000 ευρώ για την πρώτη φορά διαπίστωσης της παράβασης. Σε περίπτωση που ο παραβάτης οδηγός πιαστεί σε έλεγχο της Τροχαίας να κινεί παράνομα για δεύτερη φορά το όχημά του τότε το πρόστιμο εξετάζετε να διπλασιάζεται ή να τριπλασιάζεται! Δηλαδή το πρόστιμο για την παράνομη κίνηση οχήματος που έχει δηλωθεί ηλεκτρονική ακινησία θα ανέρχεται σε 20.000 ή 30.000 ευρώ!

Στον έλεγχο των οχημάτων που θα διαπιστώνεται αν ο ιδιοκτήτες τους έχουν δηλώσει ηλεκτρονικά την κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας τους θα συμμετέχουν όλες οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ και όχι μόνο η Τροχαία δηλαδή το πρόστιμο θα μπορούν να το βεβαιώσουν και τα στελέχη της ομάδας ΔΙΑΣ και όλες οι υπόλοιπες ομάδες καθώς μέσω των ηλεκτρονικών μέσων που έχουν στη διάθεσή τους θα μπορούν επί τόπου να ελέγχουν αν κάποιο όχημα έχει κατατεθειμένες πινακίδες κυκλοφορίας ή όχι.

Τα υπέρογκα πρόστιμα φαίνεται ότι θεσπίστηκαν από το υπουργείο Οικονομικών ώστε να περιορίσουν στο ελάχιστο την κίνηση των οχημάτων που έχουν δηλωθεί σε προσωρινή ακινησία αλλά οι ιδιοκτήτες τους δυστυχώς τα κινούν παράνομα.

Απλή η διαδικασία

Η διαδικασία σύμφωνα με δημοσίευμα της Realnews θα είναι απλή και ουσιαστικά οι κάτοχοι των οχημάτων θα μπαίνουν στην πλατφόρμα θα δηλώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τις πινακίδες του οχήματος που θέλουν να θέσουν σε ακινησία και θα το κάνουν απλά με ένα… κλικ. Δεν θα απαιτείται καν να στείλουν τις πινακίδες των οχημάτων τους με το ταχυδρομείο στις Εφορίες.

Τα υπόλοιπα στοιχεία που είχαν υποχρέωση οι κάτοχοι αυτοκινήτων και δίκυκλων να καταθέσουν στις Εφορίες τα προηγούμενα χρόνια όπως η φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, όπου να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του ΙΧ και η απόδειξη πληρωμής των Τελών Κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους θα αντλούνται αυτόματα μέσα από τα συστήματα του υπουργείου Οικονομικών.

Πάντως, όσοι θέλουν να καταθέσουν ηλεκτρονικά τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά μια υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο

Πάνω από 1 εκατ. οχήματα σε προσωρινή ακινησία

Πάνω από 1 εκατ. ιδιοκτήτες έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας τους στις κατά τόπους Εφορίες ώστε να γλιτώσουν τα υπέρογκα Τέλη Κυκλοφορίας αλλά και τα τσουχτερά τεκμήρια διαβίωσης αλλά και τον Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης.

Μόνο πέρυσι περίπου 95.000 ιδιοκτήτες αποφάσισαν να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας τους στις Εφορίες όλης της χώρας ενώ το 2018 κατατέθηκαν σις ΔΟΥ όλης της χώρας πάνω από 123.000 πινακίδες κυκλοφορίας.

Πάντως τα τελευταία χρόνια ο ρυθμός κατάθεσης των πινακίδων κυκλοφορίας καταγράφει πτώση ωστόσο παραμένει πολύ μεγάλος ο στόλος των οχημάτων που βρίσκεται σε προσωρινή ακινησία

newsauto.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook