Κατασκοπευτικό θρίλερ με ελληνικό χρώμα: Ποιος είναι ο Μπογονικολός που αποκάλυπτε μυστικά στους Ρώσους

κατασκοπευτικό-θρίλερ-με-ελληνικό-χρ-1694047

Ένα κατασκοπευτικό θρίλερ με πρωταγωνιστή Έλληνα επιχειρηματία βρίσκεται σε εξέλιξη σε ΗΠΑ και Γαλλία, με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης να κάνει επίσημες ανακοινώσεις για το «διπλό παιχνίδι» του μαθηματικού από την Ηλεία.

Ο 59χρονος Νίκος Μπογονικολός, Έλληνας επιχειρηματίας, ιδρυτής του ομίλου Aratos, συνελήφθη καθώς κατηγορείται για συνεργασία με τους Ρώσους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με το υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ο ίδιος και ο όμιλος του, Aratos Group, έκαναν διπλό εμπόριο, βοηθώντας τη Ρωσία να αναπτύξει όπλα νέας γενιάς.

Ο Έλληνας επιχειρηματίας προς το παρόν κρατείται στο Παρίσι με αμερικανικό ένταλμα σύλληψης και περιμένει την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Χθες, το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν του άσκησε ποινικές διώξεις για συνωμοσία και λαθρεμπόριο. Σύμφωνα με τον Αμερικανό εισαγγελέα Breon Peace, ο επιχειρηματίας φαινομενικά λειτουργούσε ως αμυντικός ανάδοχος για το ΝΑΤΟ και άλλες συμμαχικές χώρες.

Ωστόσο, «ο κατηγορούμενος και η εταιρεία του είχαν διπλές συναλλαγές, βοηθώντας στην τροφοδότηση της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας και στην ανάπτυξη όπλων επόμενης γενιάς».

Ποιος είναι ο Νίκος Μπογονικολός

Γιος στρατιωτικού, ο Ν. Μπογονικολός πέρασε τα παιδικά του χρόνια σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Αποφοιτώντας από το 2ο Λύκειο του Κιλκίς βρέθηκε το 1981 στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών.

Το 2002 θα αποκτήσει μεταπτυχιακό δίπλωμα από το Τμήμα Κυβερνητικής του κρατικού πανεπιστημίου του Χάρκοβο στην Ουκρανία, ενώ από το ίδιο πανεπιστήμιο τρία χρόνια αργότερα θα αποκτούσε και μία διδακτορική διατριβή. Το 2004 του απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα στο National Academy of Management στην Ουκρανία.

Ο Νίκος Μπογονικολός ασχολήθηκε και με τα κοινά. Το 2014 υπήρξε υποψήφιος βουλευτής του κόμματος Εθνικό Μέτωπο.

ο κατηγορητήριο για συνεργασία με τη Ρωσία

Το Γραφείο του Εισαγγελέα των ΗΠΑ στην Ανατολική Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 16 Μαΐου αναφέρει ότι ο κατηγορούμενος φέρεται «να συνωμότησε για να αποκτήσει ευαίσθητες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στην κβαντική πληροφορική και στις πυρηνικές δοκιμές για να προωθήσει τις προσπάθειες αμυντικής έρευνας και ανάπτυξης της Ρωσίας».

Ο αξιωματούχος του Τμήματος Εθνικής Ασφάλειας του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι κατηγορίες δείχνουν τη δέσμευση του υπουργείου να αποτρέψει το ενδεχόμενο να περιέλθει ευαίσθητη τεχνολογία στα χέρια ξένων αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν.

Ο αξιωματούχος υποστήριξε ότι ο Μπογονικολός συνωμότησε με ένα δίκτυο εταιρειών που ενορχηστρώθηκε από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες για να αποκτήσει με δόλο και στη συνέχεια να διακινήσει λαθραία στρατιωτικές τεχνολογίες αμερικανικής προέλευσης και τεχνολογίες διπλής χρήσης για να βοηθήσει τους ρωσικούς τομείς άμυνας και ασφάλειας.

Ο Μπογονικολός φέρεται ότι προμηθεύτηκε ευαίσθητο εξοπλισμό που πληροί τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ και έχει σχεδιαστεί για τακτικές συνθήκες στο πεδίο της μάχης, καθώς και εξαρτήματα με εφαρμογές στις διαστημικές και κρυπτογραφικές επικοινωνίες, για λογαριασμό των Ρώσων πληροφοριοδοτών του, οι οποίοι επεδίωκαν να βελτιώσουν τις πολεμικές δυνατότητες της χώρας τους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο άνδρας συνελήφθη στο Παρίσι στις 9 Μαΐου 2023 και παραμένει υπό κράτηση εν αναμονή της διευθέτησης της διαδικασίας έκδοσής του στις ΗΠΑ.

Οι δραστηριότητες του ομίλου ARATOS

Ο Όμιλος Aratos αποτελεί μια ένωση εταιρειών άμυνας και τεχνολογίας στην Ολλανδία και την Ελλάδα, χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Aratos, οι τομείς εξειδίκευσης των εταιρειών περιελάμβαναν τις «Space Technologies», «Homeland Security», «Blockchain» και «Counter-Drone Systems».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook