Καταρροϊκός πυρετός: Κρούσματα και στην Κρήτη – Καμπανάκι κινδύνου στο νησί μετά από επτά χρόνια

καταρροϊκός-πυρετός-κρούσματα-και-στ-908828

Την εμφάνιση των κρουσμάτων έκανε γνωστή στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κτηνίατρος Αλέκος Στεφανάκης, ο οποίος και ειδοποιήθηκε από τους κτηνοτρόφους για να προχωρήσει στη διάγνωση και να ζητήσει εργαστηριακή εξέταση δειγμάτων στη συνέχεια, τα οποία και βγήκαν θετικά.

Έτσι, ο φόβος του γνωστού επιστήμονα σε προηγούμενες δηλώσεις του στην εφημερίδα μας, για το ενδεχόμενο μεταφοράς μολυσμένων ζώων σε στάνες αντί για τα σφαγεία, φαίνεται πως επιβεβαιώνεται. Βέβαια, υπάρχει και η πιθανότητα η σκνίπα που μπορεί να μεταδώσει τον καταρροϊκό πυρετό από ζώο σε ζώο να ταξίδεψε από μολυσμένες περιοχές παρασυρόμενη από αέρια μάζα, φτάνοντας ως την Κρήτη, χωρίς ωστόσο αυτή η εκδοχή να θεωρείται η επικρατέστερη.

Ο νομός Ηρακλείου, πάντως, εμφανίζεται σε συνολικά 333 εστίες καταρροϊκού πυρετού του προβάτου έως και τις 20 Νοεμβρίου, ενώ την τελευταία φορά που είχαμε κρούσματα στην Κρήτη ήταν τη χρονιά του 2014. Οι άλλες Περιφερειακές Ενότητες που αναφέρονται είναι: Κοζάνης, Φλώρινας, Γρεβενών, Καστοριάς, Καβάλας, Ξάνθης, Δράμας, Ροδόπης, Θεσσαλονίκης, Σερρών, Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Τρικάλων, Λάρισας, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Εύβοιας, Νήσων, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αργολίδας, Ηλείας και Θεσπρωτίας, καθώς και στα νησιά της Λέσβου, της Λήμνου, της Ικαρίας, της Κέρκυρας και της Λευκάδας. Στις περισσότερες περιπτώσεις τέθηκε υποψία του νοσήματος κατόπιν διαπίστωσης κλινικών συμπτωμάτων σε ζώα, ενώ υπήρξαν και ζώα-μάρτυρες, τα οποία διερευνήθηκαν στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος ορολογικής επιτήρησης, στα οποία ανιχνεύτηκε το γονιδίωμα του ιού του καταρροϊκού πυρετού.

Σε όλες τις περιπτώσεις, η διαδικασία οροτυποποίησης κατέδειξε τον ορότυπο 4 του ιού. Ο αριθμός των εστιών μεταβάλλεται συνεχώς και, προκειμένου να διευκολυνθεί ο έλεγχος στην καταγραφή τους ανά Π.Ε., πρέπει να γίνει αποστολή στο Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων του ΥπΑΑΤ της αναφοράς υποψίας ύπαρξης του νοσήματος, ταυτόχρονα με την αποστολή δειγμάτων αίματος στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς.

Επισημαίνεται περαιτέρω η σημασία της ορθής συμπλήρωσης των στοιχείων στη δήλωση εστίας του νοσήματος, η οποία πρέπει να αποστέλλεται αμέσως μετά την επιβεβαίωσή του. Κατ’ εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας και με αποφάσεις των κατά τόπους αρμόδιων κτηνιατρικών Αρχών, έχουν ληφθεί τα οριζόμενα μέτρα στις μολυσμένες εκτροφές.

Σε Μάλια, Άγιο Νικόλαο και Σητεία

Ο κτηνίατρος Αλέκος Στεφανάκης ήταν ο επιστήμονας που ειδοποιήθηκε από τους πληγέντες κτηνοτρόφους για να κάνει την αρχική διάγνωση. Μια διάγνωση που έμελλε στη συνέχεια να επιβεβαιωθεί, μέσα από τον εργαστηριακό έλεγχο σε κεντρικό επίπεδο.

«Τώρα το διαγνώσαμε στην Κρήτη. Η επιβεβαίωση ήρθε, συγκεκριμένα, πριν από μία εβδομάδα. Εγώ κλήθηκα να αντιμετωπίσω νοσολογικά προβλήματα. Και επειδή είχα την υποψία καταρροϊκού πυρετού, ενημέρωσα τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κρήτης και προβήκαμε σε αιμοληψίες για την επιβεβαίωση του προβλήματος. Επειδή, δηλαδή, τα συμπτώματα που είχαν τα συγκεκριμένα ζώα παρουσιάζονται και σε διάφορες άλλες αρρώστιες, χρειάστηκε επιβεβαίωση εργαστηριακή, η οποία και έγινε»…

Στο σημείο αυτό, ο Αλέκος Στεφανάκης είπε χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς, έχει επανακάμψει το πρόβλημα του καταρροϊκού πυρετού στην Κρήτη. Και αυτό ασφαλώς οφείλεται στην εισαγωγή ζώων από άλλες περιοχές. Γιατί από το 2014 που είχαμε το πρόβλημα του καταρροϊκού μέχρι σήμερα δεν είχαμε κρούσματα. Αυτό σημαίνει ότι πάλι φέραμε κάποια ζώα μολυσμένα από περιοχές μολυσμένες, ή με κάποιο τρόπο ήρθαν οι σκνίπες. Αλλά οι σκνίπες πώς να έρθουνε; Μόνο με νέφος αέρα που μπορεί να παρασύρει τις σκνίπες. Μπορεί και αυτό. Δεν το αποκλείουμε και αυτό σαν ενδεχόμενο. Δεν έχει ξεκαθαριστεί. Αυτοί όμως είναι οι δρόμοι».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον κ. Στεφανάκη, «είμαστε τυχεροί μέσα στην ατυχία μας, διότι τώρα που μπαίνει ο χειμώνας, θα καθηλώσει τις σκνίπες. Άρα θα “κόψει” τη μετάδοση. Και αυτό μας δίνει το περιθώριο μέχρι την άνοιξη να γίνουν όλα τα προληπτικά μέτρα, να αποφασίσει το υπουργείο αν θα εγκρίνει την εισαγωγή των εμβολίων για τη διεξαγωγή των εμβολιασμών»…

Να χαραχθεί στρατηγική πρόληψης

Ο Αλέκος Στεφανάκης προτείνει ενδοϋπηρεσιακά όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στην Κρήτη να συμφωνήσουν και να χαράξουν μια στρατηγική πρόληψης, η οποία και θα εφαρμοστεί απ’ όλους: «Πρώτον, από τους ίδιους τους παραγωγούς. Δεύτερον, από τους εμπόρους των ζώντων ζώων, οι οποίοι αγοράζουν ζώα και τα μεταπωλούν, και ασφαλώς από την Τοπική Αυτοδιοίκηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες για τις καθαριότητες και για την εφαρμογή των προγραμμάτων»…

Ο εμβολιασμός, όμως, σε ποιες περιοχές θα πρέπει να γίνει; Μόνο εκεί όπου είχαμε κρούσματα ή στο σύνολο των κτηνοτροφικών μονάδων; «Εξαρτάται», λέει ο κτηνίατρος Αλέκος Στεφανάκης. «Διότι οι περιοχές στις οποίες εντοπίστηκε το πρόβλημα είναι περιοχές που υποδέχονται εκτροφές που μετακινούνται. Αν καταφέρει να επιβιώσει ο ιός σε ζώα-φορείς, πιθανόν αργότερα να αρχίσουμε να έχουμε προβλήματα και σε άλλες περιοχές, όπως στον Ψηλορείτη, όπου τα ζώα εκτρέφονται σε μεγάλη πυκνότητα και τότε το πρόβλημα θα είναι εντονότερο. Άρα έχουμε το περιθώριο τώρα που είναι χειμώνας και αυτοπεριορίζεται το πρόβλημα, να αποφασίσουμε αν θα εμβολιάσουμε και να πάρουμε και άλλα μέτρα, γιατί μόνο με το εμβόλιο δε λύνεται το πρόβλημα και ούτε έχουν όλοι τη δυνατότητα να εμβολιάσουν τα ζώα τους».

Σύμφωνα με τον Αλέκο Στεφανάκη, πάντως, θα ήταν επιβεβλημένο να διεκδικήσει η Κρήτη από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τη δωρεάν χορήγηση του εμβολίου στο σύνολο των κτηνοτρόφων, για να αποφευχθεί μία πιθανή μετάδοση του ιού και μία μεγάλη καταστροφή για τη ζωική παραγωγή του νησιού μας.

«Η κτηνοτροφία “τραβάει” πολλά βάσανα τον τελευταίο καιρό, υποστηρίζοντας όλους τους υπόλοιπους που ζουν από την κτηνοτροφία. Αλλά θα πρέπει στην Κρήτη να καθίσουμε κάτω. Είναι τοπικό το θέμα, γιατί κανείς δε γνωρίζει τη δομή, τη διάγνωση και την ιδιομορφία της Κρήτης. Οι Διευθύνσεις Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κρήτης είναι σε πολύ καλό επίπεδο, παρά το ότι είναι υποστελεχωμένες. Και στη συνέχεια να υποβάλουμε το σχετικό αίτημα προς την κεντρική εξουσία, για να λάβουμε τις σχετικές εγκρίσεις».

Τι πρέπει να κάνει ο κτηνοτρόφος

Τέλος, σύμφωνα με τον Αλέκο Στεφανάκη, «ο κτηνοτρόφος που θα εντοπίσει άρρωστα ζώα στη μονάδα του καταρχήν θα πρέπει να ενημερώσει τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής για να καταγραφούν οι εκτροφές. Θα πρέπει να κάνει τις θεραπείες στα άρρωστα ζώα του με τη βοήθεια κτηνιάτρου. Θα πρέπει να απολυμαίνει και να κυνηγάει τις εστίες της σκνίπας. Και τις ώρες που η σκνίπα δραστηριοποιείται, δηλαδή τις πρωινές ώρες και τις απογευματινές, θα πρέπει τα ζώα του να τα έχει μέσα»…

Πηγή:neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook