Κατάργηση πιστοποιητικού εμβολιασμού: Η ημερομηνία-ορόσημο και ένας «γρίφος»

κατάργηση-πιστοποιητικού-εμβολιασμο-1293885

Οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας καταλήγουν αυτές τις ημέρες στις λεπτομέρειες του σχεδίου για τη χαλάρωση των μέτρων, μεταξύ των οποίων είναι και η κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Όταν αυτό καταρτιστεί, τις ανακοινώσεις θα κάνει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Και παρότι το ζήτημα φαίνεται να έχει κλειδώσει και, μάλιστα, να έχει πέσει και η ημερομηνία κατάργησης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, άφησε να εννοηθεί, σε χθεσινές της δηλώσεις, το αντίθετο.

«Αυτή τη στιγμή δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα ακύρωσης, σήμερα που μιλάμε, του πιστοποιητικού» ανέφερε χαρακτηριστικά στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1».

Η κ. Γκάγκα κλήθηκε να σχολιάσει τα σενάρια που θέλουν να ανακοινώνεται άρση των μέτρων από τις 2 Μαΐου, λέγοντας πως «το συζητάμε αλλά, και πάλι, σας λέω ότι είναι θέμα επιδημιολογικής επιτήρησης και δεδομένων, βαδίζουμε με βάση το τι βλέπουμε».

Αν δεν επιβεβαιωθεί τελικά το σενάριο για τις 2 Μαΐου -που θα σημάνει και την επιστροφή των ανεμβολίαστων στην εστίαση- φαίνεται πως η χαλάρωση θα έρθει το καλοκαίρι. Όπως είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας:

«Το πώς θα προχωρήσουμε προς το καλοκαίρι είδατε ότι τα δύο προηγούμενα καλοκαίρια δόξα τω θεώ πήγαμε καλά, δηλαδή παρά το γεγονός ότι υπήρχαν κρούσματα με τον καλό καιρό, με το ότι ήμασταν έξω το καλοκαίρι πήγαμε καλά. Πιστεύω και εύχομαι ότι και φέτος το καλοκαίρι θα είναι καλό.»

Η νέα ημερομηνία λήξης σε πιστοποιητικό νόσησης και εμβολιασμού

Ένας ακόμα παράγοντας βέβαια που δημιουργεί μία σύγχυση ως προς το ποια μέτρα τελικά θα καταργηθούν, είναι η αλλαγή της ημερομηνίας λήξης στα πιστοποιητικά νόσησης και εμβολιασμού. Γιατί έγινε αυτή η αλλαγή αφού θα καταργηθούν μέσα σε περίπου ένα μήνα;

Υπενθυμίζεται ότι η νέα ημερομηνία λήξης ορίζεται στη νέα ΚΥΑ ως εξής:

  • Το πιστοποιητικό νόσησης λήγει στους 6 μήνες – από τρεις μήνες που ήταν πριν
  • Το πιστοποιητικό εμβολιασμού λήγει στους 9 μήνες – από επτά που ήταν πριν – για όσους ενήλικους έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει το παραπάνω χρονικό διάστημα από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης.

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook