Κατάπτυστες δηλώσεις Ακάρ στην ακαδημία της ΠΑ: Αν πεθάνετε στο Αιγαίο θα γίνεται μάρτυρες

κατάπτυστες-δηλώσεις-ακάρ-στην-ακαδη-1538561

Κρεσέντο απειλών κατά της Ελλάδας και της Κύπρου από τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, σε εκδήλωση της Ακαδημίας της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε ότι ορισμένοι πολιτικοί στην Ελλάδα μιλούσαν συνεχώς κατά της Τουρκίας και κατέφευγαν σε ψέματα για να κερδίσουν μια θέση στην εσωτερική πολιτική. Όπως είπε:

«Δεν τίθεται θέμα να κάνουμε ένα βήμα πίσω ή να μείνουμε πίσω, ούτε στο πεδίο ούτε στο τραπέζι. Δεν υπάρχει οπισθοδρόμηση χιλιοστού. Ό,τι πρέπει να γίνει έχει γίνει και γίνεται. Ειδικότερα, το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία μας έχουν λάβει σαφείς οδηγίες σχετικά. Αποκλείεται να δείξουμε κατανόηση και να κάνουμε υποχωρήσεις σε αυτό το θέμα. Ανεξάρτητα από το ποιος είναι πίσω τους, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο. «Αν πεθάνω, θα γίνω μάρτυρας».

Δηλώνοντας ότι η Ελλάδα παρουσιάζει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα «κακής γειτονίας» χωρίς ήθος, νομιμότητα, αναληθείς ομιλίες και προκλήσεις, ο Ακάρ είπε: «Θέλουμε τα πλούτη του Αιγαίου να μοιράζονται δίκαια στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας».

Κατά τον Ακάρ, η Ελλάδα δεν συμμορφώθηκε καν με το μνημόνιο του 1988 που έλεγε ότι δεν θα γίνουν ασκήσεις στις εθνικές και θρησκευτικές εορτές μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου.

«Η Ελλάδα είναι σύμμαχος εντός του ΝΑΤΟ, εξάλλου οι λαοί γνωρίζονται μεταξύ τους, είναι γείτονες. Επομένως, μπορούμε να δημιουργήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας σε σύντομο χρονικό διάστημα και να επωφεληθούμε από αυτό. Λέμε ότι είναι υπέρ και των δύο χωρών. Αλλά λίγοι πολιτικοί στην Ελλάδα διατηρούν αυτή την ένταση με βάση τους προσωπικούς τους υπολογισμούς», είπε.

Η αναφορά στα Ίμια

Ο Ακάρ δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα έχει οπλίσει τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς (GASA) κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και σημείωσε: «Τα παρακολουθούμε όλα στενά. Έχουν γίνει και γίνονται οι απαραίτητες μελέτες για αυτά.

Αυτή η κατάσταση ξεκίνησε το 1956 με τη Χίο. Κάποια πράγματα έχουν συμβεί από εκείνη την ημέρα, αλλά το Kardak το 1997 (σσ Ίμια) είναι ένα ορόσημο. Δεν τίθεται θέμα μετά από αυτό να κάνουν ένα βήμα. Όπου κι αν φτάσει. «Αν πεθάνουμε, θα γίνουμε μάρτυρες, είμαστε βετεράνοι. Είναι τόσο απλό».

Υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα «έκανε αναληθείς αξιώσεις κατά της Τουρκίας με συκοφαντίες για επεκτατισμό», ο Ακάρ είπε: «Η Ελλάδα προσπαθεί να θέσει τον εαυτό της σε κατάσταση θυματοποίησης με την πολιτική της συκοφαντίας και του ψεύδους. Υπάρχει μια «μεγάλη ιδέα» που συνεχίζεται εδώ και αιώνες».

Απευθυνόμενος σε τρίτα μέρη σχετικά με τα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ο Ακάρ σημείωσε:

«Επειδή είναι προκατειλημμένοι, ανίκανοι να απομονωθούν και ασχολούνται, αγνοούν αυτό που κάνει η Ελλάδα και μαλακώνουν. Άρα παίρνουν μέρος. Εμείς λέμε ότι αν δεν θέλετε να υπάρξει πρόβλημα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, μην εγκαταλείψετε αντικειμενικά κριτήρια. Αν στηρίξεις την Ελλάδα δημόσια, δυσανάλογα, οι συνέπειες θα είναι σοβαρές. Όχι μόνο για την Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά για όλους».

Ο Ακάρ ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία τάσσεται υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων μέσω των σχέσεων καλής γειτονίας, του διεθνούς δικαίου και του διαλόγου και είπε:

«Είμαστε αυτοί που λέμε ειρήνη, διάλογος. Περιμέναμε δύο χρόνια, έλα. Η Ελλάδα ακολουθεί μια πολιτική που βασίζεται στο ψέμα. Αξιοποιήστε σωστά αυτές τις ευκαιρίες.

Μην παραπλανηθείτε με κάποιες μάταιες προσπάθειες εξοπλισμού, τις λεγόμενες συμμαχίες, τα κατορθώματα κάποιων χωρών και την ενθάρρυνση όσων προσπαθούν να πουλήσουν όπλα. Αυτά τα όπλα δεν σας χρησιμεύουν. Αυτός ο οπλισμός είναι πολύς για την άμυνα, πολύ λίγος για την Τουρκία. Αυτές οι συμμαχίες είναι άχρηστες.

Υπάρχουν παραδείγματα αυτού, κανείς δεν μένει τριγύρω όταν υπάρχει πρόβλημα. Παράδειγμα: 1919-1922. Ορισμένες χώρες προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως πληρεξούσιο κατά της Τουρκίας. Μπήκαν στην Ανατολία και έπεσαν στη θάλασσα το 1922. Διαβάστε την ιστορία, θυμηθείτε. Αν σκέφτεστε κάτι τέτοιο, λέμε «μην ξεχάσετε να κολυμπήσετε».

«Έχουμε λάβει τα μέτρα μας στην Κύπρο»

Τονίζοντας ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει τα δικαιώματα των εγγυητών της και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στην Κύπρο, ο Ακάρ συνέχισε ως εξής:

«Πρόσφατη υποστήριξη στην ελληνοκυπριακή διοίκηση… Ό,τι κι αν κάνετε. Ο Μεχμέττσικ εφημερεύει 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα και έχουμε λάβει τα μέτρα μας για να μην επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός. Λέμε ας μιλήσουμε, ας μιλήσουμε, αλλά είναι προφανές τι έχει κάνει η άλλη πλευρά σε αυτό το θέμα. Λέμε «δεν παραβιάζουμε τα δικαιώματά μας, δεν επιτρέπουμε τετελεσμένα». Μην το εκλάβετε αυτό ως απειλή.

Από την άλλη, λέμε «ας μιλήσουμε, διάλογος». Μην το εκλαμβάνετε αυτό ως αδυναμία. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας και το νόμο μας, και είμαστε σε θέση να το κάνουμε αυτό, δόξα τω Θεώ».

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook