Καταιγισμός ασκήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων τον Μάιο

καταιγισμός-ασκήσεων-των-ενόπλων-δυν-1434552

Δεν είναι μόνο η αεροπορική άσκηση Tiger Meet, που θα πραγματοποιηθεί στον Άραξο, χωρίς την συμμετοχή της Τουρκίας, μετά την αποβολή της από την Ελλάδα.

Την Παρασκευή – στο πλαίσιο του σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων – διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) της Φρεγάτας ΑΔΡΙΑΣ με το USS JASON DUNHAM της «Δύναμης Κρούσης του Αεροπλανοφόρου USS HARRY S. TRUMAN» των ΗΠΑ (USS HARRY S. TRUMAN Carrier Strike Group – HSTCSG) στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου Πελάγους.

Κατά την διάρκεια της συνεκπαίδευσης, εκτελέστηκαν αντικείμενα σύνθεσης και ανταλλαγής τακτικής εικόνας, επικοινωνιών, προχωρητικών ελιγμών και αντιαεροπορικού πολέμου (Air Defence Exercise – ADEX) με την συμμετοχή 2 F-4.

Όπως επισημαίνει το ΓΕΕΘΑ στην σχετική του ανακοίνωση, η εν λόγω συνεκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Eλλάδας-ΗΠΑ, συμβάλλοντας στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε διμερές και διασυμμαχικό πλαίσιο.

Όμως αυτή η συνεκπαίδευση, όπως και η άσκηση Tiger Meet, της Πολεμικής Αεροποριας, που θα λάβει χώρα στην 116 Πτέρυγα Μάχης, στον Άραξο από τις 9 έως τις 20 Μαΐου, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Alexander The Great 22

Πρόκειται για την μεγαλύτερη άσκηση πεζοναυτών Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, που έχει γίνει θεσμός και πραγματοποιείται κάθε χρόνο για πάνω από 20 χρόνια. Είναι διακλαδική άσκηση αμφίβιων – αποβατικών ειδικών επιχειρήσεων με έμφαση σε αντικείμενα εκπαίδευσης των αποβατικών στρατευμάτων επί της ξηράς. Θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως τις 29 Μαΐου, στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο της Μαγνησίας / Παγασητικού Κόλπου και το κεντρικού και βορειοανατολικό Αιγαίο, κυρίως τα νησιά Σκύρος άγιος Ευστράτιος, Λήμνος.

Trojan Footprint 22

Πρόκειται για διεθνή άσκηση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ) που διοργανώνεται από την ΔΕΕ των ΗΠΑ στην Ευρώπη (USSOCEUR). Από τις 2 έως τις 13 Μαΐου στην έδρα των Ειδικών Δυνάμεων, στα Μέγαρα μονάδες ΔΕΕ από την Αλβανία, τη Γαλλία, την Αμερική, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία θα πραγματοποιήσουν συνεκπαίδευση στην οποία θα συμμετέχουν μονάδες Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ καθώς και αεροσκάφη με ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Stolen Cerberus 22

Η άσκηση «Κλεμμένος Κέρβερος» πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα, μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών. Αφορά διακρατική άσκηση σε αντικείμενα ελλείψεως προσωπικού και εφοδίων. Από την 112 ΠΜ θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις με ελληνικά και αμερικανικά C-130 στις Ζώνες Ρίψης Λάρισας, Ρόδου, Λήμνου και Νέα Πέραμο.

Swift Response 22

Αποτελεί μέρος της ευρύτερης άσκησης «Defender Europe 22», δηλαδή της ανταπόκρισης των δυνάμεων των ΗΠΑ να συνδράμουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ευρώπη. Θα πραγματοποιηθεί στα Σκόπια, από τις 7 ως τις 20 Μαΐου, με την συμμετοχή δυνάμεων της Ελλάδας και δυνάμεων από Αλβανία, Σκόπια, ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία και Μαυροβούνιο.

enikos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook