Καταγγελία γιατρού πρώτης γραμμής: «Δεν προετοίμασαν το ΕΣΥ, ούτε καν με μέτρα δίχως κόστος»

καταγγελία-γιατρού-πρώτης-γραμμής-δ-1132691

Την προσωπική μαρτυρία της για την «εμμονική» στάση της κυβέρνησης στη μη ενίσχυση του ΕΣΥ όλους τους μήνες που προηγήθηκαν του δεύτερου κύματος καταθέτει στο iEidiseis.gr η Παθολόγος – Κλινική Ανοσολόγος, Βάνα Τζαβάρα, η οποία δίνει τη μάχη στο μέτωπο κατά της πανδημίας ως Διευθύντρια της Α΄ Παθολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο Κοργιαλένειο- Μπενάκειο Ερυθρός Σταυρός.

«Δεν έγιναν ούτε πράγματα τα οποία δεν είχαν κόστος» ξεκαθάρισε η κυρία Τζαβάρα η οποία έκλεψε λίγα λεπτά από τον πολύτιμο χρόνο της για να εξηγήσει στο τι δεν έγινε μέχρι τώρα αλλά και τι πρέπει να γίνει έστω και «στο παραπέντε» για την προστασία της δημόσιας υγείας. «Υπάρχει εμμονή στη μη ενίσχυση του ΕΣΥ. Δεν ήταν θέμα χρημάτων» επισήμανε και έφερε ως παράδειγμα ότι «κανείς δεν σκέφτηκε» όλους αυτούς τους μήνες να εκπαιδεύσει γιατρούς και νοσηλευτές και να εξοπλίσει τα νοσοκομεία με υλικά τα οποία δεν έχουν κόστος. «Είχαμε όλο το καλοκαίρι για να οργανωθούν σεμινάρια και να αξιοποιηθεί η εμπειρία ειδικών από το εξωτερικό αλλά και την Ελλάδα που χειρίστηκαν το πρώτο κύμα» εξήγησε η κυρία Τζαβάρα.

Προς επίρρωση του ισχυρισμού της αναφέρθηκε, μάλιστα, σε πρόσφατες μελέτες που καταγράφουν σοβαρές επιπλοκές από τη γρήγορη διασωλήνωση και τόνισε ότι αν υπήρχε κατάλληλη εκπαίδευση αλλά και κατάλληλος εξοπλισμός σε πολλές περιπτώσεις όλα αυτά θα είχαν αποφευχθεί. Έφερε δε, ως παράδειγμα τον «μη επεμβατικό αερισμό» και το οξυγόνο υψηλής ροής που θα έσωζαν περισσότερους ασθενείς και θα μείωναν την πίεση στις ΜΕΘ.

Η κυρία Τζαβάρα ξεκαθαρίζει, πάντως, ότι ακόμη και τώρα πρέπει να καλυφθεί το χαμένο έδαφος για την προετοιμασία του ΕΣΥ και προτείνει συγκεκριμένα μέτρα βάσει των παρατηρήσεών της για όσα θα μπορούσαν να είχαν γίνει από το καλοκαίρι:

1) Εκπαίδευση του προσωπικού που θα νοσήλευε τους ασθενείς. Οργάνωση από τις ΥΠΕ κατά τους θερινούς μήνες, σεμιναρίων διαδραστικών από πνευμονολόγους και συναδέλφους του εξωτερικού με εμπειρία στην διαχείριση ασθενών με covid για την νοσηλεία των ασθενών αυτών. Δηλαδή οργάνωση χώρων, κατανομή προσωπικού, χρήση μη επεμβατικού αερισμού και αποφυγή διασωλήνωσης.

2) Προμήθεια των νοσοκομείων με συσκευές μη επεμβατικού αερισμού.

3) Τοποθέτηση ειδικού εξαερισμού στις κλινικές που νοσηλεύουν ασθενείς με covid 19 προκειμένου να μην γίνεται επιμόλυνση του λοιπού νοσοκομείου.

4) Προμήθεια rapid test αντιγόνου στα ιατρεία εφημερίας ώστε να γίνεται ταχεία διακίνηση των ασθενών με ύποπτα συμπτώματα.

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook