Καταγγελία για απρόκλητη σύλληψη Χανιωτών και φοιτητών από την αστυνομία μέσα από το… σπίτι τους

Η Oργάνωση Xανίων του ΚΚΕ (μ-λ) απο κοινού με άλλες οργανώσεις και συλλογικότητες της πόλης συμμετέχει στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στα αιτήματα του απεργού πείνας Δ. Κουφοντίνα.

Καταγγέλει ταυτόχρονα την απρόκλητη σύλληψη 6 αγωνιστών της πόλης από το σπίτι τους, ανάμεσα τους και φοιτητές σαν «προληπτική τρομοκράτηση σε βάρος της συγκέντρωσης».

Αναλυτικά:

«Η τρομοκρατία δε θα περάσει, σπάει καθημερινά στους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας, στην αντίσταση στην επελαύνουσα βαρβαρότητα σε βάρος των δικαιωμάτων τους. Εργαζόμενοι και νεολαία έχουν ανάγκη να δυναμώσουν τον αγώνα τους για τα δικαιώματα στη δουλειά, τις σπουδές, στην ειρήνη, στην κατεύθυνση της ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής και της πολιτικής εμπλοκής στα φονικά σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ.

Κάτω η κρατική τρομοκρατία, να μην ανεχτούμε νεκρό απεργό πείνας στη χώρα μας, στους δρόμους μαζικά για να σπάσουμε τον τρόμο για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας ,τη ζωη και το δίκιο μας!

Να ελευθερωθούν άμεσα οι 3 συλληφθέντες στα Χανιά!»

Η καταγγελία οργανώσεων Χανίων του ΝΑΡ και της νΚΑ (συμμετέχουν στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ) για την έφοδο αστυνομίας σε σπίτι φοιτητών, τις προσαγωγές και τη σύλληψη με ανυπόστατες κατηγορίες(Σάββατο 27-2-2021):

«Οι οργανώσεις Χανίων του ΝΑΡ και της νΚΑ καταγγέλλουμε την “απαγωγή” από την ασφάλεια Χανίων 5 νέων, εκ των οποίων 4 φοιτητών, μελών του Ενιαίου Φοιτητικού Συλλόγου Πολυτεχνείου Κρήτης και της ΕΑΑΚ και την φόρτωση ανυπόστατων κατηγοριών εις βάρος τους. Συγκεκριμένα, ενώ οι δύο φοιτητές βρίσκονταν στο σπίτι τους το πρωί της 27 Φλεβάρη 2021, αστυνομικοί με πολιτικά εισέβαλαν ξαφνικά στο σπίτι των φοιτητών με παρουσία εισαγγελέα, μαγειρεύοντας στοιχεία στοχοποίησής τους για επίθεση με
μπογιές και στη συνέχεια τους “άρπαξαν” χωρίς να τους εξηγήσουν τίποτα.

Την ίδια στιγμή, αστυνομικοί με πολιτικά προσήγαγαν αναίτια άλλους 2 φοιτητές που περνούσαν από το δρόμο, χωρίς καν να επιδείξουν τις αστυνομικές τους ταυτότητες ή να εξηγήσουν την αιτία προσαγωγής, όπως τους ζητήθηκε.

Κατά την διάρκεια της κράτησής τους, τους απαγορεύτηκε η επικοινωνία με τον δικηγόρο τους η οποία επετεύχθη μετά από αρκετή ώρα και παρέμβαση του δικηγορικού συλλόγου. Κατέληξαν να μετατρέψουν σε σύλληψη τη μία από τις προσαγωγές, με ό,τι ανυπόστατη κατηγορία μπόρεσαν να κατασκευάσουν για να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους. Ακολούθησε αιφνιδιαστική στοχοποίηση ακόμη ενός μέλους του Συλλόγου Φοιτητών, ο οποίος προσήχθη αργότερα έξω από το σπίτι του επιβάλοντάς του να απαντήσει
χωρίς δικηγόρο σε ερωτήσεις όπως «γιατί κατεβαίνεις σε πορείες;», «τι γνωρίζεις για τον συλληφθέντα;».

«Σε συνέχεια των γεγονότων της Θεσσαλονίκης με την εισβολή των ΜΑΤ στην πρυτανεία του ΑΠΘ, η κυβέρνηση συνεχίζει το αυταρχικό όργιο καταστολής και στοχοποίησης της αγωνιζόμενης νεολαίας και του φοιτητικού κινήματος, το οποίο κατακλύζει τους δρόμους σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας αψηφώντας τις απαγορεύσεις εδώ και βδομάδες. Καθόλου τυχαία δεν ήταν ούτε η μέρα, ούτε η ώρα του συμβάντος, αφού συνέβη μόλις μισή ώρα πριν τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δ.Κ., όπου καλούσαν φοιτητικοί σύλλογοι, οργανώσεις της μαχόμενης αριστεράς και συλλογικότητες του κινήματος της πόλης.

Όπως σε όλη την Ελλάδα, έτσι και στα Χανιά, εδώ και πολλές βδομάδες το πανεκπαιδευτικό κίνημα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα και αυτό φαίνεται πως ενοχλεί! Μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί, αποτελούν ένα συνεχές αγκάθι στα κυβερνητικά σχέδια, όταν βλέπει να αναπτύσσεται όλο και περισσότερο η πάλη για υγεία-παιδεία-ελευθερίες! Αυτό το αντιδημοκρατικό όργιο, αυτή η άθλια μεταχείριση του αστικού κράτους απέναντι σε αγωνιστές, είναι η απάντηση της κυβέρνησης στην νεολαία που σηκώνει κεφάλι, που στέκεται ως ανάχωμα στις αντιλαϊκές πολιτικές κυβερνήσεων και ΕΕ που τσακίζουν εργαζόμενους, που ρημάζουν την ζωή και το μέλλον μας. Ενώ τα αντανακλαστικά τους σε
συλλήψεις και έρευνες σπιτιών φαίνεται να είναι ανύπαρκτα όταν πρόκειται για φασίστες και
παιδοβιαστές, στην περίπτωση των φοιτητών είναι εύκολο κι ας μην υπάρχει η παραμικρή αιτία. Η κυβέρνηση, ο υπουργός των ΜΑΤ Χρυσοχοΐδης και τα φερέφωνά τους είναι γελασμένοι αν πιστεύουν ότι θα τρομοκρατήσουν τη νεολαία που αγωνίζεται για τα δικαιώματα, τις ανάγκες της και τα όνειρά της.

Αλήθεια, η δήθεν «προοδευτική» δημαρχεία των Χανίων γιατί βρίσκεται για ακόμη μια φορά απούσα; Σε μια αλληλουχία περιστατικών αστυνομικής βίας στην πόλη θέση επίσημη δεν υπάρχει. Αυτό αποδεικνύει για ακόμη μια φορά το ρόλο του τοπικού κράτους αλλά και τις κούφιες υποσχέσεις «αριστερών» και «προοδευτικών» διαχειριστών του που κάθε άλλο παρά λειτουργούν υπέρ των λαϊκών συμφερόντων.

Δεν ξεχνάμε τις ευθύνες της πρυτανείας του Πολυτεχνείου Κρήτης που είναι πολλές και οφείλει να πάρει ξεκάθαρη θέση! Με ανακοινώσεις – μισόλογα, στις οποίες δε διαχωρίζεται από το νέο νομοσχέδιο, δεν λέει κουβέντα για τους χιλιάδες μαθητές που θα αποκλειστούν από την τριτοβάθμια, για την υποχρηματοδότηση που τσακίζει τόσα χρόνια τις σχολές μας και την μέριμνα, για τις κλειστές σχολές που εδώ και ένα χρόνο δεν δόθηκε ούτε ευρώ για το ασφαλές άνοιγμά τους. Κάνει όμως λόγο για την ανάγκη φύλαξης των πανεπιστημίων, χωρίς να καταδικάζει την απόφαση της κυβέρνησης για την ίδρυση σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας, κλείνοντας το μάτι στην όποια επέμβαση ενάντια σε φοιτητές
που θα κριθούν «απείθαρχοι». Είναι και αυτοί υπόλογοι που η κρατική τρομοκρατία προσπαθεί να γονατίσει τους φοιτητές!

Είναι υπόλογοι που στρώνουν το κόκκινο χαλί σε κυβέρνηση και ΕΕ να κάνουν τα
πανεπιστήμια μας φυλακές, χωρίς αγωνιζόμενες φωνές! Ας πουν λοιπόν, ποια είναι η γνώμη τους για την έφοδο της αστυνομίας σε σπίτια φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης;

Η νεολαία που αγωνίζεται δεν είναι μόνη. Καλούμε κάθε εργαζόμενο, κάθε μαχόμενη δύναμη της κοινωνίας, τα εργατικά σωματεία, τον κόσμο της παιδείας να απλώσει ασπίδα αλληλεγγύης στη νέα γενιά.

Καμία σκευωρία, καμία ανυπόστατη κατηγορία, δεν θα τρομοκρατήσει λαό και νεολαία!
Οι αγώνες για παιδεία, υγεία, εργασία και ελευθερίες θα δυναμώσουν, θα δώσουν ελπίδα στον λαό και τη νεολαία.

 Να αθωωθεί ο συλληφθέντας φοιτητής και όλοι οι διωκόμενοι που στοχοποιούνται!
 Να αποσυρθούν άμεσα οι ανυπόστατες κατηγορίες!»

zarpanews.gr

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. πολύ δημοκρατία ρε παιδιά με αυτή τη Νέα Δημοκρατία. Πάλι καλά να λέμε που δεν έχουμε χούντα.
    Μα τι άλλο χρειάζεται να κάμουνε για να καταλάβουμε ότι το Μητσοτακαίικο είναι το πιο ολοκληρωτικό καθεστώς που έχουμε δει στη μεταπολίτευση;

    • αρχικα θα λες η κυβερνηση της Επαναστασης…
      Και τι αλλο θελουν καποιοι για να το καταλαβουν; Ισως να καταληφθει το Πολυτεχνειο απο ομαδα φοιτητων, εκτος αν βγουν πιο γρηγορα τα τανξ στους δρομους

  2. Για τις πεποιθησεις του καθενος, δεν μπορει η αστυνομια να κανει απροκλητες συλληψεις και προσαγωγες, αν ειναι βεβαια ακριβως ετσι οπως τα λεει το αρθρο, γιατι θα μπορουσε η αστυνομια να εχει ενταλμα συλληψεως, αυτοφορο, απο καμερες που κατεγραψαν, οποτε εκει ειναι δικαιο να γινουν συλληψεις.

  3. για το Μυλοπόταμο και την καλλιτέχνιδα που την έβγαλε με τα 300 ως απλά παριστάμενη…..η αστυνομία δεν έδειξε τόση πρεμούρα….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ