Καταγγελία φοιτητών στα Χανιά: «Το Πολυτεχνείο έδιωξε πάνω από 16 φοιτητές από την εστία εν μέσω πανδημίας»

O Σύλλογος Εστίας Πολυτεχνείου Κρήτης καταγγέλλει τη στάση της διοίκησης του Πολυτεχνείου, που, όπως αναφέρουν, «εν μέσω πανδημίας και με χτυπημένα τα εισοδήματα των οικογενειών μας, αποφασίζει να πετάξει στο δρόμο 16+ εστιακούς φοιτητές επειδή δεν μπόρεσαν να περάσουν τα απαιτούμενα μαθήματα για να παραμείνουν στην εστία, αλλά και αρκετούς ακόμα τελειόφοιτους, που έχουν μείνει με λίγα μαθήματα ή μόνο με την παρουσίαση της διπλωματικής τους επειδή πέρασαν το 7ο έτος.»

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Αντί να πάρουν υπόψη τη συνολική κατάσταση που επηρεάζει έναν φοιτητή με πολύ χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, η πλειοψηφία των οποίων αναγκάζονται να δουλέψουν, το κατά πόσο απρόσκοπτα μπορεί να σπουδάσει, αλλά και την δυσκολία των σχολών, αντιμετωπίζουν την φοιτητική μέριμνα με όρους business, ανοίγουν τον δρόμο για να μπουν νέα ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια στην προσπάθεια των φοιτητών να σπουδάσουν.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι οι μέσοι όροι αποφοίτησης σε όλες τις σχολές του Πολυτεχνείου Κρήτης είναι πάνω από 7 χρόνια.

Αντί να ψάξει να βρει λύση, αντί να υιοθετήσει το πλαίσιο διεκδικήσεων του Συλλόγου Εστίας και να διεκδικήσει από το κράτος χρηματοδότηση, παίρνει τέτοια απαράδεκτα μέτρα και μάλιστα κρυφά από τους εστιακούς φοιτητές. Να πάρει τώρα η διοίκηση όλα τα μέτρα για να παραδοθούν άμεσα οι νέες εστίες , να εξασφαλιστεί ότι κανένας εστιακός δεν θα μείνει στον αέρα.

Η διοίκηση του Πολυτεχνείου έχει σχέδιο και το μαρτυρούν και τα λόγια και οι πράξεις τους. Την επιχειρηματική αξιοποίηση των υποδομών του ιδρύματος, όπως των εστιών, των κτηρίων πχ λόφος Καστέλι, της εκπαιδευτικής διαδικασίας, με προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα. Αλλά και την δημιουργία ενός Πανεπιστημίου για λίγους και εκλεκτούς. Το σχέδιο τους όμως πάει κόντρα στις ανάγκες μας! Τους το λέμε ξεκάθαρα:
Να σταματήσουν να είναι οι καλύτεροι υπηρέτες της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας!

Τώρα κυβέρνηση, Υπουργείο και διοίκηση να πάρουν μέτρα για να εξασφαλίσουν απρόσκοπτες σπουδές στους εστιακούς και συνολικά στους φοιτητές, ενισχυτικά μέτρα και φροντιστήρια για να μειωθεί ο μ.ο αποφοίτησης. Να παρθούν ιδιαίτερα μέτρα για τους φοιτητές που παύουν να έχουν δικαίωμα στη δωρεάν στέγαση λόγω ν+2 και έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο, να ανοίξουν τώρα οι νέες εστίες και να δοθεί μηνιαίο επίδομα ενοικίου. Να αποσυρθεί τώρα το απαράδεκτο μέτρο των ακαδημαϊκών κριτηρίων!

Απαιτούμε τώρα:

• Να αποσυρθεί τώρα το απαράδεκτο μέτρο των ακαδημαϊκών κριτηρίων.

• Να παρθούν τώρα όλα τα μέτρα για να παραδοθούν άμεσα οι νέες εστίες , να εξασφαλιστεί ότι κανένας εστιακός δεν θα μείνει στον αέρα.

• Να πάρει μέτρα η διοίκηση για να εξασφαλίσει απρόσκοπτες σπουδές στους εστιακούς και συνολικά στους φοιτητές, ενισχυτικά μέτρα και φροντιστήρια για να μειωθεί ο μ.ο αποφοίτησης.

• Να παρθούν ιδιαίτερα μέτρα για τους φοιτητές που παύουν να έχουν δικαίωμα στη δωρεάν στέγαση λόγω 7ου+ και έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο

• Να ανοίξουν τώρα οι νέες εστίες και να δοθεί μηνιαίο επίδομα ενοικίου.

• Να σταματήσει τώρα η τρομοκράτηση με τηλέφωνα από την υπεύθυνη για να αποχωρήσουν από την εστία

• Να ανανεωθούν τα μέσα υγιεινής στις εστίες (αντισηπτικά κλπ), να εξασφαλιστεί η καθαριότητα όλη τη διάρκεια της καραντίνας.»

zarpanews.gr

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Υποστηρίζω κανένας φοιτητής χωρίς στέγη κυρίως για λόγους οικονομικούς. Παρόλα αυτά, αν υπάρχουν φοιτητές που χρειάζονται στέγη κατά περίπτωση και κυρίως για λόγους οικονομικούς να έχουν προτεραιότητα. Δεν μπορείς να είσαι στο 5-7ο έτος και να κάθεσαι με λίγα μαθήματα να δεσμεύσεις θέση από κάποιον που το χρειάζεται πραγματικά. Είναι άδικο από φοιτητές σε φοιτητές

  2. Και πολύ καλά έπραξε το Πολυτεχνείο Κρήτης!Αφού υπάρχουν “νόμοι”που παραβιάστηκαν και άλλοι φοιτητές κοπροσκυλιάζουν μην περνώντας τα μαθήματά τους και άλλοι το είδαν αιώνιοι(!) φοιτητές..γιατί πρέπει να τους πληρώνουν διαμονή και φαγητό οι υπόλοιποι φορολογούμενοι Έλληνες πολλοί εκ των οποίων ουδέποτε έκαναν κάν χρήση Δημόσιας ‘Παιδείας”???

    • Διότι οι Έλληνες φορολογούμενοι,πλήρωσαν 6εκ.γιά μάσκες-σεντόνια,πλήρωσαν γιά την αγορά 13εκ.εμβολίων,πλήρωσαν κάποια δις γιά υποβρύχια που έγερναν και μπορώ να σου λέω μέχρι αύριο τα όσα έχουν πληρώσει “αέρα”!
      Και μάλιστα,όχι μόνον δεν έβγαλαν μιλιά,αλλά τους ξαναψήφισαν πάλι!Κάποιοι σαν κι εσένα κοπροσκυλιάζουν και έχουν γράσα στα μάτια και δεν βλέπουν την πραγματικότητα…

  3. Εστιακοι αιώνιοι φοιτητές. κανονικά όλοι έπρεπε να πάνε σπίτια τους. Αφού τα μαθήματα γίνονται διαδικτυακά τέλος οι τζαμπα διακοπες. βγάλαν και ανακοίνωση. Κάθεται ο άλλος τρία χρόνια να κάνει διπλωματική και θέλει τζάμπα γκαρσονιέρα.

  4. Από ότι φαίνεται αυτοί που σχολιάζουν αρνητικά ουδέποτε φοίτησαν σε μια πολυτεχνική σχολή όπου τα μαθήματα είναι ιδιαιτέρως απαιτητικά. Πολλοί φοιτητές για να βγάλουν τη σχολή και να ζήσουν στα Χανιά όπου οι τιμές των ετοικίων είναι εξωφρενικές πρέπει να δουλέψουν για να τα βγάλουν πέρα. Καλύτερα όταν έχεις άγνοια ενός ζητήματος να μαθαίνεις πρώτα τι συμβαίνει και μετά να κάνεις κακοπροαίρετα σχόλια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ