Καταφύγιο στα σχολεία της Κρήτης βρίσκουν προσφυγόπουλα από την Ουκρανία

καταφύγιο-στα-σχολεία-της-κρήτης-βρίσ-1401992

Χωρίς τον πατέρα τους, φτάνουν στο νησί παιδιά που άφησαν πίσω τους τον πόλεμο

Τα σπίτια τους μπορεί να έχουν βομβαρδιστεί, ο πατέρας τους μένει πίσω για να προστατεύσει τη χώρα μας. Εκείνα, μαζί με τη μητέρα τους έρχονται και στην Κρήτη και αναζητούν ένα καταφύγιο σε φιλικές οικογένειες αλλά και τα σχολεία του νησιού. Μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες αποχαιρέτησαν τη ζωή που γνώριζαν και έγιναν προσφυγόπουλα…

Αυτή τη στιγμή, τέσσερις μαθητές από την Ουκρανία κάνουν μάθημα σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Λασιθίου, στα Δημοτικά Ελούντας, Καλού Χωριού, Παχιάς Άμμου και Ζάκρου.

Ο διευθυντής της υπηρεσίας, κ. Μανώλης Μακράκης, αναφέρει πως τα παιδιά παρακολουθούν, όπου λειτουργεί, τμήματα Ζώνης Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας προκειμένου να μάθουν και την ελληνική γλώσσα. «Πιστεύω πως θα προχωρήσουν καλά, όπου δε λειτουργεί τμήμα ΖΕΠ, προσπαθούμε να μάθουν τη γλώσσα μας μέσα από την ενισχυτική διδασκαλία, όπως γίνεται και τους αδύναμους μαθητές», εξηγεί.

Σε ερώτηση με ποιον ήρθαν από την Ουκρανία, απαντά «με τη μαμά τους, ο πατέρας τους πολεμάει…»

Ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Λασιθίου, κ. Αθανάσιος Κατσαγκόλης, την Πέμπτη το πρωί είχε συνάντηση με τις δύο μαθήτριες από την Ουκρανία που βρίσκονται στην περιοχή, το ένα κορίτσι κάνει μάθημα στο 1ο και το άλλο στο 2ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου. Τα παιδιά μιλάνε αγγλικά και αυτός είναι ο κοινός κώδικας επικοινωνίας με τους συμμαθητές τους.

Είναι μαζί με τις μητέρες τους και φιλοξενούνται σε σπίτια.

Το επόμενο διάστημα, το Λασίθι μπορεί να υποδεχτεί και άλλα παιδιά, ακόμα δεν ξέρουμε πόσα προσφυγόπουλα θα έρθουν στη χώρα μας. Ο κ. Κατσαγκόλης τονίζει πως «και να μην έχουμε θέσεις στα σχολεία, δεν υπάρχει περίπτωση να μην τα υποδεχτούμε και βοηθήσουμε. Θέλω να συγχαρώ τους μαθητές και τις μαθήτριές μας γιατί άνοιξαν τις αγκαλιές τους για τα παιδιά από την Ουκρανία, η κοινωνία τα στηρίζει και τα βοηθά και ακόμα περισσότερο τα σχολεία».

cretalive.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook