Καρκίνος του μαστού: Τα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν – Πότε πρέπει να ξεκινούν οι εξετάσεις

καρκίνος-του-μαστού-τα-συμπτώματα-που-1296800

Στο Zarpa Radio 89,6 και στην Ανδρονίκη Κοκοτσάκη μίλησε η καθηγήτρια Παθολογικής Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και γιατρός στην Παθολογική Ογκολογική κλινική του ΠΑΓΝΗ, Σοφία Αγγελάκη, με αφορμή τον μήνα Οκτώβριο ως μήνας πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού.

Η κυρία Αγγελάκη ανέφερε ότι ο καρκίνος του μαστού μπορεί να αποτελέσει αίτια θανάτου για τις γυναίκες αν δεν διαγνωστεί έγκαιρα. Ευτυχώς όμως σήμερα υπάρχουν τα μέσα, τόνισε χαρακτηριστικά, και για την έγκαιρη διάγνωση αλλά και για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

Ο καρκίνος του μαστού ξεκινάει από τον μαστό όταν τα καρκινικά κύτταρα αρχίζουν να μεγαλώνουν και να δημιουργείται ο όγκος που βλέπουμε στις μαστογραφίες. Όπως ανέφερε η κα Αγγελάκη, οι γυναίκες μπορούν επίσης να τον αισθανθούν σαν ένα οζίδιο στον μαστό.

Στις δυτικές κοινωνίες μία στις οκτώ γυναίκες αναπτύσσει καρκίνο του μαστού, ενώ στην Ελλάδα το 2000 είχαμε 7.700 νέες διαγνώσεις που αντιστοιχούν στο 30% των συνολικών διαγνώσεων του καρκίνου.

Προδιαθεσικοί παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού αποτελούν η παχυσαρκία, η κακή διατροφή, το κάπνισμα, το αλκοόλ, η υπερβολική ακτινοβολία. Ωστόσο, ένας υγιεινός τρόπος ζωής που περιλαμβάνει σωστή διατροφή, άσκηση, χωρίς κάπνισμα και αλκοόλ μπορεί να τροποποιήσει τους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Σε σχέση με τον κληρονομικό παράγοντα, αυτός έχει να κάνει με την κληρονόμηση από το παιδί ενός γονιδίου που προδιαθέτει ισχυρά την εμφάνιση καρκίνου του μαστού και μάλιστα ο κίνδυνος μπορεί να φτάσει το 80%.

Σημαντικό ρόλο παίζουν οι προληπτικές εξετάσεις που πρέπει να ξεκινούν από τα 40 χρόνια, από 45 μέχρι 54 χρονών είναι εντελώς απαραίτητη η μαστογραφία κάθε χρόνο, ενώ από τα 55 χρόνια και άνω η μαστογραφία μπορεί να γίνεται ανά δύο χρόνια. Οι οδηγίες αυτές αφορούν τον γενικό πληθυσμό.

Γυναίκες με κληρονομήσιμο τύπο καρκίνου, υποβάλλονται σε μαστογραφία πολύ νωρίτερα από τα 40 χρόνια.

Συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν είναι η ψηλάφηση ογκιδίου, η αλλαγή στο μέγεθος και το σχήμα του μαστού, η ερυθρότητα, η έκκριση υγρού από την θηλή.

Αυτό που επεσήμανε η κυρία Αγγελάκη είναι ότι τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες γυναίκες κάτω των 40 χρονών νοσούν από καρκίνο του μαστού, κάτι που δεν συνέβαινε τα προηγούμενα 10- 15 χρόνια και είναι ένα θέμα μελέτης που μας απασχολεί, το ερευνούμε και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε ιατρικά όσο γίνεται καλύτερα αυτές τις γυναίκες.

Το κλειδί σε κάθε περίπτωση για τον καρκίνο του μαστού είναι ο προληπτικός έλεγχος και η έγκαιρη διάγνωση.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook