Καρκίνος: Οι επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι ορμόνες από το γάλα

καρκίνος-οι-επιπτώσεις-που-μπορεί-να-έ-1062210

Όλα τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης περιέχουν ορμόνες, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της διατροφικής μας έκθεσης σε ορμόνες προέρχεται από γαλακτοκομικά προϊόντα.

Από ποσοτική άποψη, πρόκειται κυρίως για προλακτίνη, κορτικοστεροειδή και προγεστερόνη, αλλά υπάρχει επίσης μια ομάδα οιστρογόνων, τα οποία στη συνέχεια συγκεντρώνονται περαιτέρω όταν παράγονται άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τέτοιες ορμόνες είναι σε έως και πέντε φορές μεγαλύτερη συγκέντρωση σε κρέμες και τυριά και δέκα φορές μεγαλύτερη συγκέντρωση στο βούτυρο.

Έτσι, όταν μιλάμε για έκθεση σε στεροειδείς ορμόνες στη διατροφή μας, περίπου τα τρία τέταρτα της έκθεσής μας σε στεροειδή θηλυκών ορμονών προέρχονται από γαλακτοκομικά προϊόντα, με τα υπόλοιπα να κατανέμονται ομοιόμορφα μεταξύ αυγών, κρέατος και ψαριών.

Τα αυγά συνεισφέρουν όσο το σύνολο του κρέατος μαζί, κάτι που είναι λογικό, καθώς προέρχεται απευθείας από την ωοθήκη της κότας. Μεταξύ των διαφόρων τύπων κρέατος, παίρνετε τις ίδιες ορμόνες από το λευκό κρέας (ψάρια και πουλερικά) όπως και από το χοιρινό και το βόειο κρέας. Και αυτό αφορά μόνο τις φυσικές ορμόνες, όχι από ενέσεις ορμονών όπως η αυξητική ορμόνη των βοοειδών. Έτσι, για αυτά δεν έχει σημασία αν το κρέας είναι “βιολογικής” κτηνοτροφίας. Τα ζώα παράγουν ορμόνες επειδή είναι ζώα, οι οποίες ορμόνες καταλήγουν με φυσικό τρόπο στα ζωικά προϊόντα.

Αλλά μόνο οι μισοί από τους συμμετέχοντες σε μεγάλη έρευνα φάνηκε να το γνωρίζουν αυτό, σαν να μην συνειδητοποιούν τι είναι το γάλα: οι αγελάδες δίνουν γάλα μόνο αφότου γεννήσουν ένα μοσχάρι. Οι ερευνητές πρότειναν σε σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Dairy Science, ότι το να ενημερωθεί το κοινό για όλες τις νέες τεχνολογίες (γενετικά τροποποιημένα ζώα αγροκτήματος ή το να απομακρύνεται άμεσα το μοσχάρι, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη εκμετάλλευση του γάλακτος της αγελάδας, ή το να μην αφήνουμε τις αγελάδες να βοσκήσουν φυσικά) μπορεί στην πραγματικότητα να μην οδηγήσει σε υψηλά ποσοστά αποδοχής.

Οιστρογόνα στο γάλα

Ένα θέμα με τις πιθανές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία που μπορεί να μην γνωρίζουν οι πολίτες είναι η έκθεσή τους σε οιστρογόνα μέσω του γάλακτος που παράγεται από έγκυες αγελάδες. «Σύγχρονες γενετικά βελτιωμένες αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, όπως η αγελάδα Χολστάιν» (η τυπική ασπρόμαυρη αγελάδα) μπορούν να παράγουν άμεσα γάλα μετά τον τοκετό και να παραμείνουν σε παραγωγή γάλακτος σχεδόν καθ’ όλη την επόμενη εγκυμοσύνη της, πράγμα που σημαίνει ότι το «εμπορικό αγελαδινό γάλα» αυτές τις μέρες περιέχει «μεγάλες ποσότητες ορμονών εγκυμοσύνης, όπως οιστρογόνα και προγεστερόνη.

Στο βίντεο, μεταξύ άλλων, μπορείτε να δείτε:

Τα επίπεδα οιστρογόνων στο γάλα κατά τους πρώτους οκτώ μήνες της εγκυμοσύνης της εγκύου εννέα μηνών: τα επίπεδα ορμονών αυξάνονται πάνω από 20 φορές. Ακόμα κι έτσι, μιλάμε μόνο για το ένα εκατοστό του γραμμαρίου ανά λίτρο, 10 έως 20 φορές λιγότερες ορμόνες οιστρογόνου από αυτές που θα βρείτε σε ένα αντισυλληπτικό χάπι. Θα επηρέαζε δηλαδή τα επίπεδα ανθρώπινης ορμόνης αν πίναμε τέτοιο γάλα;

Τα μέσα επίπεδα τριών διαφορετικών οιστρογόνων και ενός μεταβολίτη προγεστερόνης που ρέει μέσω των σωμάτων επτά ανδρών, οι οποίοι στη συνέχεια ήπιαν περίπου ένα λίτρο γάλακτος. Μέσα σε λίγες ώρες, τα επίπεδα ορμονών τους αυξήθηκαν.

Τα μέσα επίπεδα αυτών των θηλυκών ορμονών που ρέουν μέσα από τα σώματα έξι μαθητών, μέσης ηλικίας οκτώ ετών, πριν και μετά πιουν περίπου δύο φλιτζάνια γάλα. Μέσα σε λίγες ώρες, τα επίπεδα αυξήθηκαν, τριπλασιάστηκαν ή τετραπλασιάστηκαν τα επίπεδα ορμονών αναφοράς.

Έτσι, μπορεί κανείς να φανταστεί τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το γάλα στους άνδρες ή στα παιδιά προεφηβικής ηλικίας.

Ορμόνες στο γάλα και καρκίνος

Τι γίνεται όμως με τις γυναίκες; Πιθανώς να είχαν τόσο υψηλά επίπεδα οιστρογόνων στο σώμα τους. Αλλά όχι όλες οι γυναίκες. Τι γίνεται με τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και τον καρκίνο του ενδομητρίου, για παράδειγμα;

Τα οιστρογόνα έχουν κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη καρκίνου του ενδομητρίου, που είναι ο καρκίνος της επένδυσης της μήτρας. Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν πηγή στεροειδών ορμονών και αυξητικών παραγόντων που μπορεί να έχουν τέτοιου είδους επιδράσεις.

Έτσι, οι ερευνητές του Χάρβαρντ παρακολούθησαν δεκάδες χιλιάδες γυναίκες (και την κατανάλωση που έκαναν σε γαλακτοκομικά προϊόντα) για δεκαετίες, και βρήκαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τι γίνεται με τη διατροφική έκθεση σε ορμόνες και καρκίνο του μαστού; Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατή η κατανόηση του ρόλου της έκθεσης σε διατροφικές ορμόνες για τον καρκίνο του μαστού.

Πηγή: iatropedia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook