Καριέρα στη θάλασσα: Χρήμα, κόπος, περιπέτεια – Οι προοπτικές που προσφέρει η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού στα Χανιά

καριέρα-στη-θάλασσα-χρήμα-κόπος-περιπ-1708078

Στο Zarpa Radio 89.6 και την Ανδρονίκη Κοκοτσάκη μίλησαν δύο στελέχη της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Κρήτης, παρουσιάζοντας τις επιλογές που παρέχουν στους νέους για μια καριέρα στο ναυτικό και εξηγώντας ταυτόχρονα την ουσία του επαγγέλματος. Ο Χρήστος Κουβάτσος, διοικητής της Ακαδημίας και ο αντιπλοίαρχος Βασίλης Σημαντηράκης, στέλεχος της Ακαδημίας.

Οι καλεσμένοι αρχικά αναφέρθηκαν στην ιστορία της σχολής και τον τρόπο εισαγωγής σε αυτή:

«Η σχολή μας ήταν έμπνευση του αείμνηστου υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Πολυχρόνη Πολυχρονίδη. Στις 12 Δεκεμβρίου 1963 δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με το ιδρυτικό διάταγμα της σχολής, η οποία λειτούργησε το 1969 με 40 μαθητές και πρώτο διοικητή τον Πασχάλη Γερακάρη σε κτίριο στα Χανιά. Το φθινόπωρο του 1971 μεταφέρθηκε στο σημερινό της κτίριο, στον Βλητέ Σούδας, ως σχολή μηχανικού. Το 1979 λειτούργησε και η σχολή πλοιάρχων και από το 1998 μετονομάστηκε σε Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Κρήτης.

Οι υποψήφιοι συμμετέχουν στις Πανελλαδικές. Οι ΑΕΝ βρίσκονται στο 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίου για τους απόφοιτους ΓΕΛ και σε όλους τους τομείς για τους απόφοιτους ΕΠΑΛ. Κάθε Μάρτιο το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας εκδίδει τις προϋποθέσεις για τους υποψηφίους. Η βάση για τους πρώτους ήταν 8.000 μόρια και 5.000 μόρια για το ΕΠΑΛ. Πρέπει να είναι Έλληνας πολίτης, να μην έχει συμπληρώσει το 27ο έτος ηλικίας, να είναι σωματικά κατάλληλος, να γνωρίζει κολύμβηση και να μην έχει καταδικαστεί για κακούργημα. Έχουμε εστία, μπορούμε να φιλοξενήσουμε μέχρι 290 άτομα και πτέρυγα για τι και έχουμε σπουδαστές από όλη την Ελλάδα.»

Τέσσερα χρόνια χρειάζονται για να αποφοιτήσει κανείς:

«Η φοίτηση διαρκεί 4 χρόνια με μοντέλο εναλλασσόμενης εκπαίδευσης. Από τα 8 εξάμηνα, τα 2 είναι σε εκπαιδευτικό ταξίδι σε καράβι. Το πρώτο και το δεύτερο εξάμηνο είναι θεωρητικά. Το τρίτο εξάμηνο είναι πρακτική εκπαίδευση σε καράβι.

Στην Ελλάδα λειτουργούν 11 ΑΕΝ, στις 3 από αυτές – όπως, για παράδειγμα, σε εμάς – λειτουργούν δύο σχολές, πλοιάρχων και μηχανικών. Όποιος ακολουθήσει την κατεύθυνση του πλοιάρχου θα πάρει το δίπλωμα Γ’ τάξης και μετά με 24 μήνες θαλάσσια υπηρεσία και με επιμόρφωση στο ΚΕΣΕΝ θα γίνει πλοίαρχος Β’ τάξης, υποπλοίαρχος. Αν είναι κάποιος τακτικός και αποφασίσει ότι θέλει να εξελιχθεί γρήγορα, μπορεί. Και η εξέλιξη είναι και μισθολογική. Αντίστοιχα και για τους μηχανικούς.

Υπάρχει και το ειδικό τμήμα ηλεκτρολόγων εμπορικού ναυτικού, τα οποία αφορούν πτυχιούχους ηλεκτρολόγου μηχανικού ή ηλεκτρονικού οι οποίοι θέλουν να αποκτήσουν αποδεικτικό ικανότητας ηλεκτρολόγου εμπορικού ναυτικού. Ανάλογα με το πτυχίο που έχει ο καθένας τους, κάνουν κάποια μαθήματα, εξετάζονται και πιστοποιούνται.

Σε σχέση με το Πολεμικό Ναυτικό είναι τελείως διαφορετική η φύση της αποστολής. Το ΠΝ έχει σκοπό τη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας, είναι στρατιωτικά συντεταγμένο σώμα και έχει διαφορετικού τύπου πλοία. Έχει διαφορετική ιεραρχία και το προσωπικό του υπάγεται στον στρατιωτικό ποινικό κώδικα».

Οι απόφοιτοι έχουν άμεση απορρόφηση, ενώ δεν είναι απαραίτητο να περάσουν όλη τη ζωή τους σε ταξίδια:

«Οι οικονομικές απολαβές των ναυτικών είναι υψηλές. Το κίνητρο είναι μεγάλο όμως και επειδή ο απόφοιτος βρίσκει αμέσως δουλειά και όχι μόνο στα πλοία. Υπάρχουν και άλλοι κλάδοι, όπως οι ναυπηγήσεις, οι επισκευές, οι εφοδιασμοί, οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις, οι πρακτορεύσεις, ο νηογνώμονας, όπου μπορούν να απασχοληθούν. Αλλά όσο περισσότερη εμπειρία αποκτά κανείς στο καράβι, τόσο περισσότερη αξία έχει για έναν ιδιώτη στην επιχείρησή του.

Πλοία μεταφέρουν ανθρώπους, φορτία, κοντέινερ, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Πάνω από 60.000 εμπορικά πλοία μεταφέρουν φορτία. Είναι το πιο οικονομικό μέσο μεταφοράς και ταυτόχρονα το πιο ασφαλές. Οι απόφοιτοί μας έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν με όλες τις κατηγορίες πλοίων και να κάνουν υπερατλαντικά ταξίδια. Παλαιότερα υπήρχαν οι καταστάσεις που ένας ναυτικός έφευγε και επέστρεφε σε ένα-δύο χρόνια. Σήμερα δεν είναι έτσι, οι περισσότερες εταιρίες κάνουν εναλλαγή πληρωμάτων που κρατούν για ένα τετράμηνο στο καράβι και μπορούν να επιστρέψουν στις οικογένειές τους.»

Η Ακαδημία διαθέτει μεγάλες εγκαταστάσεις και μοντέρνο εξοπλισμό για τα μαθήματα:

«Η σχολή διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό. Έχουμε προσομοιωτές γέφυρας, μηχανοστασίου, επικοινωνιών και φόρτωσης υγρού φορτίου που παραλάβαμε μέσω ΕΣΠΑ το 2020. Μας έδωσε το Ευγενίδειο ίδρυμα δύο εργαστήρια πολυμέσων και η Ηellenic Μutual War Risks Association μας δώρισε πέντε θέσεις εξομοίωσης γέφυρας και πέντε θέσεις επικοινωνιών. Με τη βοήθεια της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών προσθέσαμε τρία τμήματα και μπορούμε να δεχτούμε περισσότερους σπουδαστές. Τα τελευταία χρόνια φιλοξενούμε την ημερίδα «Επιλέγω Ναυτιλία» και φέρνουμε όλη τη ναυτιλιακή βιομηχανία στη σχολή, οι σπουδαστές μιλούν με τους αυριανούς συνεργάτες και εργοδότες τους. Παρουσιάζονται πλοία και καταστάσεις που θα αντιμετωπίσουν στην καριέρα τους.

Δεν έχω δει κάποιον να φεύγει από τη σχολή επειδή δεν μπορεί στο πλοίο. Έχουμε δει διακοπές, έχουμε δει διαγραφές γιατί ήθελαν να πάνε σε μια άλλη στρατιωτική σχολή, αλλά λόγω της διαβίωσης στο πλοίο όχι.  Υπάρχει ενδιαφέρον για το ναυτικό επάγγελμα. Είναι αρκετά δύσκολη δουλειά, η φύση της είναι ιδιαίτερη, αλλά τα παιδιά κάνουν νωρίς το πρώτο τους ταξίδι και αν κάποιος αντιληφθεί ότι δεν συμβαδίζει με το επάγγελμα αυτό, μπορεί να αλλάξει κατεύθυνση».

Τα στελέχη της ΑΕΝ ξεκαθάρισαν ότι η ακαδημία είναι ανοιχτή και κάλεσαν τα σχολεία του νομού να την επισκεφθούν:

«Οι εντυπώσεις που λαμβάνουμε από τους σπουδαστές μας είναι άριστες. Τα παιδιά είναι ευχαριστημένα, αλλά εμείς είμαστε πάντα δίπλα τους. Είμαστε οι δεύτεροι γονείς τους. Προσκαλούμε όλα τα λύκεια και όλους τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων να μας επισκεφτούν και να δουν ποια είναι η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού. Θα τους ξεναγήσουμε, θα δουμε τις εγκαταστάσεις και θα τους εξηγήσουμε οποιαδήποτε λεπτομέρεια που θα τους προκαλέσει το ενδιαφέρον».

zarpanews.gr

One thought on “Καριέρα στη θάλασσα: Χρήμα, κόπος, περιπέτεια – Οι προοπτικές που προσφέρει η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού στα Χανιά

  1. Καλά όλα αυτά που αναφέρουν
    Αλλά δεν λένε το βασικό ότι πας για εργασία σε πλωτή φυλακή ,μακριά από οικογένειά και φίλους ότι εάν χτυπήσεις η αρρωστήσεις πας χαμένος.
    Οπότε μην πουλάτε φούμαρα στα παιδιά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook