Καρδιά: Αυτή η βιταμίνη μπορεί να φέρει τα πάνω – κάτω στις αιματολογικές εξετάσεις

καρδιά-αυτή-η-βιταμίνη-μπορεί-να-φέρει-1093858

Η αλόγιστη λήψη συμπληρωμάτων μιας συγκεκριμένης βιταμίνης ενδέχεται να αποκρύψει κινδύνους και προβλήματα της καρδιακής υγείας, ισχυρίζεται νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

Πρόκειται για τη βιοτίνη (Βιταμίνη Η ή Β7), στην οποία καταφεύγουν όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι για την προστασία της υγείας της επιδερμίδας, των μαλλιών ή των νυχιών τους.

Πώς όμως η αυξημένη πρόσληψή της επηρεάζει την υγεία;

Όπως επισήμανε η συγγραφέας της έρευνας, Danni Li, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο εργαστήριο Ιατρικής και Παθολογίας του Πανεπιστημίου της Μιννεσότα, η βιοτίνη αποτελεί σημαντικό θρεπτικό συστατικό όταν λαμβάνεται σε χαμηλές δόσεις.  Η υπερβολική λήψη ωστόσο μπορεί να θέσει την υγεία σε κίνδυνο, αλλοιώνοντας τα αποτελέσματα αιματολογικών εξετάσεων με συνέπεια σοβαρούς κινδύνους.

Συγκεκριμένα, η υπερκατανάλωση βιοτίνης μπορεί να επηρεάσει τους δείκτες της τροπονίνης -σημαντικής πρωτεΐνης για τη διάγνωση εμφραγμάτων– δίνοντας χαμηλότερες τιμές από τις πραγματικές.

Με την υψηλή λήψη βιοτίνης να ορίζεται από το 1 χιλιοστόγραμμα (mg) ανά ημέρα ή περισσότερο, η οποία είναι πολλές φορές μεγαλύτερη από τη συνιστώμενη πρόσληψη 30 μικρογραμμαρίων την ημέρα, τα στατιστικά στοιχεία είναι αποκαλυπτικά:

σύμφωνα με στοιχεία από την Αμερικανική Μελέτη Διατροφής και Υγείας, μέχρι το 2016, 3% ενήλικων Αμερικανών λάμβανε κάποιο συμπλήρωμα ενώ το διάστημα 1999-2000 ήταν μόλις 0,1% (Journal of the American Medical Association)

η λήψη συμπληρωμάτων βιοτίνης είναι υψηλότερη στις γυναίκες. Μεταξύ των γυναικών ηλικίας 60 ετών και άνω, πάνω από το 7% λάμβανε τουλάχιστον 1 mg την ημέρα, ενώ ένα 2% 5 mg ή και περισσότερο το διάστημα 2015 – 2016, ελαφρώς λιγότερο από το 5% όλων των γυναικών λάμβαναν τέτοια συμπληρώματα, καθώς και το 0,7% των ανδρών.

Ηλικιωμένοι που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος εξαιτίας άλλων παραγόντων όπως υπέρταση ή διαβήτης πρέπει να προσέχουν τη λήψη βιοτίνης καθώς κινδυνεύνουν από ψευδή αποτελέσματα στις εξετάσεις τους και λανθασμένες διαγνώσεις, τόνισε η Δρ. Anne Thorndike, πρόεδρος της επιτροπής διατροφής της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, εφιστώντας την προσοχή και στους ιατρούς οι οποίοι δεν πρέπει ποτέ να παραλείπουν να ρωτούν ασθενείς με συμπτώματα εμφράγματος αν λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμινών και ποια είναι αυτά.

Η σημασία της βιοτίνης και η υγιής πρόληψή της

Η έλλειψη βιοτίνης μπορεί να ευθύνεται για εύθραυστα νύχια, τριχόπτωση και δερματικά εξανθήματα. Ωστόσο,σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ τέτοιες περιπτώσεις είναι σπάνιες και υπάρχουν λίγα μόνο στοιχεία που δείχνουν ότι τα συμπληρώματα βιοτίνης εξασφαλίζουν καλύτερη υγεία για τα νύχια, τα μαλλιά ή το δέρμα.

Σύμφωνα με την Δρ. Thorndike, μια ισορροπημένη διατροφή είναι πάντα μια καλύτερη πηγή θρεπτικών συστατικών από τα φάρμακα καθώς προσφέρει στον οργανισμό συμπλέγματα όχι μόνο βιταμινών και μετάλλων, αλλά πρωτεϊνών, φυτικών ινών, λιπαρών και φυτικών ενώσεων.

Καλές πηγές βιοτίνης αποτελούν το συκώτι, τα αυγά, το χοιρινό, οι γλυκοπατάτες, οι ηλιόσποροι και τα αμύγδαλα.

Πηγή: ygeiamou.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook