Καραθανασόπουλος: Το ΚΚΕ καταψηφίζει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης

καραθανασόπουλος-το-κκε-καταψηφίζει-895614

Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης βρίσκονται μακριά από τα προβλήματα των ανέργων, των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και των επαγγελματοβιοτεχνών, μακριά από τη φτωχομεσαία αγροτιά, τις γυναίκες και τη νεολαία των λαϊκών στρωμάτων, τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

«Γιατί διατηρούν άθικτο το σύνολο των αντιλαϊκών μνημονιακών νόμων αλλά και των ματοβαμμένων πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουν οδηγήσει στην επιδείνωση της θέσης της λαϊκής οικογένειας και στα αδιέξοδα για την εργατική τάξη και το λαό μας» πρόσθεσε.

Είπε ότι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης «εξεδήλωσαν τη βαθύτατη πίστη στις πολιτικές που υπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου για μια ανάπτυξη που θα εξυπηρετεί τα κέρδη των λίγων. Δήλωσαν πίστη στη μετατροπή του αστικού κράτους σε βραχίονα ακόμα μεγαλύτερης στήριξης των αναγκών του κεφαλαίου, στον νόμο και την τάξη για την αντιμετώπιση των εργατικών αγώνων και των νεολαιΐστικων κινητοποιήσεων». «Πίστη στην ακόμα περαιτέρω εμβάθυνση των ιμπεριαλιστικών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας και των επικίνδυνων σχεδιασμών για την περιοχή μας» πρόσθεσε.

Ο Ν. Καραθανασόπουλους είπε οτι η εναλλαγή στην αστική διακυβέρνηση δεν θέτει σε αμφισβήτηση τον βαθύ αντιλαικό χαρακτήρα και της σημερινης κυβερνητικής πολιτκής» ενώ «κοινός στόχος και τόπος είναι η ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου μετά από μια εξαιρετικά παρατεταμένη οικονομική κρίση, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο με αναγκαιο μοχλό την μείωση του κόστου παραγωγής, πρώτα και κύρια δηλαδή, της τιμής της εργατικής δύναμης κα τη μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο στη περιοχή σε αμοιβαίες συμφωνίες αλλά και οξύτατους ανταγωνισμούς με αστικές τάξεις άλλων χωρών που δημιουργούν προβλήματα στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ είπε ότι «η ΝΔ θα συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε οι μεταμνημονιακές δεσμεύσεις είναι αποδεκτές από όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου». Επισήμανε ότι η τρίτη, πρόσφατη, αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, καθόρισε και τους στόχους-κλειδί της νέας κυβέρνησης, «δηλαδή την δημοσιονομική πειθαρχία και την τήρηση των ματοβαμμένων πρωτογενών πλεονασμάτων, τη συνέχιση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων όπως η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, με τη ΔΕΗ να βρίσκεται στο σημερινό σημείο που οδηγεί σε αύξηση των τιμολογιων αλλά και των χρεών των λαϊκών νοικοκυριών -χρέη που έχουν μεταφερθεί σε εισπρακτικές εταιρείες που σφίγγουν όλο περισσότερο το βραχνά στα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, με επιτάχυνση των πλειστηριασμών στο όνομα της διαχείρισης και της μείωσης των κόκκινων δανείων για την βελτίωση της χρηματοοικονομικής κατάστασης των τραπεζών, την αύξηση των αντικειμενικών αξιών που θα εξαφανίσει την όποια μείωση του ΕΝΦΙΑ που παραμένει ένα ακόμα χαράτσι για τα λαϊκά στρώματα».

Χαρακτήρισε «ανέκδοτο της ημέρας» την αναφορά της κυβέρνησης σε «δίκαιη και δυναμική ανάπτυξη για όλους», καθώς, όπως είπε, η αναφορά γίνεται σε ένα διεθνές περιβάλλον που οξύνονται οι αντιθέσεις μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή και αναθεωρούνται προς τα κάτω οι προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας της ΕΕ. «Οι αντιδραστικοί πυλώνες της δυναμικής ανάπτυξης της ΝΔ δεν είναι τίποτα άλλο παρά οι πυλώνες που εξυπηρετούν και αποτελούν αιτήματα πρώτα απ’ ολα του ΣΕΒ δηλαδή νέες και σκανδαλώδεις φοροελαφρύνσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους» είπε ο Ν. Καραθανασόπουλος, σημειώνοντας ότι αυτό αποτελεί και την ουσία της φορολογικής πρότασης της ΝΔ που «έντεχνα κρύβει τα σκανδαλώδη νέα προνόμια που θα παρέχει στο μεγάλο κεφάλαιο».

«Η κατακόρυφη μείωση της φορολογίας των καπιταλιστών έρχεται να προστεθεί στο πλήθος των επιδοτήσεων που μέσα από διάφορα κανάλια λαμβάνουν απο το κρατικό προϋπολογισμό αλλά και τις ποικίλες φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις που έχουν όπως πχ οι εφοπλιστές». Είπε οτι η προτεινόμενη μείωση των φορολογικών συντελεστών θα συνοδευτεί από νέα επιβάρυνση των εργαζομένων από τη στιγμή που πρέπει να εκπληρώνονται οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Αναφορικά με τις επενδύσεις και τις νέες θέσεις εργασίας σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι τα κέρδη και η ανταγωνιστικότητα αποτελούν τον οδοστρωτήρα που τσακίζει τους μισθούς και τα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και οδηγεί στην καταστροφή των παραγωγικών δυνάμεων. «Οι συνέπειες της καπιταλιστικής ανάπτυξης θα είναι δραματικές σε βάρος των εργαζόμενων και του λαού. Η ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων έρχεται σε σύγκρουση με την ικανοποίηση των σύγχρονων και ολοένα διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών και η στήριξη της κερδοφορίας από το αστικό κράτος αποτελεί σήμερα ραγδαίο περιορισμό κοινωνικών κατακτήσεων των προηγούμενων δεκαετιών σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια», είπε ο Ν. Καραθανασόπουλος.

«Ο αντιλαϊκός μονόδρομος θα οδηγήσει σε νέες θυσίες του λαου στη διατήρηση της καπιταλιστικής ανάπτυξης και αυτόν τον δρόμο δεν τον αμφισβητούν ούτε τα διάφορα ακροδεξιά μορφώματα ούτε μπορούν να προσφέρουν διέξοδο προς όφελος του λαού διάφορες ξαναζεσταμένες προτάσεις που τις έχουμε ζήσει στο παρελθόν, ιδιάιτερα το 2015» είπε. «Η διέξοδος υπάρχει και βρίσκεται στην αξιοποιηση του συνόλου των παραγωγικών δυνατοτήτων και των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογιας μέσα από την κοινωνικοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών τον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό και τον εργατικό έλεγχο, την αποδεσμευση της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, την διαγραφή του κρατικού χρέους. Αυτό επιβάλλει την ανατροπή την ανατροπή του αστικού κράτους της δικτατορίας των μονοπωλίων και την δημιουργία της εξουσίας της εργατικης τάξης» τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ «θα φωτίσει ακόμα περισσότερο την αναγκαιότητα και τη ρεαλιστικότητα της πρότασής του και σε αυτή τη προοπτική εντάσσει και την ανάπτυξη των αγώνων των εργαζομένων και του λαϊκού κινηματος για να αποκρούσει την αντιλαϊκη πολιτική για να προχωρήσει σε κατακτήσεις ενταγμένες στο δρόμο των συνολικοτερων ρήξεων και ανατροπών για μια ισχυρή αντιλαϊκή υπόθεση».

«Από αυτή την άποψη δηλώνουμε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης της ΝΔ» κατέληξε στην ομιλία του ο Ν. Καραθανασόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook