Κάπνισμα: Σε ποιες περιοχές οι κάτοικοι είναι πιο πιθανό να κόψουν το τσιγάρο

κάπνισμα-σε-ποιες-περιοχές-οι-κάτοικο-1156648

Οι άνθρωποι έχουν σημαντικά μικρότερες πιθανότητες να καπνίσουν και είναι πιθανότερο να κόψουν τελείως το τσιγάρο εάν ζουν σε γειτονιές με πολύ πράσινο, σύμφωνα με μία νέα βρετανο-αυστριακή επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Πλίμουθ, του Έξετερ και της Βιέννης, με επικεφαλής την ψυχολόγο Λίαν Μάρτιν του πρώτου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Κοινωνικής Ιατρικής «Social Science & Medicine», ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 8.000 ενήλικες, από τους οποίους το 19% ήταν νυν καπνιστές, ενώ το 45% κάπνιζαν τακτικά για κάποιο χρονικό διάστημα στο παρελθόν.

Από την ανάλυση των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι όσοι ζούσαν σε περιοχές με μεγάλη αναλογία χώρων πρασίνου ήταν κατά μέσο όρο 20% λιγότερο πιθανό να είναι τωρινοί καπνιστές, σε σχέση με όσους ζούσαν σε γειτονιές με λιγοστό πράσινο. Επίσης, μεταξύ όσων ήταν πρώην καπνιστές, εκείνοι που ζούσαν σε πράσινες περιοχές ήταν 12% πιθανότερο να το έχουν κόψει οριστικά. Αυτό ισχύει άσχετα με την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση των ανθρώπων.

Σημειώνεται πως πρόκειται για την πρώτη έρευνα που κάνει αυτήν τη συσχέτιση για το κάπνισμα, καθώς προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι όταν ζει κανείς σε μέρη με πολύ πράσινο, που φαίνεται από το σπίτι του, έχει μικρότερη διάθεση για κατανάλωση αλκοόλ και ανθυγιεινών τροφών. Επίσης, όσοι επισκέπτονται συχνά τους κοντινούς χώρους πρασίνου έχουν καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία, ιδιαίτερα λιγότερο στρες.

enikos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook