«Κάντε προληπτικές εξετάσεις» – Μεγάλη ανταπόκριση των γυναικών στις υπηρεσίες του Κέντρου Υγείας Χανίων – Ο σημαντικός ρόλος των μαιών

κάντε-προληπτικές-εξετάσεις-μεγά-1644374

Αυξημένο παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα το ενδιαφέρον των γυναικών των Χανίων για τις υπηρεσίες που προσφέρει το Κέντρο Υγείας Χανίων, στην λεωφόρο Καραμανλή.

Μετά την πανδημία, η προσέλευση φαίνεται να έχει αυξηθεί τόσο για προληπτικούς ελέγχους, όπως το τεστ Παπανικολάου και η μαστογραφία όσο και η συμμετοχή στα μαθήματα ανώδυνου τοκετού και μητρικού θηλασμού. Αυτό επεσήμανε το πρωί μιλώντας στο Zarpa Radio 89,6 και την Άννα Παπακωνσταντίνου, η μαία του Κέντρου Υγείας Χανίων, Ευαγγελία Δουμένη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Όπως είπε η κ. Δουμένη, σχετικά με το εάν οι γυναίκες προσέρχονται στα ιατρεία να εξεταστούν προληπτικά είπε πως «Η τελευταία έρευνα πανελλαδικά έγινε το 2017 και έδειξε πως οι Ελληνίδες δεν εξετάζονται στο βαθμό που θα έπρεπε, ούτε σε σταθερό ρυθμό, ούτε σε μεγάλα ποσοστά, παρόλο που το τεστ Παπανικολάου έχει προέλευση από την χώρα μας.

Τα ποσοστά της πανδημίας έφεραν ακόμα πιο χαμηλά ποσοστά σε όλη την χώρα. Εμείς από το ιατρείο μας, μήνα με τον μήνα, τον τελευταίο χρόνο που τελειώσαμε με την πανδημία τα ποσοστά αυξάνονται. Και στο τεστ Παπανικολάου και στον κόσμο που έρχεται να μας αναζητήσει και στα μαθήματα ανώδυνου τοκετού – θηλασμού. Ναι, η γυναίκα του σήμερα θηλάζει παραπάνω».

«Οι νέες γυναίκες είναι όλο και πιο μορφωμένες και πιο υποψιασμένες και πραγματικά έχουμε μεγάλα ποσοστά θηλασμού, όχι στην χώρα, αλλά και στα Χανιά. Δεν διστάζουν καθόλου. Είναι ήδη ενημερωμένες. Είμαστε πολύ ευχαριστημένες σε αυτό το κομμάτι της δουλειάς μας. Δεν έχουμε φτάσει αυτό που θέλουμε, αλλά πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης αλλά οι γυναίκες ανταποκρίνονται».

Η κ. Δουμένη θέλοντας να στείλει το δικό της μήνυμα για την σημερινή ημέρα, απηύθυνε κάλεσμα σε όλες τις γυναίκες να προγραμματίζουν τις προληπτικές τους εξετάσεις, καθώς αυτό αποδεικνύεται σωτήριο στην πρόληψη ασθενειών.

«Η υγεία περνά μέσα από την πρόληψη, είναι μονόδρομος. Η πρόληψη σώζει ζωές και η πρόληψη εξαρτάται κυρίως από μας τους ίδιους. Εμείς βλέπουμε πολλές γυναίκες. Οι γυναίκες έρχονται σε μας για να κάνουν τον γυναικολογικό προσυμπτωματικό έλεγχο, τεστ ΠΑΠ, καλλιέργεια κολπικού υγρού, μαθήματα ανώδυνου τοκετού – θηλασμού και φυσικά συμβουλεύουμε -κατευθύνουμε όλες τις γυναίκες ανάλογα την ηλικία τους, πχ. αντισύλληψη, εμμηνόπαυση, HPV, γονιμότητα, τα πάντα. Με αφορμή την σημερινή ημέρα, λέμε «Κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας, Κάντε προληπτικές εξετάσεις».

Στο Κέντρο Υγείας Χανίων μπορούν να εξυπηρετηθούν γυναίκες με ή και χωρίς ασφαλιστική ικανότητα, γεγονός που επιβεβαίωσε η κ. Δουμένη. «Μπορούν σε μας βρουν στην λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή 99 και στο τηλέφωνο 2821024630».

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook