Κανόνας 80/20: Τι είναι και πώς μπορεί να βελτιώσει όλους τους τομείς της ζωής σου

κανόνας-80-20-τι-είναι-και-πώς-μπορεί-να-βελ-1499071

Έχεις δοκιμάσει ποτέ την «αρχή του Pareto»;

Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι χάνεις άσκοπα τον χρόνο σου; Μπορεί να σου συμβαίνει κάθε μέρα αλλά υπάρχει τρόπος να απαλλαγείς από αυτό. Πώς; Εφαρμόζοντας την «αρχή του Pareto» ή αλλιώς του «κανόνα του 80/20». Αυτός ο κανόνας θα σε βοηθήσει να καταλάβεις ότι το 80% των αποτελεσμάτων προέρχεται από το 20% των ενεργειών.

Στα τέλη του 1890, o φιλόσοφος και οικονομολόγος Vilfredo Federico Damaso Pareto, ήταν ο πρώτος που έκανε πράξη την ιδέα. Για την ακρίβεια, ο Pareto παρατηρούσε κάποια φυτά (μπιζέλια) μια μέρα και συνειδητοποίησε ότι το 20% των φυτών στον κήπο παρήγαγε το 80% των υγιών μπιζελιών. Αυτό που έκανε μετά, ήταν να κάνει ένα πείραμα στην Ιταλία. Όπως διαπίστωσε, το 20% του πληθυσμού κατοικούσε στο 80% της γης της χώρας και το 80% στο υπόλοιπο 20%.

Ο κανόνας που απέκτησε υπόσταση κάπως έτσι, μπορεί να σε βγάλει από την άβολη θέση όταν προσπαθείς να μάθεις κάτι καινούριο αλλά δυσκολεύεσαι και θες να τα παρατήσεις. Μπορεί να είναι αποθαρρυντικό όταν δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα μετά τις προσπάθειες σου αλλά σημασία έχει να μην τα παρατήσεις. Αυτό υποστηρίζει άλλωστε και ο κανόνας.

Το μυστικό κρύβεται στην αλλαγή της προσέγγισης και στην εφαρμογή της κατάλληλης στρατηγικής. Αν προσπαθείς να μάθεις κάτι νέο με ανέφικτους τρόπους, το πιο σίγουρο είναι ότι δεν θα το πετύχεις. Ο καλύτερος τρόπος για να τα καταφέρεις είναι η ο κανόνας 80/20 καθώς βασίζεται στην λεγόμενη «κατανομή νόμου δύναμης» και φαίνεται πως πιάνει κυρίως στις σχέσεις και στη δουλειά όσον αφορά τη μάθηση.

Η συγκεκριμένη μέθοδος σε προτρέπει να βρεις τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές για να πετύχεις τον στόχο σου. Στο παράδειγμα της εκμάθησης μιας γλώσσας υπάρχουν πολλοί τρόποι εφαρμογής αυτού του κανόνα. Για αρχή, πρέπει να επιλέξεις τη μέθοδο της μελέτης που θα ακολουθήσεις. Έτσι θα ξεκινήσεις με τον καλύτερο τρόπο την προσπάθεια σου.

Με την εφαρμογή αυτού του κανόνα, έρχεσαι πιο κοντά στον εαυτό σου κι εντοπίζεις τις ανεπάρκειες σου ώστε να μπορείς ευκολότερα να τις εξαλείψεις. Με τον ίδιο τρόπο, ανακαλύπτεις και τα πιο δυνατά σου σημεία, τα οποία σου εγγυώνται μελλοντικά τις καλύτερες επιδόσεις αν τα χρησιμοποιήσεις σωστά.

jenny.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook