Κάνω δίαιτα, τι να φάω στην ταβέρνα; Τι προτείνει ο διατροφολόγος

κάνω-δίαιτα-τι-να-φάω-στην-ταβέρνα-τι-π-1490390

Καλοκαίρι, διακοπές, φαγητό στην ταβέρνα με φίλους και κάνετε δίαιτα. Πόσο πρόβλημα είναι το φαγητό έξω και πώς μπορείτε να το διαχειριστείτε;

Ταβέρνα και δίαιτα: Αιώνια διλήμματα

Όταν ακολουθείτε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής, δεν είναι πάντα εύκολο να καταναλώσετε αυτά που πρέπει, όταν πηγαίνετε σε μία ταβέρνα. Γιατί παρόλο που υπάρχουν υγιεινές επιλογές, η ποικιλία των πιάτων, το αλκοόλ και η παρέα μπορεί να σας παρασύρουν και να φάτε και περισσότερο και λάθος.

Ο διαιτολόγος – διατροφολόγος Μανώλης Μανωλαράκης μοιράζεται χρήσιμα tips, ώστε και να φάτε σωστά και να μην μπείτε στο στόχαστρο της παρέας, επειδή προσέχετε τη διατροφή σας.

Το πριν από την ταβέρνα

  • Προγραμματίστε τα γεύματα πριν πάτε να φάτε έξω. Η πείνα είναι κακός σύμμαχος και, όταν είστε νηστικοί, είναι πολύ εύκολο να φάτε λάθος πράγματα και περισσότερο.
  • Αν για κάποιο λόγο έχετε παραλείψει το ενδιάμεσο γεύμα σας, πηγαίνοντας προς το εστιατόριο, καταναλώστε ένα φρούτο. Η όσο πιο κοντά γίνεται στο γεύμα σας.
  • Δείτε την μεγάλη εικόνα. Πόσοι είστε, πόσα παιδιά υπάρχουν στη παρέα, ποια είναι η διάθεση όλων για φαγητό. Μερικές φορές μπορεί η πείνα να είναι μικρότερη από την επιθυμία απλά να κάτσετε κάπου, να χαλαρώσετε και να απολαύσετε ένα ποτό. Μην κάτσετε να φάτε σε εστιατόριο, αν δεν πεινάτε (ή οι πιο πολλοί).

Παραγγέλνοντας στην ταβέρνα

  • Προσπαθήστε να παραγγείλετε κάτι, που να είναι κοντά ή παρόμοιο με μια επιλογή στο πρόγραμμά σας.
  • Φροντίστε η παραγγελία σας να περιέχει πάντα μια σαλάτα. Αποφύγετε τις πολύπλοκες, σύνθετες, εντυπωσιακές σαλάτες. Όσο περισσότερα είναι τα υλικά, τόσο πιθανότερο είναι να υπάρχει υπέρβαση σε επίπεδο θερμίδων. Σίγουρα αποφύγετε σάλτσες και dressing.
  • Αν η παρέα σας επιθυμεί να καταναλώσει κάποιο ορεκτικό, επιλέξτε κάποιο τοπικό πιάτο χαρακτηριστικό της περιοχής. Με τον τρόπο αυτό θα απολαύσετε κάτι, που δεν θα έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε σπίτι σας.
  • Αποφύγετε να παραγγείλετε κάτι, που είναι τηγανητό. Και για λόγους θερμίδων, αλλά και για λόγους ποιότητας του λαδιού, που πιθανόν να έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές
  • Αν τρώτε μαζί με τα παιδιά σας, σκεφτείτε πρακτικά και μοιραστείτε κάποια μερίδα φαγητού μαζί τους. Να θυμάστε ότι οι μερίδες των παιδιών είναι σημαντικά μικρότερες από αυτές των ενηλίκων.
  • Αν κάποιο πιάτο σας αρέσει σαν περιγραφή / όνομα, αλλά δεν καταλαβαίνετε τι, ακριβώς, περιέχει, ζητήστε από το σερβιτόρο μια όσο το δυνατόν πιο λεπτομερή περιγραφή. Αυτό θα σας προφυλάξει από δυσάρεστες εκπλήξεις. Ειδικά αν έχετε κάποια τροφική αλλεργία ή κάποιο πρόβλημα με το πεπτικό σας σύστημα.
  • Ζητήστε το συνοδευτικό στα πιάτα σας να είναι λαχανικά, αποφεύγοντας τηγανητές πατάτες και σάλτσες. Αν πάλι θέλετε να φάτε πατάτες ή ρύζι ή ζυμαρικά, συνοδεύοντας την επιλογή σας, μην παραγγείλετε πατάτες σαν ορεκτικό.

Στο ψητό

  • Ζητήστε να σας σερβίρουν πρώτα τη σαλάτα και μετά τα υπόλοιπα, που έχετε παραγγείλει. Ξεκινήστε με αυτή και πιείτε και ένα ποτήρι νερό.
  • Ακολουθήστε τον παρακάτω κανόνα, για να γεμίσετε το πιάτο σας. Μισό πιάτο λαχανικά (σαλάτα), ¼ πρωτεΐνη (κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, όσπρια ) και ¼ υδατάνθρακα (πατάτα, ρύζι, ζυμαρικό, ψωμί)
  • Μασήστε καλά κάθε μπουκιά φαγητού, δίνοντας χρόνο ανάμεσα σε κάθε πηρουνιά. Έτσι θα δώσετε βάθος χρόνου στο γεύμα σας και δεν θα το καταναλώσετε σε μικρό χρονικό διάστημα. Με αυτόν τον τρόπο και θα απολαύσετε το γεύμα, αλλά και δεν θα έχετε κάποιο ανεπιθύμητο φούσκωμα.
  • Ένα ποτήρι αλκοόλ (κρασί ή μπύρα) δεν είναι πρόβλημα, εφόσον μείνετε στο ένα και δεν γίνουν υπερβάσεις. Αν, πάλι, καταναλώστε πιο πολύ, προσπαθήστε τις επόμενες μέρες να δείξετε αυτοσυγκράτηση.
  • Αν και το ψωμί έχει θέση στη διατροφή μας, σε ένα “γεμάτο” γεύμα καλό θα ήταν να μείνει ανέγγιχτο στο πλάι.

Το μετά

  • Ζητήστε ό,τι περισσέψει να μπει σε ένα σκεύος για να τα πάρετε μαζί σας. Μπορούν να αποτελέσουν το συμπλήρωμα στο βραδινό. Δεν είναι ανάγκη να τα καταναλώσετε εκεί.
  • Αφού τελειώσετε το φαγητό σας δώστε λίγο χρόνο να “πάει κάτω”. Μην αγχώνεστε να φύγετε αμέσως.

healthstories.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook