Καναπεδάκια: Τα ορεκτικά που τρώγονται με μια μπουκιά

καναπεδάκια-τα-ορεκτικά-που-τρώγοντα-1505151

Το καναπεδάκι, στα γαλλικά kanapé, είναι ένα είδος μικρών και εντυπωσιακών ορεκτικών, που τρώγονται μόνο με μια μπουκιά. Η βάση τους, συνήθως αποτελείται από ένα μικρό κομμάτι ψωμί, σφολιάτα ή κρακεράκι, και στην κορυφή τους έχουν έναν συνδυασμό από αλμυρές ή και πικάντικες γεύσεις, όπως κρέας, τυρί, ψάρι, χαβιάρι κ.λπ. Οι παραλλαγές τόσο στην βάση του ορεκτικού όσο και στο γαρνίρισμα, είναι άπειρες, κάνοντάς το ένα από τα πιο ευέλικτα μεζεδάκια.

Τα μικρά ορεκτικά, σερβίρονται με κοκτέιλ ή κρασί, και λόγω των αλμυρών και πικάντικων γεύσεών τους, ωθούν τους επισκέπτες να καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ.

Το όνομά τους προέρχεται από την γαλλική λέξη για τον καναπέ, με το σκεπτικό ότι η γαρνιτούρα κάθεται στο ψωμί όπως ένας άνθρωπος που κάθεται σε έναν καναπέ και έτσι το σνακ ονομάστηκε ένα «καναπεδάκι». Τα καναπεδάκια, είναι ιδανικά όταν έχουμε φίλους στο σπίτι για κοκτέιλ και δεν έχουν εποχή.

Σας ετοιμάσαμε 3 συνταγές για να σερβίρετε εντυπωσιακά καναπεδάκια.

Με καπνιστό σολομό & τυρί κρέμα

Για την βάση

  • 1 κιλό πατάτες
  • 100 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 100 γρ. αλεύρι απλό, συν επιπλέον για πασπάλισμα
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα

Για την επικάλυψη

  • 280 γρ. τυρί κρέμα
  • 100 ml κρέμα γάλακτος
  • ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
  • 200 γρ. φέτες καπνιστού σολομού, κομμένες σε λωρίδες
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 50 γρ. κάπαρη

Διαδικασία

Προθερμάνουμε το φούρνο στους 200°C στον ανεμιστήρα. Τρυπάμε τις πατάτες παντού με ένα πιρούνι και τις ψήνουμε ολόκληρες για 1 ώρα και 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Τις αφήνουμε να κρυώσουν. Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180°C.

Μόλις κρυώσουν αρκετά οι πατάτες, τις κόμουμε στη μέση και αφαιρούμε τη φλούδα. Βάζουμε τις πατάτες σε ένα μπολ, πολτοποιούμε καλά και ανακατεύουμε τα δύο τρίτα του λιωμένου βουτύρου, όλο το αλεύρι και τη σόδα. Αλατοπιπερώνουμε καλά.

Στρώνουμε λαδόκολα σε ένα μεγάλο ταψί αλείφουμε με το μισό υπόλοιπο βούτυρο. Ανοίγουμε τη ζύμη πατάτας σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και την απλώνουμε τη στο ταψί. Αν σπάσει, απλώς πιέζουμε τα σημεία και τα ενώνουμε.

Αλείφουμε τη ζύμη με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο και ψήνουμε για 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει στο ταψί.

Βάζουμε το τυρί κρέμα σε ένα μεγάλο μπολ και χτυπάμε μέχρι να γίνει λείο και αφράτο. Ανακατεύουμε με την κρέμα γάλακτος, το χυμό λεμονιού και αλατοπιπερώνουμε καλά. Απλώνουμε το μείγμα του τυριού κρέμα σε όλη την επιφάνεια του κρύου κέικ πατάτας. Με ένα μεγάλο, κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε το έδεσμά μας σε μικρά τετράγωνα και στη συνέχεια προσθέτουμε τις λωρίδες σολομού, τα φύλλα άνηθου, την κάπαρη και το ξύσμα λεμονιού.

Μεταφέρουμε σε πιατέλα και σερβίρουμε.

Με κατσικίσιο τυρί και λιαστή ντομάτα

Υλικά

  • Κατσικίσιο τυρί
  • Λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • Γλάσο βαλσάμικου
  • Φρέσκος βασιλικός, ψιλοκομμένος
  • Μπαγκέτα κομμένη σε λεπτές φέτες
  • Σκόρδο σε σκόνη
  • Ελαιόλαδο

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250°C. Περιχύνουμε με ελαιόλαδο το ψωμί και πασπαλίζουμε με σκόνη σκόρδου. Ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά. Αφήνουμε να κρυώσουν.

Βάζουμε το κατσικίσιο τυρί σε μπολ και το ζεσταίνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων για 15 δευτερόλεπτα, στη συνέχεια το ανακατεύουμε και το απλώνουμε επάνω στις ψημένες φέτες ψωμιού,. προσθέτουμε λιαστές ντομάτες, περιχύνουμε με γλάσο βαλσάμικου και πασπαλίζουμε με φρέσκο βασιλικό.

Tip: Για να φτιάξουμε γλάσο βαλσάμικου, βάζουμε ½ – 1 φλιτζάνι (ανάλογα πόσο χρειαζόμαστε) σε μια κατσαρόλα και τοποθετούμε το σε μέτρια φωτιά. Σιγοβράζουμε μέχρι να πήξει και προσέχουμε να μην καεί.

Καναπεδάκια με δροσερό αγγούρι

Υλικά

  • 1 μπαγκέτα, κομμένη σε λεπτές φέτες
  • 220 γρ. τυρί κρέμα
  • 1 μικρό κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  • 1 ½ κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 αγγούρι, κομμένο στο μαντολίνο σε λεπτές στρογγυλές φέτες

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Απλώνουμε τις φέτες μπαγκέτας σε ένα ταψί, και ψήνουμε μέχρι να φρυγανιστούν ελαφρά, γυρίζοντας μια φορά, περίπου 3 έως 5 λεπτά ανά πλευρά. Αφήνουμε να κρυώσουν.

Χτυπάμε στο μπλέντερ το τυρί κρέμα, το κρεμμύδι, το χυμό λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Απλώστε το μείγμα στο φρυγανισμένο ψωμί και προσθέτουμε φέτες αγγουριού πάνω από το κάθε ψωμάκι σε σχηματισμό βεντάλιας.

Tip: Μπορούμε να πειραματιστούμε με το άλειμμα τυριού κρέμα, προσθέτοντας ψητό ή φρέσκο σκόρδο, και καραμελωμένα κρεμμύδια,. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατσικίσιο τυρί αντί για κρέμα τυριού. Μπορούμε να προσθέσουμε σολομό, καπνιστό ή κονσερβοποιημένο, στην κορυφή, μαζί με το αγγούρι.

olivemagazine.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook