Καμπουριάζετε; Διορθώστε την κακή στάση σώματος σε 10΄ – Δείτε video

καμπουριάζετε-διορθώστε-την-κακή-στά-1804630
Shutterstock

Κάντε ένα πείραμα: Δοκιμάστε να κοιτάξετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη την ώρα που κοιτάτε το κινητό σας. Ή την ώρα που κάθεστε μπροστά από τον υπολογιστή. Τι βλέπετε; Πιθανότατα μια φιγούρα καμπουριασμένη, που σκύβει πάνω από μία οθόνη. Σκεφτείτε τώρα πόσες φορές κάνετε αυτές τις δραστηριότητες καθημερινά. Το πιθανότερο είναι ότι θα συνειδητοποιήσετε πως έχει υιοθετήσει μια σχεδόν σταθερά κακή στάση σώματος.

Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο υποφέρουν από κακή στάση σώματος, ένα φαινόμενο που οφείλεται κυρίως σε παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η δουλειά γραφείου, αλλά και συνήθειες όπως η ενασχόληση με το κινητό ή τον υπολογιστή, που κάνουν τους ανθρώπους να κάθονται πολλή ώρα καθιστοί και ακίνητοι. Η υιοθέτηση μιας κακής στάσης σώματος δεν είναι, όμως, μια «αθώα» συνήθεια, αλλά μια πρακτική που μπορεί να οδηγήσει σε χειρότερα προβλήματα.

Συγκεκριμένα, ένας κυρτός κορμός θα μπορούσε να προκαλέσει πόνο στην πλάτη και τον αυχένα,  καθώς και σε άλλες χρόνιες παθήσεις. Σύμφωνα με το Harvard Health, συγκεκριμένα, η κακή στάση του σώματος ενδέχεται να προκαλέσει ακράτεια από στρες, δηλαδή το φαινόμενο κατά το οποίο εκκρίνεται μικρή ποσότητα ούρων μετά από βήχα ή φτέρνισμα.

Η κυρτότητα της πλάτης αυξάνει την πίεση στην κοιλιά, η οποία στη συνέχεια ασκεί πίεση στην ουροδόχο κύστη. Αυτή η χρόνια πίεση αποδυναμώνει τους μύες του πυελικού εδάφους και οδηγεί σε μεγαλύτερη πιθανότητα ακράτειας. Η κακή στάση του σώματος συσφίγγει επίσης τους μύες, οδηγώντας σε μειωμένη ευλυγισία, αλλά και περιορισμένο εύρος κίνησης των αρθρώσεων. Η χρόνια κακή στάση εξασθενεί επίσης τη σπονδυλική στήλη, καθιστώντας την πιο επιρρεπή σε τραυματισμούς.

Μια πρόσφατη μελέτη, επιπλέον, έκανε έναν εκπληκτικό συσχετισμό: Η συνήθεια να καμπουριάζετε μπορεί να επιδεινώσει την ψυχική σας υγεία. Η μελέτη από το κρατικό πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο ζήτησε από τους συμμετέχοντες να ανακαλέσουν θετικές και αρνητικές αναμνήσεις  δύο φορές, μια ενώ κάθονταν όρθιοι και μια ενώ ήταν ξαπλωμένοι. Αποδείχθηκε ότι οι συμμετέχοντες που είχαν ξαπλώσει ανακαλούσαν τις αρνητικές εμπειρίες πιο εύκολα από εκείνους που κάθονταν όρθιοι.

Η εύκολη λύση που αντιμετωπίζει το πρόβλημα

Τη λύση στη διόρθωση της στάσης του σώματος φαίνεται να δίνει ένας χειροπράκτης από το Κολοράντο, που μοιράστηκε στο Tik Tok  μια απλή άσκηση, μόλις 10 λεπτών, που μπορεί πραγματικά να προσφέρει ανακούφιση και να βελτιώσει τη στάση του σώματος.

Ο ειδικός παρουσίασε μια γυναίκα, που καμπουριάζει καθώς κοιτά την οθόνη του κινητού της. Παίρνει μια καρέκλα και βάζει τη γυναίκα να ξαπλώσει στο έδαφος, τοποθετώντας ψηλά τα πόδια της. Στη συνέχεια, ο ειδικός παίρνει μια πετσέτα και την τοποθετεί κάτω από το κεφάλι της γυναίκας, ζητώντας της παράλληλα να απλώσει τα χέρια της στο πάτωμα.

Το σχετικό βίντεο έχει συγκεντρώσει 44,6 εκατομμύρια προβολές στο TikTok, με τον δρ. Daniel Nye, χειροπράκτη στο Discover Chiropractic, να συστήνει στους 183.000 ακόλουθούς του να εφαρμόζουν αυτή την άσκηση για 10 λεπτά καθημερινά, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει πόσες ημέρες χρειάζονται να δουν οι άνθρωποι αποτελέσματα. Πολλοί είναι, πάντως, οι χρήστες που επαινούν την τεχνική του δρ. Nye, επισημαίνοντας πως η υιοθέτηση αυτής της άσκησης τους άλλαξε τη στάση σώματος, αλλά και τη ζωή.

@thenyeropractors Fixed your bad posture and neck pain! #howdidigofromthistothis #chiro #chiropractor #chiropractic #health #wellnesstips #wellness #neck #neckpain ♬ This to this – <3

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook