Καλοκαιρινές διακοπές: 5 διασκεδαστικοί τρόποι για να μη χάσει το παιδί την επαφή του με το διάβασμα

καλοκαιρινές-διακοπές-5-διασκεδαστικ-1487497

Παιχνίδια, φίλοι, ατέλειωτες βουτιές στη θάλασσα και καθόλου διάβασμα. Κάπως έτσι σκέφτονται τα παιδιά όλων των ηλικιών τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Και εάν οι διακοπές συνεπάγονται την ανεμελιά και το παιχνίδι, το βιβλίο σίγουρα θα πρέπει να έχει παρόμοιο ρόλο, ως μια εναλλακτική δραστηριότητα στην καθημερινότητά τους.

Πώς θα καταφέρουμε, λοιπόν, οι γνώσεις που κατακτήθηκαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς να μην… εξαφανιστούν από το μυαλουδάκι των παιδιών μας;

Τα παιδιά έχουν δείξει ότι αγαπούν το βιβλίο όταν τους προσφέρεται ως μέσο χαράς και διασκέδασης.

Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε έξυπνους και επιτυχημένους τρόπους για να αγαπήσουν τα παιδιά το διάβασμα, βοηθώντας τα παράλληλα να κρατήσουν «φρέσκα» στο μυαλό τους όσα έμαθαν τη σχολική χρονιά, αλλά και να προετοιμαστούν για τη νέα σχολική τους χρονιά.

Κάντε το διάβασμα παιχνίδι

Ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε το παιδί να ανακαλύψει την απόλαυση της ανάγνωσης είναι να παίξετε μαζί του. Και για αρχή ξεκινήστε με ορθογραφία: εύκολη ή δύσκολη; Μάθημα βαρετό ή ενδιαφέρον; Οποια τάξη και αν πηγαίνει το παιδί σας όσο χρονών και αν είναι μπορείτε να το βοηθήσετε να μάθει πολλές σύνθετες ή παράγωγες λέξεις της ίδιας οικογένειας.

Διαγωνισμός… ιστορίας

Οι γονείς θα πρέπει να ενθαρρύνουν τα παιδιά να γράφουν και να εικονογραφούν τις δικές τους ιστορίες, όπως άλλωστε κάνουν και οι δημιουργοί παιχνιδιών. Για παράδειγμα μπορείτε να τους διαβάστε την αγαπημένη ιστορία της Παλαιάς Διαθήκης, για την Κιβωτό του Νώε με υπέροχη εικονογράφηση, που θα λατρέψουν οι μικροί αναγνώστες.

Μπορείτε παράλληλα να τους παροτρύνετε να ζωγραφίσουν σε ένα μπλοκ ζωγραφικής.

Βραδιές ανάγνωσης και ποίησης

Καθιερώστε βραδιές ανάγνωσης ενθαρρύνοντάς τα να διαβάσουν ή να αφηγηθεί μία από τις αγαπημένες του ιστορίες. Τα περισσότερα παιδιά αγαπούν να είναι το επίκεντρο της προσοχής. Μέσα από αυτά τα βιβλία, τα παιδιά θα ταξιδέψουν στο μαγικό κόσμο του παραμυθιού και της ποίησης, θα ακονίσουν το μυαλό τους και θα αναπτύξουν τη λογική σκέψη, την παρατηρητικότητα, την ικανότητα συγκέντρωσης και όχι μόνο, λύνοντας σπαζοκεφαλιές, γρίφους και κάθε λογής πνευματικά παιχνίδια, ενώ θα επαναλάβουν γνώσεις που απέκτησαν στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Πίνακες ζωγραφικής

Μετά την επιστροφή σας από τη θάλασσα ή το βουνό ζητήστε του να σας φτιάξει ένα πίνακα ζωγραφικής. Μετατρέψτε τους σε λιλιπούτειους Πικάσο δίνοντας τους μαρκαδόρους, λαδοπαστέλ ώστε να δημιουργήσουν… τις δικές τους εικόνες που είδαν στη ημερήσια εξόρμηση σας.

Δημιουργία και ευρηματικότητα

Φτιάξτε τους δικούς σας σελιδοδείκτες. Πάρτε σκληρό χαρτί και κόψτε μακρόστενες λωρίδες. Αφήστε τη δημιουργία στο παιδί με σχέδια, χρώματα και κολάζ και περάστε μέσα από μία τρυπούλα κορδέλα.

protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook