Καλιφόρνια: Πόλη απαγόρευσε τα μπαλόνια γιατί είναι κίνδυνος για τη θαλάσσια ζωή

καλιφόρνια-πόλη-απαγόρευσε-τα-μπαλόν-1636168

Πλήρη απαγόρευση στα μπαλόνια έθεσε σε ισχύ πόλη στην Καλιφόρνια με το σκεπτικό ότι είναι μεγάλος κίνδυνος για τη θαλάσσια ζωή, αλλά και γιατί καταλήγουν σαν σκουπίδια στην επιφάνεια του ωκεανού.

Η Λαγκούνα Μπιτς, ένας από τους αγαπημένους προορισμούς των σέρφερ, πέρασε το σχετικό διάταγμα την Τρίτη. Από το 2024 θα απαγορεύεται η χρήση μπαλονιών σε δημόσιους χώρους ή σε εκδηλώσεις της πόλης. Τα πρόστιμα μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 500 δολάρια.

Η χρήση των μπαλονιών θα επιτρέπεται από τους πολίτες στις κατοικίες.

Πρόκειται για μια τάση που έχει αρχίσει να εξαπλώνεται στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, αναφέρει ο Guardian. Το 2021 το Μέριλαντ και η Βιρτζίνια απαγόρευσαν τη σκόπιμη απελευθέρωση μπαλονιών, πέρυσι ακολούθησε η Χαβάη ενώ εξετάζουν το μέτρο η Νέα Υόρκη και η Φλόριντα.

Τα μπαλόνια είναι πολλαπλά επικίνδυνα για το περιβάλλον.

Θηλαστικά που ζουν στη θάλασσα, αλλά και οι θαλάσσιες χελώνες, μπορεί να φάνε το λάτεξ, από το οποίο είναι φτιαγμένα. Αν καταπιούν το λάτεξ, τα θαλασσοπούλια κινδυνεύουν περισσότερο από άλλα πλαστικά. Επειδή είναι μαλακό και εύκαμπτο «περνά» στο στομάχι και το πεπτικό σύστημα και να προκαλέσει ακόμη και τον θάνατο.

Δεν υπάρχουν ασφαλή μπαλόνια, λένε οι ειδικοί, ακόμη και τα βιοδιασπώμενα που, λόγω της πλαστικοποίησης, αργούν πολύ να διασπαστούν.

Έπειτα, ο σπάγκος που έχουν τα μπαλόνια, που μπορεί να τυλιχτεί γύρω από το λαιμό και άλλα σημεία του σώματος ή ακόμη και να καταλήξει στα στομάχια των πουλιών.

Προβληματικά είναι και τα μπαλόνια από μάιλαρ (δηλαδή, νάιλον με μεταλλική επικάλυψη) τα οποία δεν διασπώνται και, επειδή είναι γυαλιστερά, προσελκύουν τα ζώα της θάλασσας.

protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook