Καλή σχολική χρονιά… Λείπουν 20.000 εκπαιδευτικοί

καλή-σχολική-χρονιά-λείπουν-20-000-εκπαιδ-1105390

Με πολλά προβλήματα ξεκίνησε η φετινή σχολική χρονιά, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην εξασφάλιση ή όχι των αναγκαίων όρων για την ασφαλή λειτουργιά των σχολείων και στην υγεία των μαθητών.

Τα επίσημα στοιχεία μάλλον είναι ανησυχητικά:

-Το 74% των μαθητών στα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια, έκαναν μάθημα σε τμήματα με περισσότερα από 17 άτομα, που η υπουργός Παιδείας εμφανίζει ως μέσο όρο των μαθητών στην τάξη!

Το 57% των τμημάτων, επίσης, είχαν πάνω από 17 μαθητές! Στην Αττική, μάλιστα, με τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, το 85% των μαθητών κάνει μάθημα σε τμήματα άνω των 17 μαθητών και το 75% των τμημάτων έχει πάνω από 17 μαθητές! Και όλα αυτά, ενώ στην προηγούμενη σχολική χρονιά η επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων έγινε με ανώτατο όριο μαθητών τους 15 μαθητές ανά τάξη και ενώ τότε τα κρούσματα στη χώρα ήταν σχεδόν μηδενικά!

-Τα κενά σε εκπαιδευτικούς ξεπερνούν ίσως τις 25.000! Την προηγούμενη σχολική χρονιά είχαν προσληφθεί γύρω στους 42.000 αναπληρωτές και βοηθητικό προσωπικό. Φέτος έχουν προσληφθεί περί τις 20.000, συγκεκριμένα 21.065 εκπαιδευτικοί και 3.862 ειδικό και βοηθητικό προσωπικό και ενώ έχουν συνταξιοδοτηθεί σε σχέση με πέρυσι περίπου 3.500 εκπαιδευτικοί.

-Σημαντικές είναι οι προσλήψεις και στην καθαριότητα, που φέτος αποτελεί υπ΄αριθμόν ένα παράγοντα για την ασφάλεια

Οι 5.000 εξ αυτών είναι πλήρους απασχόλησης και οι 4.474 μισού ωραρίου. Μόνο θετικό στοιχείο τη μετατροπή περίπου του 30% των συμβάσεων από μερικής σε πλήρους απασχόλησης, αλλά σε καμία περίπτωση το 6ωρο δεν επαρκεί για την κάλυψη του βασικού πρωινού και πολύ περισσότερο του ολοήμερου προγράμματος.

Θα μπορούσαμε να δώσουμε και άλλα, πρόσθετα, στοιχεία για την κατάσταση στα σχολεία, αλλά περιοριζόμαστε στα βασικά, που δείχνουν πόσο λανθασμένοι είναι οι βερμπαλισμοί της αρμοδίου υπουργού, αλλά και της κυβέρνησης στο σύνολό τη

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook