Καλεντερίδης: Ο κεντρικός στόχος της Τουρκίας είναι να κατοχυρώσει την θέση της ότι τα νησιά δεν δικαιούνται ΑΟΖ

καλεντερίδης-ο-κεντρικός-στόχος-της-τ-1121025

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις επαναλαμβανόμενες τουρκικές NAVTEX μίλησε ο στρατιωτικός αναλυτής, Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Ευτυχίας Πενταράκη και του Γιώργου Κολομπάκη στο Zarpa Radio 89,6.

Οι προηγούμενες αποχωρήσεις του Oruc Reis ήταν προσχηματικές

Η Τουρκία δεν θα κάνει πίσω, θα προσπαθήσει να υλοποιήσει με συνέπεια για τις δικές της θέσης το δόγμα της γαλάζιας πατρίδας, και αν η Ελλάδα δεν αντιληφθεί και δεν κάνει την  δική της στρατηγική να το αποτρέψει θα έχει να αντιμετωπίσει στην πορεία τις συνέπειες  εξήγησε ο κ. Καλεντερίδης.

Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί ο ίδιος δήλωσε «Το ότι το Oruc Reis αλωνίζει ανενόχλητο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα είναι αποτέλεσμα των ελληνικών κυβερνήσεων των τελευταίων ετών και δεκαετιών Οι προηγούμενες αποχωρήσεις του Oruc Reis ήταν προσχηματικές, η Τουρκία ήθελε να αποφύγει τις κυρώσεις. Λίγο πριν την Σύνοδο Κορυφής και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο απέσυρε το Oruc Reis για λίγες μέρες και μετά το ξανάφερνε.»

Tι σημαίνει το τουρκολιβυκό μνημόνιο για τα νησιά

Εξηγώντας την σημασία του τουρκολιβυκού μνημονίου ο κ. Καλεντερίδης έκανε λόγο για εθνική καταστροφή ακριβώς μερικά νησιά ζουν από την θάλασσα στην κυριολεξία, στην Κάλυμνο π.χ το 70% της οικονομικής δραστηριότητας προέρχεται από την θάλασσα πέρα από τα 6 μίλια.

Ο κεντρικός στόχος της Τουρκίας είναι να κατοχυρώσει την θέση της ότι τα νησιά δεν δικαιούνται ΑΟΖ

Συγκεκριμένα όσον αφορά την Κρήτη εξήγησε ότι με το τουρκολιβυκό μνημόνιο, δεν αναγνωρίζεται στο νησί, που είναι το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου το δικαίωμα στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Έτσι ο κρητικός ψαράς δεν έχει δικαίωμα να ψαρεύει πέρα από τα 6 μίλια, η Τουρκία το έχει κατοχυρώσει με το μνημόνιο.

Ενώ πρόσθεσε ότι η Τουρκία προσπαθεί τώρα να το κατοχυρώσει και στο Καστελόριζο με τα 6,5 μίλια την ΝΑVTEX που εξέδωσε και θα επιχειρήσει εκεί το  Oruc Reis, και αύριο μεθαύριο αυτό αφού το κατοχυρώσει στην Κρήτη, την Ρόδο, στο Καστελόριζο θα το επιδιώξει και στο υπόλοιπο Αιγαίο, αυτό μας κάνει το χάρτη της Γαλάζιας πατρίδας. Όταν η Ελλάδα δεν προβαίνει σε συγκεκριμένες πράξεις για να αποτρέψει, αυτά τα μηνύματα τα παίρνει και η διεθνής κοινότητα. Η πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα δεν δικαιολογεί μια μεγαλύτερη στήριξη ούτε από την Ε.Ε ούτε από τις ΗΠΑ.

Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα

«Αυτό που έπρεπε να κάνει η Ελλάδα από το Νοέμβριο του 1944 που τέθηκε σε εφαρμογή η συνθήκη για το δίκαιο της θάλασσας ήταν να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια. Αυτό μπορεί να γίνει και τώρα αλλά απαιτείται ένα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών όπου θα αποφασιστεί η εθνική θέση για το ζήτημα αυτό, να λύσουν κάποια από τα προβλήματα στις ένοπλες δυνάμεις, να είμαστε έτοιμοι για όλα και αφού ενημερώσουμε την διεθνή κοινότητα, ΗΠΑ, Ρωσία, Ε.Ε. τότε να επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα και να περιμένουμε την αντίδραση της Τουρκίας.» υπογράμμισε ο κ. Καλεντερίδης

Η Τουρκία δεν θέλει ένα θερμό επεισόδιο.

«Έχουμε στοιχεία ότι η Τουρκία δεν θα κάνει ένα πόλεμο εναντίον της Ελλάδας. Από την στιγμή που Ερντογάν συλαμβάνει τούρκους αξιωματικούς κάθε εβδομάδα σημαίνει ότι δεν τους εμπιστεύεται, ούτε οι τούρκοι αξιωματικοί τον εμπιστεύονται και σε έναν πόλεμο υπάρχουν εκτιμήσεις που λένε ότι αξιωματικοί θα κάτσουν να χάσουν για να χρεωθεί ο Ερντογάν την ήττα και να απαλλαγούν από αυτόν.» δήλωσε ο στρατιωτικός αναλυτής

Τι εμποδίζει την Ελλάδα

Τέλος ο κ. τόνισε ότι «Μια από τις δυσκολίες που έχουμε για να πείσουμε την Ε.Ε. να επιβάλλει κυρώσεις στην Ελλάδα είναι ότι αφήσαμε  απροσδιόριστα τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ένα εμπόδιο στην αποφασιστικότητα της Ελλάδας, είναι η οικονομική της κατάσταση, με ύφεση περίπου στο 10% έχουμε ανάγκη περισσότερο απο ποτέ την εποικοδομητική στάση της Γερμανίας για να μας βοηθήσει η Ε.Ε. να προχωρήσουμε την κρίση. Η Τουρκία θα συνεχίσει το δόγμα της γαλάζιας πατρίδας γιατί αυτό αποτελεί προτεραιότητα της εξωτερικής της πολιτικής. »

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook