Κακοκαιρία Genesis: Σάρωσε Ξάνθη, Λάρισα, Κοζάνη – Nέα μηνύματα από το «112» | Video + Photos

κακοκαιρία-genesis-σάρωσε-ξάνθη-λάρισα-κοζ-1463510

Η κακοκαιρία Genesis σαρώνει τη χώρα και ήδη έδειξε τα «δόντια» της σε πολλές περιοχές της επικράτειας, με τα έντονα καιρικά φαινόμενα να προκαλούν ζημιές σε σπίτια, δρόμους, υποδομές και καλλιέργειες.

Από το πρωί της Παρασκευής, τα έντονα καιρικά φαινόμενα έκαναν την εμφάνισή τους σε βόρειο Ιόνιο και βορειοδυτική ηπειρωτική χώρα. Οι βροχοπτώσεις έχουν τώρα μετατοπιστεί στα δυτικά – νοτιοδυτικά τμήματα της επικράτειας. Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στη δυτική Μακεδονία, την Ξάνθη, τα νησιά του Ιονίου και τη Στερεά Ελλάδα.

Η κακοκαιρία θα συνεχίσει να επηρεάζει σήμερα Παρασκευή (10/6) έως και το βράδυ του Σαββάτου (11/6) τις εξής περιοχές: Κεντρική και ανατολική Μακεδονία, ανατολική Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια, Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και βαθμιαία, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες του Σαββάτου θα επηρεαστεί πρόσκαιρα η Ήπειρος, η δυτική Μακεδονία, η Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής) και η ανατολική Πελοπόννησος.

Ανάλογα με την πορεία των φαινομένων θα σταλεί προειδοποιητικό μήνυμα μέσω του 112.

Πλημμύρισαν αυλές σπιτιών στη Λάρισα

Ζημιές προκλήθηκαν και σε ορισμένες περιοχές του νομού Λάρισας λόγω της κακοκαιρίας και των έντονων καιρικών φαινομένων.

Στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κιλελέρ, ζημιές προκλήθηκαν σε καλλιέργειες λόγω της χαλαζόπτωσης, ενώ η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε ζημιές σε Πλατύκαμπο και Χάλκη.

Την ίδια ώρα στην περιοχή της Νίκαιας Λάρισας, από την ισχυρή βροχόπτωση προκλήθηκαν πλημμύρες σε αυλές σπιτιών και δρόμους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκε η παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για άντληση υδάτων, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που κοινοποίησε το Larissapress.gr.

Χάος σε δρόμους της Ξάνθης

Απότομη ήταν η μεταστροφή του καιρού από τα ξημερώματα της Παρασκευής στην Ξάνθη.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα από το επαρχιακό οδικό δίκτυο Ξάνθης – Σταυρούπολης, όπου τα νερά κατέβαιναν ορμητικά πάνω στο οδόστρωμα, καθιστώντας αδύνατη τη διέλευση των οχημάτων.

Τεράστιος ο όγκος νερού στην Κοζάνη

Στην Κοζάνη, επί ποδός βρίσκονται από χθες Πέμπτη (9/6) η Πυροσβεστική και η Αστυνομία, ενόψει της κακοκαιρίας. «Ο όγκος νερού ήταν δεκαπλάσιος από αυτόν που μπορούσαν να απορροφήσουν τα φρεάτια. Επίσης, από την καταιγίδα παρασύρθηκαν σκουπίδια και χώματα με αποτέλεσμα να βουλώσουν σε αρκετά σημεία οι σχάρες και γι’ αυτό το λόγο πλημμύρισε και η κεντρική πλατεία», ανέφερε ο Γιώργος Δουγαλής, αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Κοζάνης, μιλώντας στο Kozanimedia.gr.

Ακόμα, αρκετές ήταν οι κλήσεις που δέχθηκε από χθες η Πυροσβεστική στην Κοζάνη, τόσο για πλημμυρισμένους δρόμους και υπόγεια όσο και για πτώσεις δέντρων.

Δέντρα έπεσαν πάνω σε αυτοκίνητα στην Ορεστιάδα

Οι έντονες βροχοπτώσεις πλήττουν από χθες βράδυ και το νομό Έβρου, ενώ τα φαινόμενα σε κάποιες περιοχές ήταν ιδιαίτερα έντονα και προκάλεσαν ζημιές.

Στο χωριό Νέα Βύσσα της Ορεστιάδας, από τους ανέμους έσπασαν δέντρα και έπεσαν πάνω σε αυτοκίνητα καταπλακώνοντας τα και προκαλώντας καταστροφές. Κλήθηκε μάλιστα η Πυροσβεστική και, αφού οι Πυροσβέστες έκοψαν τα δέντρα, τα απομάκρυναν από τα αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα να φανεί όλο το μέγεθος της καταστροφής.

Διακοπές ρεύματος στο Αγρίνιο

Η κακοκαιρία έφερε προβλήματα και στην Αιτωλοακαρνανία, όπου λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών ματαιώθηκαν οι εκδηλώσεις της επετείου απελευθέρωσης της πόλης.

Ο όγκος του νερού έχει προκαλέσει προς το παρόν δυσχέρειες στην κίνηση σε κάποιους δρόμους και διακοπές ρεύματος σε σημεία της πόλης με αποτέλεσμα να υπάρξουν και εγκλωβισμοί σε ασανσέρ.

Πλημμύρισαν εμπορικό κατάστημα και περίπτερο στη Λαμία

Από το πέρασμα της κακοκαιρίας δεν γλύτωσε και η Φθιώτιδα. Ενώ στην περιοχή δεν σημειώθηκαν σοβαρά προβλήματα, λόγου του νερού πλημμύρησε ένα κατάστημα με υποδήματα στην οδό Ροζάκη Αγγελή.

Πρόβλημα δημιουργήθηκε τέλος και σε περίπτερο που βρίσκεται στην βόρεια πλευρά της πλατείας Πάρκου στο ύψος της Καραγιαννοπούλου.

«Άνοιξαν» οι ουρανοί στο Βόλο

Με έντονη βροχόπτωση, πτώση κεραυνών και δυνατούς ανέμους ξεκίνησε λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι η επέλαση της κακοκαιρίας Genesis στην πόλη του Βόλου, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία του Magnesianews.gr.

Βγήκε η θάλασσα στην στεριά στην Αμφιλοχία

Η κακοκαιρία χτύπησε και την Αμφιλοχία, όπου η σφοδρή βροχόπτωση είχε ως αποτέλεσμα να ανέβει επικίνδυνα η στάθμη του Αμβρακικού και η θάλασσα να γίνει ένα με τη στεριά το πρωί της Παρασκευής.

Χωρίς ρεύμα η Πάτρα

Χωρίς ρεύμα είναι από τις 10:00 πολλές περιοχές στην Πάτρα. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή έχουν προκαλέσει μικροπροβλήματα. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία εντοπίστηκε βλάβη σε υποσταθμό της ΔΕΗ στην συμβολή της Κωνσταντινουπόλεως με την Σαρανταπόρου.

Επίσης, τις πληγές τους μετρούν και οι αγρότες σε Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία μετά τις επαναλαμβανόμενες και έντονες βροχοπτώσεις που συνοδεύτηκαν με χαλαζοπτώσεις των τελευταίων ημερών.

Συγκεκριμένα, σε απόγνωση βρίσκονται αγρότες των περιοχών Θεσσαλίας και Ημαθίας από τις τελευταίες χαλαζοπτώσεις που έπληξαν τις καλλιέργειες τους. Σφοδρή χαλαζόπτωση σημειώθηκε και στην Κέρκυρα το βράδυ της Πέμπτης.

Πάνω από 100 κλήσεις στην Πυροσβεστική

Συνολικά 112 κλήσεις για κοπές δέντρων, αντλήσεις υδάτων, αφαιρέσεις αντικειμένων και μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία, έχει δεχτεί από τις 07:30 το πρωί το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος σε όλη τη χώρα.

Αναλυτικότερα:

• Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, 29 κλήσεις εκ των οποίων, 5 για κοπές δέντρων, 13 για αντλήσεις υδάτων και 11 για μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία.

• Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, 6 κλήσεις εκ των οποίων, 3 για κοπές δέντρων, 1 για άντληση υδάτων και 2 για αφαιρέσεις αντικειμένων σε Κέρκυρα και Λευκάδα

• Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 3 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων στην Νίκαια.

• Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 52 κλήσεις εκ των οποίων, 13 για κοπές δέντρων σε Έβρο, Ροδόπη, Ξάνθη και Καβάλα, 39 για αντλήσεις υδάτων κυρίως στη Δράμα.

• Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 16 κλήσεις εκ των οποίων, 8 για κοπές δέντρων και 7 για αντλήσεις υδάτων σε Θεσσαλονίκη, Πιερία, Ημαθία και 1 για παροχή βοηθείας.

• Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας 6 κλήσεις εκ των οποίων, 3 για κοπές δέντρων και 3 για αντλήσεις υδάτων σε Πτολεμαΐδα, Δεσκάτη και Σέρβια Κοζάνης.

Οδηγίες από την πολιτική προστασία

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας Genesis:

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook