Καινούργια «ψώνια» 3,5 δισ. από τον… γαλαντόμο Έλληνα πρωθυπουργό

καινούργια-ψώνια-35-δισ-από-τον-γαλα-1447551

Μετά τα 5 δισ. ευρώ που θα κοστίσουν οι φρεγάτες Belharra και τα περίπου 3 δισ. για τα αεροσκάφη Rafale, ο γαλαντόμος Ελληνας πρωθυπουργός θέλει να προσθέσει στον… λογαριασμό και μια μοίρα αεροσκαφών F-35.

Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους, λέει ο λαός μας, και απ’ ό,τι φαίνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να επιβεβαιώσει τη… φιλία με την αμερικανική πολεμική βιομηχανία κάνοντάς της προχθές έναν καλό λογαριασμό που θα αγγίξει τα 3,5 δισ. ευρώ! Γαλαντόμος ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ανέφερε ότι «θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία για την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών F-35».

Ακόμη από την ελληνική πλευρά δεν έχει σταλεί η απαιτούμενη «επιστολή αιτήματος» (Letter of Request -LOR) και ο πρωθυπουργός δεν προσδιόρισε τον αριθμό των σκαφών που θα αγοράσει η χώρα μας (αφού η μοίρα κυμαίνεται από 18 ώς 24 αεροσκάφη), ωστόσο ο πρώην υφυπουργός Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής μίλησε (ΕΡΤ) για τον μέγιστο αριθμό, ενώ τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) κάνουν λόγο για 20 αεροπλάνα.

Με την τιμή του κάθε F-35 αυτή την περίοδο να βρίσκεται περίπου στα 80 εκατ. δολάρια, ενώ κάθε ώρα πτήσης του φτάνει, σύμφωνα με την αμερικανική Π.Α., στα 35.000 δολάρια (όταν των F-16 είναι 15.000), γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι αναφερόμαστε σε ακόμη μία «αγορά του αιώνα». Τα 20 F-35, όπως αναφέρουν πηγές του Πενταγώνου, μαζί με την εκπαίδευση των αεροπόρων που θα γίνει στις ΗΠΑ, θα αγγίξουν τα 3,5 δισ. ευρώ, που θα προστεθούν στον αμυντικό λογαριασμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μαζί με τα 5 δισ. ευρώ των γαλλικών Belharra και τα περίπου 3 δισ. ευρώ των επίσης γαλλικών Rafale.

Τα ανωτέρω, μάλιστα, αναμένεται να συμβούν χωρίς να διαφαίνονται κέρδη για την ελληνική αμυντική βιομηχανία μέσω συμπαραγωγής τμημάτων του αεροσκάφους, αφού αυτή την περίοδο η ΕΑΒ δεν έχει τις δυνατότητες για κάτι τέτοιο και μέχρι πρόσφατα η Lockheed Martin δεν είχε εκφράσει επίσημα ενδιαφέρον για επενδύσεις. Ελπίδες για αυτό προέκυψαν από την ίδια ομιλία του πρωθυπουργού, όπου ανέφερε ότι η εταιρεία εκδήλωσε το ενδιαφέρον της την Παρασκευή. Παρ’ όλα αυτά το τοπίο σχετικά με τη συμπαραγωγή συνεχίζει να παραμένει θολό, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται τη Δευτέρα 23 Μαΐου η άφιξη αντιπροσωπείας του αμερικανικού Πενταγώνου στο Αρχηγείο της Π.Α. και στο υπουργείο Αμυνας προκειμένου να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία, οι τιμές και οι διαθεσιμότητες των F-35 από πλευράς εταιρείας.

Τα πρώτα αεροσκάφη, πάντως, εφόσον «κλειστεί» σύντομα η συμφωνία, δεν αναμένεται να έρθουν στην Ελλάδα πριν από το 2027, με πιθανότερες χρονολογίες παράδοσης το 2028 ή και 2029. Παράλληλα, θα πρέπει να ξεκινήσουν και οι απαραίτητες εργασίες από την ελληνική πλευρά για να δημιουργηθούν οι υποδομές που θα φιλοξενήσουν τα F-35, με πλέον πιθανότερη μονάδα υποδοχής την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα, όπου το διάστημα 11-23 Ιουλίου θα σταθμεύουν αμερικανικά F-35.

Σύμφωνα πάντως με στελέχη της Π.Α., τα συγκεκριμένα αεροπλάνα, που είναι τα μοναδικά «λειτουργικά» της 5ης γενιάς, θα αποτελέσουν σημαντικό στοιχείο που θα αλλάξει την ισορροπία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο αφού ενσωματώνουν σημαντικές τεχνολογίες (Stealth, Networked Warfare, Sensor Fusion) που τα καθιστούν υπέρτερο όπλο έναντι των υπόλοιπων μαχητικών και έχουν συνδεσιμότητα με τα 4,5ης γενιάς Rafale και F-16 Viber που θα αρχίσουμε να παραλαμβάνουμε τους επόμενους μήνες.

efsyn.gr 

2 thoughts on “Καινούργια «ψώνια» 3,5 δισ. από τον… γαλαντόμο Έλληνα πρωθυπουργό

  1. ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΛΥΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟ ΤΑΞΕΙΔΙ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ.

    1. ΒΕΒΑΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΛΥΘΗΚΑΝ…ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΟΣΑ ΟΜΩΣ ΘΑ ΜΑΣ ΕΛΥΝΕ ΑΝ ΠΗΓΑΙΝΕ Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΠΡΟΕΔΡΑΡΑ ΜΑΣ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΧΑΘΕΙ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΜΕ ΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΤΥΠΟΥ Α ΝΤΖΟΥΝΙΟΡ ΠΟΥ ΜΙΛΑ Ο ΕΘΝΟΣΩΤΗΡΑΣ .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook