Καίγεται η χώρα… – Ποια είναι η εικόνα των πύρινων μετώπων σε Δαδιά, Λέσβο και Κρέστενα

καίγεται-η-χώρα-ποια-είναι-η-εικόνα-1493216
Φωτογραφία αρχείου

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η χώρα, με τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς να είναι πολύ υψηλός για τη Δευτέρα και τη φωτιά στη Δαδιά Έβρου να μαίνεται για ακόμη ένα 24ωρο. Βελτιωμένη είναι η εικόνα στη Λέσβο, ενώ ελεγχόμενη είναι η κατάσταση στα Κρέστενα Ηλείας.

Αυτή την ώρα στο πύρινο μέτωπο στη Δαδιά φυσά βόρειος άνεμος, ενώ οι φλόγες εξακολουθούν να καίνε στο νοτιοδυτικό τμήμα προς Λευκίμμη.

Το δασαρχείο Σουφλίου με επικεφαλής τη Δασάρχη και τους υλοτόμους διαπλάτυναν με τα αλυσοπρίονα μονοπάτι – στενό δρόμο για τρακτέρ, προς το Πυροφυλακείο για να λειτουργήσει ως αντιπυρική. Στο σημείο επιχειρούν ελικόπτερα, ενώ στην περιοχή αυτή δεν έβρεξε καθόλου.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, που παραμένει για δεύτερη μέρα στην περιοχή μαζί με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειο Παπαγεωργίου και επιτελικά στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, επισήμανε ότι έγινε εκ νέου αξιολόγηση της κατάστασης και ελήφθησαν αποφάσεις που αφορούν κυρίως στο νοτιοδυτικό μέτωπο, όπου εκεί θα επιχειρήσουν νέες επίγειες δυνάμεις που θα προσπαθήσουν να «κλείσουν» τις εστίες.

«Αυτή λοιπόν τη στιγμή, η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι πολύ μεγάλη και στόχος είναι να οριοθετηθεί η περιοχή του νοτιοδυτικού μετώπου», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης ενώ προσέθεσε ότι σήμερα το πρωί υπήρξε εκ νέου αξιολόγηση της κατάστασης από το Πυροσβεστικό Σώμα, με τους επιτελείς που ήρθαν από την Αθήνα, μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Αστυνομία, την Περιφέρεια και τον Δήμαρχο της περιοχής.

Ο υπουργός έκανε λόγο για μία δύσκολη βραδιά με αναζωπυρώσεις στην πυρκαγιά στη Δαδιά και υπογράμμισε: «Έγινε μεγάλη προσπάθεια από όλους. Με σωστό συντονισμό, πραγματοποιήθηκαν προληπτικές οργανωμένες απομακρύνσεις πολιτών, κυρίως ατόμων από ευπαθείς ομάδες με αναπνευστικά προβλήματα. Η μετακίνηση έγινε πολύ σωστά και οι κάτοικοι βρίσκονται ήδη σε ξενοδοχεία» ενώ κατέστησε σαφές ότι πρόκειται για μία δύσκολη μάχη».

«Είναι μια μάχη για να διασφαλίσουμε την προοπτική αυτού του εξαιρετικού οικοσυστήματος. Μετά τη δύσκολη αυτή μάχη, θα πρέπει οι ειδικοί να εξετάσουν το ζήτημα της αποκατάστασης των προβλημάτων που δημιούργησε η φωτιά. Κυρίως να σκεφτούμε την ανθεκτικότητα αυτού του οικοσυστήματος για το μέλλον», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συμβάλλουν, καθώς ο συντονισμός και χθες το βράδυ πήγε καλά. Θερμές ευχαριστίες σε όλα τα στελέχη από τις Ένοπλες Δυνάμεις και την αστυνομία, στον περιφερειάρχη και τους αντιπεριφερειάρχες, τον δήμαρχο, τους εθελοντές και τους πυροσβέστες μας που κατέβαλαν και συνεχίζουν να καταβάλλουν ηρωική προσπάθεια, υπεράνθρωπη προσπάθεια, για να σώσουν το δάσος, για να διασφαλίσουν χθες το βράδυ ότι δεν θα έμπαινε η φωτιά στο χωριό.

Το πετύχαμε με υπεράνθρωπες προσπάθειες. Χρειάζονται, λοιπόν, αναγνώριση οι πυροσβέστες μας. Από όλους μας, γιατί δίνουν μια τιτάνια μάχη σε μία πολύ δύσκολη περιοχή, με δύσκολο ανάγλυφο και με πολύ μεγάλη ποσότητα καύσιμης ύλης που οδηγεί σε αναζωπυρώσεις», κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.

Η κατάσταση στη Λέσβο

Βελτιωμένη είναι η εικόνα από την πυρκαγιά στη Λέσβο, ενώ συνεχίζονται οι ρίψεις από αέρος.

Η Διεύθυνση Δασών Λέσβου άνοιξε δρόμο με μηχανήματα της περιφέρειας στο βόρειο τμήμα. Επίσης στο όριο της περιοχής NATURA έβαλε τον στρατό να κάνει έναν υφιστάμενο δρόμο ζώνη.

Οι εργασίες γίνονται στη βορειοανατολικη πλευρά του μετώπου, ενώ επί τόπου επιχειρούν 2 CANADAIR και ένα ελικόπτερο Mi8 που έχουν πάρει εντολή να απογειωθούν ένα ΕΠ Mi8 και 3 Τρακτορες. Πηγαίνει καλά η φωτιά.

Αναφορικά με τις πυροσβεστικής δυνάμεις που επιχειρούν στο Καστρί της Π.Ε. Λέσβου, πρόκειται για 83 πυροσβέστες, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 21 οχήματα. Επίσης, επιχειρούν από αέρος 6 Α/Φ και 2 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ, καθώς και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Το μέτωπο στα Κρέστενα

Ελεγχόμενη είναι η κατάσταση στα Κρέστενα Ηλείας, με τον αέρα να έχει πέσει, κάτι που διευκολύνει το έργο της κατάσβεσης. Τα μέτωπα είναι μικρά και περιορισμένα.

«Πολύ καλύτερη είναι η εικόνα που παρουσιάζει η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες στην περιοχή, Μακρίσια, του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων» δήλωσε, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, μεταφέροντας την ενημέρωση που έχει από την πυροσβεστική.

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, «δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο αυτήν την στιγμή», επισημαίνοντας ταυτόχρονα, ότι «σε δύο σημεία και συγκεκριμένα στις περιοχές Σκιλλουντία και Γρύλος επιχειρούν πεζοπόρα τμήματα και μηχανήματα έργου της περιφέρειας, ώστε να αποκλειστεί ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων».

Επίσης, όπως είπε, «οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δεν είναι ισχυροί και όπως έχω ενημερωθεί, πνέουν από δυτικές διευθύνσεις με ένταση περίπου στα τέσσερα μποφόρ».

Πάντως, στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνται από περίπου 160 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και περισσότερα από 60 οχήματα, καθώς και οκτώ αεροπλάνα και ελικόπτερα, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά και να αντιμετωπίσουν τις όποιες αναζωπυρώσεις μπορεί να σημειώνονται.

protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook