Και στα Χανιά παράγει έρευνα το ΙΤΕ – 40 χρόνια στην υπηρεσία της επιστήμης και της κοινωνίας | Photos

και-στα-χανιά-παράγει-έρευνα-το-ιτε-40-χ-1771063

Εκδήλωση για την επέτειο 40 ετών λειτουργίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας διοργάνωσε στο θέατρο Βλησίδη στα Χανιά το Ινστιτούτο Γεωενέργειας, που αποτελεί μέρος του ΙΤΕ. Το ίδρυμα ξεκίνησε το 1983 και σήμερα πλέον αποτελεί τον μεγαλύτερο ερευνητικό οργανισμό στη χώρα, δήλωσε ο πρόεδρός του, Νεκτάριος Ταβερναράκης:

«Το μεγαλύτερο επίτευγμα είναι ότι το ΙΤΕ κατόρθωσε από ένα μικρό ίδρυμα στο Ηράκλειο, να γίνει το μεγαλύτερο ερευνητικό ίδρυμα της χώρας από άποψης ποιότητας δουλειάς και μεγεθών. Με ινστιτούτα σε σειρά πόλεων και πρόσφατα ιδρύσαμε άλλα τέσσερα. Έχουμε πάνω από 2000 εργαζόμενους, έχουμε δέκα ινστιτούτα, μεταξύ αυτών και στα Χανιά.

Αυτό που θέλω στα επόμενα χρόνια έιναι να εδραιωθούν και να μας κάνουν γνωστούς διεθνώς και σε τεχνολογίες που είναι κρίσιμες για την ΕΕ όπως η ενεργειακή μετάβαση. Στα Χανιά έχουμε το ινστιτούτο Γεωενέργειας που ερευνά τεχνολογίες πράσινης ενέργειας και μέσα από τη συνειδφορά του πιστεύω ότι θα έχουμε στη χώρα μας καλύτερη πορεία προς την ενεργειακή μετάβαση». Η ενεργειακή μετάβαση ήταν το θέμα της εκδήλωσης, με την Δρ. Όλγα Καββαδία, επιστημονική διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίου και Ενεργειακής Καινοτομίας να αναφέρει:

«Για να υπάρξει ενεργειακή μετάβαση απαιτείται αληθινή ενεργειακή πολιτική που θα αποφασίζεται σε κρατικό επίπεδο και από πίσω θα στηρίζουν οι υπόλοιποι. Οι ενεργειακές πολιτικές κοστίζουν και χρειάζεται συμμετοχή από τους καταναλωτές, τις βιομηχανίες και την έρευνα.

Ενεργειακή μετάβαση είναι η οικονομία ενέργειας, η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και η απαλλαγή από εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της παραγωγής ενέργειας από μη ανανεώσιμες πηγές. Υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει και πρέπει να θυμόμαστε ότι σε 30 με 40 χρόνια θα είμαστε ακόμα περισσότεροι σε αυτόν τον πλανήτη και θα χρειαζόμαστε περισσότερη ενέργεια και καινούριες λύσεις».

Ο κ. Ταβερναράκης εξέφρασε ακόμα την άποψη πως θα πρέπει η πολιτεία να στηρίξει περισσότερο το ίδρυμα:

«Η πολιτεία λαμβάνει υπόψιν το ΙΤΕ αλλά αυτό που θέλουμε να δούμε είναι περαιτέρω ενίσχυση της έρευνας. Δεν είναι στο επίπεδο που θέλουμε. Και η έρευνα είναι επένδυση, δεν είναι δαπάνη. Είναι επένδυση για το μέλλον της χώρας και των νέων επιστημόνων που δεν θα χρειαστεί έτσι να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό και να μη χάσουμε έτσι πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό.»

Πέραν των ομιλιών, στον χώρο υπήρχε έκθεση φωτογραφίας για την ενεργειακή μετάβαση, ενώ ακολούθησε κοντσέρτο για πιάνο.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook