Johnson & Johnson: Ολοταχώς για δεύτερη δόση του εμβολίου – Πότε πρέπει να γίνει

johnson-johnson-ολοταχώς-για-δεύτερη-δόση-του-εμβ-1206245

Ανατροπή για το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson έρχεται σύντομα, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που προέκυψαν, καθώς οι έρευνες συνεχίζονται.

Συγκεκριμένα, η Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ότι σε λίγο καιρό θα έρθει σύσταση, ώστε να χορηγηθεί και δεύτερη δόση από το μονοδοσικό εμβόλιο με την ανοσία να φέρεται ότι αγγίζει το 90%

«Βρισκόμαστε σε αναμονή για έγκριση από FDA και CDC, η εισήγηση είναι θετική», είπε χαρακτηριστικά.

Πιο αναλυτικά, είπε ότι ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) γνωμοδότησε θετικά για δεύτερη δόση μετά την πάροδο δύο μηνών από την πρώτη δόση του εμβολίου Johnson and Johnson για τα άτομα άνω των 18 ετών. Όπως εξήγησε η κυρία Θεοδωρίδου, το μονοδοσικό αρχικά εμβόλιο της Johnson and Johnson είχε χαμηλότερη αποτελεσματικότητα από τα mRNA εμβόλια η οποία έφθανε το 70%. Με τη χορήγηση και δεύτερης δόσης από το ίδιο εμβόλιο η αποτελεσματικότητά του αγγίζει το 90%, τόνισε και είπε ότι βρισκόμαστε εν αναμονή έγκρισης κι από τους υπόλοιπους οργανισμούς.

Παράλληλα, συμπλήρωσε, πως η μία δόση με αυτό το εμβόλιο είχε κριθεί από την αρχή ανεπαρκής από πολλούς ανοσολόγους που υποστήριζαν ότι θα χρειαζόταν κι επαναληπτικός εμβολιασμός με το ίδιο εμβόλιο. «Η δεύτερη δόση στο Johnson and Johnson θα έχει τον χαρακτήρα της τρίτης δόσης που γίνεται για τα mRNA εμβόλια», κατέληξε η κυρία Θεοδωρίδου.

Σημειώνεται, ότι στις 15/10 μια επιτροπή Αμερικανών ειδικών συμφώνησε ομόφωνα να συστήσει τη χορήγηση και δεύτερης δόσης του εμβολίου της Johnson & Johnson.

Τα μέλη της επιτροπής, που συνεδρίασαν κατόπιν αιτήματος της υπηρεσίας τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), συμφώνησαν ότι οι αποδείξεις όσον αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι επαρκείς ώστε να συστήσουν τη χορήγηση δεύτερης δόσης, όπως υποστήριζε εξάλλου και η φαρμακοβιομηχανία.

Ορισμένοι από αυτούς τους ανεξάρτητους ειδικούς άφησαν να εννοηθεί ότι μολονότι η J&J ζήτησε να εγκριθεί η χορήγηση μιας «αναμνηστικής δόσης», η δόση αυτή θα έπρεπε να θεωρηθεί «συμπληρωματική», με στόχο να επιτευχθεί ένας πληρέστερος εμβολιασμός. «Πιστεύω ειλικρινά ότι επρόκειτο ανέκαθεν για ένα εμβόλιο δύο δόσεων. Είναι περίπλοκο να το συστήσω ως μονοδοσικό», είπε χαρακτηριστικά ο Πολ Όφιτ, ειδικός στην ανοσοποίηση στο παιδιατρικό νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας.

Στη μελέτη της, που διεξήχθη στις ΗΠΑ, η J&J αναφέρει ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της απέναντι στη συμπτωματική μορφή της Covid-19 αυξήθηκε από το 70% στο 94% μετά τη χορήγηση δεύτερης δόσης δύο μήνες μετά την πρώτη, ποσοστά που είναι παρόμοια με εκείνα των εμβολίων που χρησιμοποιούν την τεχνολογία του αγγελιοφόρου RNA (Pfizer, Moderna).

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook