Jiri Barta: Ένας από τους κορυφαίους τσελίστες της εποχής μας έρχεται στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων

jiri-barta-ένας-από-τους-κορυφαίους-τσελίστες-921272

Δεν είναι συχνό να επισκέπτονται την Ελλάδα και μάλιστα εκτός των δύο Μεγάρων Μουσικής σολίστες τέτοιου βεληνεκούς όπως ο Jiri Barta που έχει ηχογραφήσει και ερμηνεύσει επανειλημμένως τα κοντσέρτα του Σοστακόβιτς με τον ίδιο τον Μαξίμ Σοστακόβιτς έχει ηχογραφήσει όλες τις σουίτες του J.S.Bach για την Supraphon με πρόσφατα βραβευμένη την κινηματογραφική τους εκδοχή με Prix Circom στην Ιρλανδία και δρέπει δάφνες σε κάθε του εμφάνιση τα τελευταία 30 χρόνια όπου στη χώρα του θεωρείται ένας από τους πλέον εξαγώγιμους πολιτιστικούς θησαυρούς.

Πρόσφατα επίσης βραβεύτηκε με Grammophon Award για την ηχογράφησή του με την Deutche Grammophon και έχει λάβει διθυράμβους για τους τρεις δίσκους με την Hyperion.

Η πολυετής καριέρα του περιλαμβάνει συνεργασίες με ορχήστρες όπως οι Czech Philharmonic Orchestra, Berlin Symphony, Prague Philharmonia, London Symphony Orchestra, Royal Philharmonic London, Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, Scottish Royal Philharmonic Orchestra Glasgow, Istanbul State Symphony Orchestra και μυθικούς μαέστρους όπως οι Charles Dutoit, Gianandrea Noseda,Gennadi Rozhdestvenski, Jiri Belohlavek.

Η αφορμή για αυτό το γεγονός που θα λάβει χώρα στα Χανιά είναι μια ευτυχής συγκυρία της εκ νέου σύμπραξης με την εδώ και πολλά χρόνια συνεργάτιδά του διακεκριμένη πιανίστα και καθηγήτρια Α΄ του Ωδείου Αθηνών, Τζένια Μανουσάκη με καταγωγή από τα Χανιά, με την οποία στο παρελθόν έχουν εμφανιστεί στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και σε πλήθος σημαντικών Φεστιβάλ.

Το κοινό της Κρήτης θα έχει την ευκαιρία να τους απολαύσει σε μια από τις τέσσερις συνολικά συναυλίες τους σε διάφορα φεστιβάλ της Ελλάδας στο τέλος Σεπτεμβρίου και συγκεκριμένα στην αίθουσα συναυλιών του Βενιζέλειου Ωδείου Χανίων την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου στις 8.30 μμ.

Στη σημαντικότητα της συναυλίας συντελεί και αυτό καθαυτό το πρόγραμμα που αποτελεί την κορωνίδα του μουσικού ρεπερτορίου για τσέλο και πιάνο. Η σονάτα του Sergei Rachmaninoff την οποία ο Jiri Barta πρωτοηχογράφησε το 1994 και αριθμεί πάνω από 120.000 διαδικτυακές επισκέψεις, αποτελεί μια καθοριστική μουσική πρόκληση και για τα δύο όργανα αλλά ειδικά για το πιάνο για του οποίου το ρεπερτόριο θα μπορούσε να πει κανείς ότι αποτελεί ουσιαστικά ένα ακόμη κοντσέρτο!

Ακολουθεί το μεγαλειώδες «Grand Tango» του Astor Piazzolla που αν και πολύ αγαπητό και οικείο προς το ευρύ κοινό περιέχει συνεχείς ακροβατικές δυσκολίες αντίστοιχες με τις πολύπλοκες χορευτικές φιγούρες του σύγχρονου Τάνγκο.

Συμπληρώνουν το πρόγραμμα δύο εμβληματικές για τους απανταχού μουσικόφιλους συνθέσεις του είδους, όπως τα «Φανταστικά Κομμάτια» του Robert Schumann και η πασίγνωστη ερωτική «Ελεγεία» του Gabriel Faure.

Εν αναμονή της σημαντικής αυτής εμφάνισης πρέπει να αναφερθεί ότι ο Jiri Barta που είναι επίσης αποδέκτης του διεθνούς βραβείου «Rostropovich – Hammer Award» και πλέον ένας σύγχρονος σταρ στη χώρα του, διευθύνει εδώ και χρόνια το δικό του διεθνούς κύρους φεστιβάλ μουσικής δωματίου και φέτος είναι η πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια που κάποιος ελληνικός θεσμός κατάφερε να τον ξανακαλέσει.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook