Ήττα της Τερέζα Μέι στο βρετανικό κοινοβούλιο για το Brexit

ήττα-της-τερέζα-μέι-στο-βρετανικό-κοιν-778386

Hττα υπέστη στη Βουλή των Κοινοτήτων η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, ενόψει της κρίσιμης συζήτησης για το Brexit που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα και θεωρείται καθοριστικής σημασίας για το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου. Tην ίδια ώρα το βορειοιρλανδικό DUP που στηρίζει την κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα καταψηφίσει το σχέδιο της Μέι.

Στην πρώτη ψηφοφορία, που αφορούσε το κατά πόσο η κυβέρνηση επέδειξε «περιφρόνηση απέναντι στο κοινοβούλιο», αρνούμενη να δημοσιοποιήσει το πλήρες κείμενο της νομικής συνδρομής που έλαβε η Downing Street από τον Γενικό Εισαγγελέα για το περιεχόμενο της συμφωνίας αποχώρησης, οι αντίπαλοι της πρωθυπουργού επικράτησαν με ψήφους 311 έναντι 293.

Εκτός από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατά της Μέι ψήφισε και το βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP, που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας.

«Η σημερινή ψηφοφορία είναι ντροπή για την κυβέρνηση. Είναι τεράστιας συνταγματικής και πολιτικής σημασίας. Ουδέποτε στο παρελθόν η Βουλή των Κοινοτήτων δεν είχε κρίνει τους υπουργούς ένοχους για περιφρόνηση», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος, Κιρ Στάρμερ, μετά την ψηφοφορία.

Αμέσως μετά, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο την Τετάρτη.

Στη συνέχεια, η κυβέρνηση Μέι έχασε και δεύτερη ψηφοφορία που αφορούσε τροπολογία με την οποία θα αναγκαζόταν να παραχωρήσει διευρυμένες εξουσίες στο κοινοβούλιο στη διαδικασία του Brexit, εφόσον η συμφωνία στην οποία έχει καταλήξει το Λονδίνο με τις Βρυξέλλες απορριφθεί από τους βουλευτές. Η πρόταση της απορρίφθηκε με ψήφους 321 έναντι 299.

Μετά την εξέλιξη αυτή αναλυτές σχολιάζουν ότι η πρωθυπουργός δεν μπορεί πλέον να επικαλείται το επιχείρημα πως αν η πρόταση της για το Brexit δεν γίνει δεκτή, η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ «άτακτα», δηλαδή χωρίς καμία συμφωνία.

O ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι η συμφωνία για το Brexit που ζητά η Τερέζα Μέι να εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων ισοδυναμεί με άλμα στο κενό και πως η πρωθυπουργός της Βρετανίας θα πρέπει να επιδιώξει μια καλύτερη συμφωνία ή να παραιτηθεί.

«Εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε με τι θα μοιάζει η µακροπρόθεσµη σχέση μας με την Ευρώπη και για αυτό το λόγο τόσοι πολλοί βουλευτές σε όλο το κοινοβούλιο είναι απρόθυμοι να ψηφίσουν ένα Brexit στα τυφλά και να κάνουν ένα άλμα στο κενό με το μέλλον της Βρετανίας», τόνισε ο Κόρμπιν.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε την ελπίδα να καταψηφιστεί η συμφωνία για το Brexit. Ο Τζόνσον χαρακτήρισε τη συμφωνία «εθνική ταπείνωση» και «περίγελο της απόφασης για αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook