Ιταλία: Θύματα της φτώχειας τα παιδιά – Σε κατάσταση ένδειας το 10% του πληθυσμού

H ετήσια έκθεση της καθολικής εθελοντικής οργάνωσης Caritas, η οποία παρουσιάστηκε σήμερα στην Ρώμη, επιβεβαιώνει ότι η φτώχεια στην Ιταλία το 2021 παρέμεινε σε επίπεδα ρεκόρ, όπως συνέβη από το ξέσπασμα της πανδημίας κορονοϊού και έπειτα.

«Οι οικογένειες σε κατάσταση ένδειας είναι 1.960.000, τις οποίες συνθέτουν 5.571.000 κάτοικοι της χώρας. Πρόκειται, δηλαδή, για το 9.4% του πληθυσμού της. Στην Κάτω Ιταλία το ποσοστό αυτό αγγίζει το 10%, ενώ στην βορειοδυτική Ιταλία δεν ξεπερνά το 6,7%.

Σε κατάσταση φτώχειας ζει το 14,2% των ανηλίκων, το 11,4% των νέων ηλικίας από 18 μέχρι 34 ετών, και το 11,1% των πολιτών 35 με 64 ετών. Σε ό,τι αφορά τους πολίτες άνω των 65 χρόνων, το ποσοστό που βρίσκεται σε συνθήκες ένδειας είναι 5,3%.

Πέρυσι η φτώχεια παρουσίασε αύξηση κυρίως σε οικογένειες με τουλάχιστον τέσσερα μέλη, σε εκείνες με μόνο ένα άτομο που παράγει εισόδημα, σε ανήλικα 4 με 6 ετών και σε οικογένειες μεταναστών.

Ο πρόεδρος της Συνέλευσης Καθολικών Επισκόπων Ιταλίας, καρδινάλιος Ματέο Τζούπι, τέλος, τόνισε σήμερα ότι το «κοινωνικό εισόδημα» υπέρ φτωχών και ανέργων πρέπει οπωσδήποτε να διατηρηθεί και πρόσθεσε ότι, μέχρι τώρα, καταβλήθηκε σε 4,4 κατοίκους της χώρας, δηλαδή λιγότερο από το 50% των πολιτών που βρίσκονται σε κατάσταση απόλυτης ένδειας. «Η αρωγή αυτή μπορεί να βελτιωθεί, αλλά πρέπει σίγουρα να διατηρηθεί, σε μια περίοδο κατά την οποία η φτώχεια γίνεται ακόμη πιο σκληρή», τόνισε ο Καρδινάλιος Τζούπι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ