Ιταλία: Νέες εκκενώσεις κατοικιών – Εισαγγελική έρευνα για τους θανάτους από τις πλημμύρες

ιταλία-νέες-εκκενώσεις-κατοικιών-ει-1695477

Τις πληγές του μετρούν οι κάτοικοι της περιοχής Εμίλια Ρομάνια της Ιταλίας, μετά το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή το τελευταίο τριήμερο.

Όπως έγινε γνωστό, εισαγγελική έρευνα για τους νεκρούς από τις πλημμύρες στη Ραβένα, που ανέρχονται σε 14, ξεκίνησαν οι αρμόδιες αρχές την Παρασκευή 19/5.

Σκοπός είναι η εξακρίβωση των ακριβών αιτιών του θανάτου ηλικιωμένων κατοίκων της περιοχής, που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πλημμυρών.

Χαρακτηριστικά, για την περίπτωση ενός 75χρονου άνδρα, οι περίοικοι δήλωσαν ότι ζήτησαν να του παρασχεθεί άμεση βοήθεια ώστε να απεγκλωβιστεί, όμως οι αρμόδιες αρχές κινητοποιήθηκαν με καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να πεθάνει.

 

Σχεδόν κάθε ποτάμι μεταξύ της βορειοανατολικής ακτής στο Ρίμινι και της πόλης της Μπολόνια, 115 χιλιόμετρα μακριά, έχει πλημμυρίσει, ενώ έγιναν περίπου 280 κατολισθήσεις και διατάχθηκαν περισσότερες εκκενώσεις κατά τη διάρκεια της προχθεσινής νύχτας.

Το Grand Prix της Φόρμουλα 1 στην περιοχή, που είχε προγραμματιστεί για αυτό το Σαββατοκύριακο στην πίστα της Ίμολα, ακυρώθηκε λόγω του κινδύνου υπερχείλισης του κοντινού ποταμού Σαντέρνο.

Την ίδια ώρα, οι πλημμυροπαθείς, οργισμένοι, καταγγέλλουν την παντελή έλλειψη αντιπλημμυρικών μέτρων, σε μία περιοχή μάλιστα που θεωρείται από τις «πλούσιες» της Ιταλίας.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Νέλο Μουσουμέτσι, απέδωσε την ευθύνη στην κλιματική αλλαγή και στα ακραία καιρικά φαινόμενα, λέγοντας ότι σε 36 ώρες έπεσαν 20 εκατοστά βροχής και σε ορισμένες περιοχές έως και 50 εκατοστά.

Παραδέχθηκε ωστόσο, ότι εδώ και 40 χρόνια δεν έχουν κατασκευαστεί τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα που θα μπορούσαν να δώσουν λύσεις.

Νέες εκκενώσεις στη Ραβέννα

Ακόμα περισσότερες εκκενώσεις κατοικιών έγιναν στη Ραβέννα, αυτή τη φορά στην κατοικημένη περιοχή Serraglio, συμπεριλαμβανομένης της via Canalazzo, περιοχή στο κέντρο της πόλης με διάσπαρτα σπίτια.

Ο δήμος διανέμει επίσης τον χάρτη με την οριοθέτηση της περιοχής που πρόκειται να εκκενωθεί, υπενθυμίζοντας ότι όσοι δεν έχουν πρόσβαση σε καταφύγιο μπορούν να πάνε στο σημείο υποδοχής στην Palacosta στην πλατεία Caduti sul lavoro 13. Για όσους δεν μπορούν να μετακινηθούν μόνοι, διατίθεται λεωφορείο στο Cinemacity.

Πλημμύρες σε 43 δήμους

Η Περιφέρεια ανακοίνωσε τον μέχρι σήμερα προϋπολογισμό των πλημμυρισμένων Δήμων. Ειδικότερα, καταγράφονται 58 πλημμύρες σε 43 δήμους:

  • 15 δήμοι στην περιοχή της Μπολόνια : Bologna, Budrio, Molinella, Medicina, Castel San Pietro, Imola, Mordano, Castel Guelfo, Castel del Rio, Fontanelice, Castenaso, Ozzano dell’Emilia, Pianoro, San Lazzaro di Savena, Sala Bolognese.
  • 14 δήμοι στην περιοχή της Ραβέννα : Brisighella, Conselice, Lugo, Massalombarda, Sant’Agata sul Santerno, Cotignola, Solarolo, Faenza, Castel Bolognese, Riolo Terme, Bagnacavallo, Russi, Cervia και Ravenna.
  • 12 δήμοι στην περιοχή Forlì-Cesena : Forlì, Cesena, Cervia, Cesenatico, Gatteo Mare, Gambettola, Savignano sul Rubicone, Mercato Saraceno, Castrocaro Terme και Terra del Sole, Gambettola, Meldola, Bertinoro.
  • 2 δήμοι στην περιοχή του Ρίμινι : Riccione και Santarcangelo di Romagna.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook