Ιστορικών διαστάσεων ο τυφώνας Ίαν – «Χτυπά» με 250 χλμ τη Φλόριντα

ιστορικών-διαστάσεων-ο-τυφώνας-ίαν-1534491

Πρόκειται για έναν ιστορικών διαστάσεων τυφώνα για τα δεδομένα της Φλόριντα! Σαρώνει τη νοτιοδυτική ακτή της πολιτείας των ΗΠΑ και η Τάμπα μοιάζει με πόλη – φάντασμα.

Ο τυφώνας Ίαν έχει αναβαθμιστεί σε «κατηγορία 5», την υψηλότερη που υπάρχει, οι δρόμοι της πόλης Τάμπα έχουν αδειάσει εντελώς, ενώ οι άνεμοι έχουν ήδη ενισχυθεί και κινούνται περίπου με 250 χλμ την ώρα.

Αρκετές επιχειρήσεις στη Φλόριντα έχουν κλείσει και οι αξιωματούχοι διέταξαν 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους να απομακρυνθούν.

Οι τοπικές αρχές και οι πολίτες έλαβαν όποια μέτρα προστασίας είναι δυνατό για να περιορίσουν την καταστροφή από την ορμή του τυφώνα.

Live εικόνα από τον τυφώνα Ίαν στη Φλόριντα:

Τοποθετήθηκαν αυτοσχέδια αντιπλημμυρικά φράγματα γύρω από το γενικό νοσοκομείο της Τάμπα και παράλληλα οι καταστηματάρχες σφράγιασαν με ξύλινες πλάκες τα μαγαζιά τους.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει ότι ο πυρήνας του τυφώνα θα έχει κινηθεί πάνω από την κεντρική Φλόριντα μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης.

Νωρίτερα, ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις τόνισε ότι δεν είναι πλέον δυνατή η ασφαλής εκκένωση και πρέπει όλοι να προετοιμαστούν για αυτήν τη σφοδρή καταιγίδα.

«Πρόκειται για μια μεγάλη, μεγάλη καταιγίδα… Αυτή θα είναι μια άσχημη, άσχημη μέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά εκτιμώντας ότι ο κίνδυνος θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι αργά την Πέμπτη.

Η Φλόριντα δεν ήταν η μόνη πολιτεία που κινδυνεύει από τον κυκλώνα. «Σημαντικές πλημμύρες εξαπλώνονται στη ΝΑ Τζόρτζια και την παράκτια Νότια Καρολίνα», προβλέπει το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων.

Ο κυβερνήτης της Τζόρτζια Μπράιαν Κεμπ κήρυξε προληπτικά κατάσταση έκτακτης ανάγκης, διατάζοντας 500 στρατιώτες της Εθνοφρουράς σε ετοιμότητα για να ανταποκριθούν σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη.

Μπάιντεν: Ο τυφώνας δεν συνιστά δικαιολογία για αύξηση στη βενζίνη

Το πέρασμα του τυφώνα Ίαν από τη Φλόριντα «δεν συνιστά δικαιολογία» για να αυξηθεί η τιμή της βενζίνης, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σε μια προειδοποίηση προς τις πετρελαϊκές εταιρείες.

«Μην τον χρησιμοποιήσετε, επαναλαμβάνω, μην τον χρησιμοποιήσετε ως πρόσχημα για να αυξήσετε την τιμή της βενζίνης», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος κηρύσσοντας την έναρξη ενός συνεδρίου αφιερωμένου στη διατροφή. «Δεν είναι δικαιολογία», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι ο κυκλώνας θα έχει μόνο περιορισμένες και πρόσκαιρες επιπτώσεις στην παραγωγή αμερικανικού αργού.

Ο Μπάιντεν είπε ότι συνομίλησε την Τρίτη με τον Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη της Φλόριντας, τον Ρον ΝτεΣάντις, έναν από τους σθεναρότερους πολιτικούς αντιπάλους του. Είπε ότι οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες έχουν τεθεί σε συναγερμό και ότι είναι έτοιμα προς διανομή εκατομμύρια λίτρα νερού και γεύματα, καθώς και εκατοντάδες γεννήτριες.

Η τιμή της βενζίνης, που είχε εκτοξευτεί στις αρχές του καλοκαιριού αλλά πλέον έπεσε, είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα για τον Μπάιντεν, ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Δημοκρατικός πρόεδρος επικρίνει τις πετρελαϊκές εταιρίες, τις οποίες κατηγορεί ότι περνούν αμέσως τις αυξήσεις της τιμής του πετρελαίου στις αντλίες των βενζινάδικων αλλά καθυστερούν να την μειώσουν όταν πέφτει η τιμή.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook